Plan: | Landelijke gebieden |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0376.B015BPLandelijkeGe-1142 |
4.1 Beleidskader
Op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) dient een toename van het groepsrisico als gevolg van een ruimtelijk besluit te worden verantwoord. Bij de verantwoording komen aan bod:
In relatie tot de laatste twee aspecten, bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid, is de Brandweer Gooi en Vechtstreek in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen. Dit advies is opgevraagd vooruitlopend op de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. De ontvangen reactie is in de voorliggende verantwoording verwerkt.
Regionaal beleid
De voorliggende verantwoording is mede gebaseerd op de Beleidsvisie Externe Veiligheid van het Gewest Gooi en Vechtstreek (samenwerkingsverband van gemeenten) en de regionale brandweer Gooi en Vechtstreek. Daarnaast is de verantwoording gebaseerd op de beleidsnotitie 'Advisering Groepsrisico' van de Regionale Brandweer Gooi- en Vechtstreek.
4.2 Verantwoording
Op grond van de beleidsnotitie 'Advisering Groepsrisico' is de verantwoording opgebouwd aan de hand van tien punten:
Ad 1. Berekening van het groepsrisico en beoordeling hiervan ten opzichte van de oriëntatiewaarde
LPG-tankstation Eemakker
Conform de professionele risicokaart blijkt dat het invloedsgebied ten gevolge van het LPG-tankstation Eemakker tot in het plangebied reikt. Het groepsrisico ten gevolge van dit tankstation is kleiner dan de oriëntatiewaarde. Ten gevolge van het bestemmingsplan is er geen sprake van een toename van het groepsrisico omdat het bestemmingsplan consoliderend van aard is.
Buisleidingen
De buisleidingen die aan de rand van het plangebied liggen hebben een invloedsgebied tot in het plangebied. Gezien de aard en omvang van de buisleiding in relatie tot de omgeving is een overschrijding van de oriëntatiewaarde niet te verwachten. Daarnaast worden er in het bestemmingsplan geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Het groepsrisico zal daarom ook niet toenemen ten opzichte van de huidige situatie.
Ad 2 Beschrijving van het maatgevende scenario
Door de buisleidingen word onder hogedruk aardgas vervoerd. Ter plaatse van het LPG-tankstation wordt LPG op en overgeslagen. Ten gevolge van zowel het transport van aardgas als de op- en overslag van LPG is het BLEVE-scenario het maatgevende scenario.
Ad 3 Beschrijving van de effecten van het scenario
BLEVE-scenario
Met betrekking tot op- en overslag en het vervoer van brandbare gassen (GF3) als LPG of aardgas is een incident mogelijk met als gevolg het voltrekken van een BLEVE. In dit BLEVE scenario scheurt de tankwagen en of de buisleiding door externe impact waardoor het tot vloeistof verdichte gas (LPG of aardgas) expandeert en een overdrukscenario veroorzaakt. Dit kan worden gevolgd door een wolkbrand of een explosiescenario. Dit zogenaamde koude-BLEVE scenario wordt gezien als het maatgevend ongevalscenario voor het transport van aardgas en de opslag van LPG. Het plangebied is buiten de 100% letaliteiteffectafstand van het BLEVE scenario gelegen.
Ad 4 Maatregelen voor beperken van de risico's
Bronmaatregelen ter beperking van de risico's zijn niet mogelijk. Het tankstation beschikt over een reeds vergunde maximale doorzet en het transport van aardgas door de buisleidingen is eveneens gebonden aan een vergunde doorzet. De doorzet kan daarom niet worden verminderd om de risico's te beperken.
Ad 5 Maatregelen voor beperken van de effecten
Het plangebied betreft een reeds bestaande woonkern. Deze is bestaand en het bestemmingsplan is consoliderend. Daarmee worden er geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
Goede bereikbaarheid voor de hulpdiensten is een belangrijke maatregel. Er is op grond van de informatie van de brandweer geen aanleiding om aan te nemen dat de locatie verminderd bereikbaar is voor hulpdiensten.
De bluswatervoorzieningen in de huidige situatie worden gehandhaafd.
Ad 6 Beschouwing zelfredzaamheid personen in invloedsgebied
Het beoogde gebouw bestaat deels uit verspreide woningen en deels uit kleine bedrijvigheid. De aanwezige personen zijn overwegend zelfredzaam. Dat betekent dat zij hulp behoeven bij het ontvluchten van een gebouw.
Ad 7 Plaatsing van ruimtelijke ontwikkeling en invloedsgebied in groter geografisch geheel
Het plan is consoliderend van aard. Er vinden dan ook geen ruimtelijke ontwikkelingen plaats.
Ad 8 Nut en noodzaak van de geplande ruimtelijke ontwikkeling
Het plan is consoliderend van aard. Er vinden dan ook geen ruimtelijke ontwikkelingen plaats.
Ad 9 Tijdsfasering van bovengenoemde elementen
Er is geen sprake van fasering van de uitvoering van het project. Er zijn geen ontwikkelingen.
Ad 10 Beschrijving van restrisico waarin verwoord de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de risico's
Ter hoogte van het plangebied vindt na uitvoering van het bestemmingsplan geen toename van het groepsrisico plaats. De huidige situatie wordt gehandhaafd. De brandweer kan zich op bepaalde incidenttypen voorbereiden door zowel de bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid goed in kaart te brengen. De brandweer kan echter niet op voorhand aangeven of een incident beheersbaar is.
4.3 Conclusie
Als gevolg van dit bestemmingsplan is er geen sprake van een toename van het groepsrisico. De oriënterende waarde wordt eveneens niet overschreden. Het maatgevend ongevalscenario bestaat uit een BLEVE.
Net als in de huidige situatie blijft er sprake van een restrisico of resteffect. De gemeente, het bevoegd gezag, heeft kennis genomen van dit restrisico en acht dit risico aanvaardbaar.