direct naar inhoud van 9.4 Waterkeringen
Plan: Bedrijventerrein Overamstel
Plannummer: U0808BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.U0808BPGST-OH01

9.4 Waterkeringen

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.U0808BPGST-OH01_0010.jpg" Figuur 10: Ligging waterkeringen in plangebied

Langs de Duivendrechtse Vaart ligt een verholen directe secundaire waterkering. De waterkering is van regionaal belang en biedt voor de Duivendrechtse en Venserpolder (polderpeil NAP-2,5 m) directe bescherming tegen overstromingen door aangrenzend water van de Amstellands boezem (boezempeil NAP -0,4 m).

De waterkering bestaat uit een verholen kering wat betekent dat er geen fysieke kering boven of onder de grond waarneembaar is. De waterkering bestaat uit een, door de waterbeheerder aangewezen, tracé in de ondergrond met een niet-zichtbaar taludlichaam waarbinnen restricties gelden conform de Keur.

De waterkering ligt direct langs de oever van de 1e insteekhaven en de Duivendrechtse Vaart. De kering bestaat uit een ondergronds taludlichaam met een drie meter brede kruin (op NAP +0,1 m) en taluds van 1: 3,5. Dit keurprofiel van de waterkering dient vrij te blijven van keringsvreemde objecten. Kelders en wanden worden niet toegestaan binnen het keurprofiel en voor funderingen, kabels en leidingen gelden beperkingen. Rond de waterkering zijn verschillende beschermingszones aanwezig waarbinnen beperkingen gelden. In de 3 m brede kernzone, waarbinnen de kruin valt, mag geen bebouwing plaats vinden. Aangrenzend bevindt zich tot 15 m landinwaarts de Beschermingszone Binnendijks. Aan de andere kant van de kernzone bevindt zich de Beschermingszone Buitendijks.

Binnen deze beschermingszones kan alleen gewerkt worden met een keurontheffing van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht (AGV).

Op de plankaart van het bestemmingsplan wordt de kernzone van de waterkering aangegeven middels de dubbelbestemming "Waterstaat-waterkering'. In de in paragraaf 4.3 besproken ruimtelijke onderlegger voor het onderhavige gebied is een verplichte gevellijn opgenomen die aansluit op de oever van de 1e insteekhaven. Hier zit een verplichting aan gekoppeld om bij nieuwbouw het pand verplicht op deze gevellijn te bouwen. In overleg met de waterbeheerder is besloten deze verplichte gevellijn terug te leggen tot de grens van de kernzone (minimaal 3 m landinwaarts vanaf de waterlijn). Dit omdat de Keur het verbiedt in de kernzone te bouwen. De bestaande bebouwing (die er reeds vele jaren staat) is met een bouwvlak op de plankaart ingetekend en mag worden gehandhaafd. In de regels (Gemengd 1) is een regeling opgenomen die regelt dat uitbreiding van bebouwing in de kernzone van de waterkering niet mogelijk is. De aanwezigheid van de waterkering legt ook beperkingen op aan de aanleg van ondergrondse constructies. Zij dienen buiten het keurprofiel van de waterkering te blijven.

In de bestemming Verkeer 1 wordt een (voetgangers/fiets) brug mogelijk gemaakt die de waterkering kruist. Artikel 9 lid 1 sub b van de Keur verbiedt het "werken aan te brengen, te hebben, of te verwijderen, die op een diepte van meer dan 0,5 meter in de ondergrond (van de waterkering) verankerd of gelegen zijn". De Beleidsnota Keurontheffingen Waterkeringen, welke door het Algemeen Bestuur van AGV op 13 april 2006 is vastgesteld, bevat regels onder welke omstandigheden een ontheffing van de geboden en verboden uit de Keur wordt verleend. Momenteel is nog onvoldoende informatie over de exacte locatie en afmeting van de voet/fietsbrug. Bij het inrichtingsplan voor de openbare ruimte en het uitwerken van het ontwerp van de brug, zullen de eisen uit de Keur in acht worden genomen, de benodigde onderzoeken worden uitgevoerd en de benodigde ontheffing op de Keur worden aangevraagd.

Bij het verleggen van de woonboten moet men bij het wijzigen van de aansluiting op de nutsvoorziening (gas en riolering) rekening houden met de aanwezigheid van de waterkering. Zonder toestemming van hoogheemraadschap AGV kunnen geen constructies aangelegd worden of werkzaamheden uitgevoerd worden ter plaatse van de kernzone van de waterkering.