Plan: | Vondeltuin |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.K1101BPSTD-OH01 |
Het plangebied bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van het Vondelpark. De Vondeltuin behoort tot het entreegebied aan de Amstelveenseweg aan de westzijde. Dit deel van het Vondelpark is in de jaren 1876 en 1877 naar ontwerp van L.P. Zocher aangelegd ter voltooiing van het park. Karakteristiek voor het zuidwestelijke deel van het Vondelpark is de landgoed-achtige en open structuur met monumentale boomformaties: de Engelse landschapsstijl. Kenmerkend voor deze stijl zijn glooiende vormen en het nagenoeg ontbreken van rechte lijnen. De bebouwing van het Willemspark resulteert ter plaatse van de Vondeltuin in een duidelijke afscheiding tussen de stedelijke bebouwing en het Vondelpark.
Het westelijk deel van het plangebied van bestemmingsplan Vondeltuin bestaat uit een speelplaats en een zandbak vormgegeven als twee cirkels op een as. Het ontwerp is van Aldo van Eijck. In 2006 is deze in het kader van de renovatie van het Vondelpark gerestaureerd. In 2010 is in de speeltuin ter hoogte van het snijpunt van de cirkels een nieuw speeltoestel geplaatst. Het speelobject versterkt de as in het ontwerp van Van Eijck en benadrukt de ruimtelijke eenheid van het snoephuisje en de speeltuin.
Het snoephuis is op 26 april 2011 (voor de tweede keer) afgebrand. Het had houten wanden die zich naar boven toe verwijden en was met een steil hellende rietkap afgedekt. De rietkap kende een groot overstek. Deze diende als luifel voor de bar die aan de noord en oostzijde rond het gebouw was geplaatst. Nagestreefd wordt ditgebouw (wederom) te herbouwen.
Het andere gebouw als onderdeel van Baanders' ontwerp betreft de Werkplaats. Dit gebouw heeft een bakstenen onderbouw, gemetseld in kruisverband. Omdat het metselwerk onder iets terugspringt is een plint ontstaan. De onderbouw dateert uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. Ook de Werkplaats heeft een steile, rieten kap met een groot overstek. De houten constructie van de kap doet vermoeden dat deze van zeer recente datum is. Het huidige uitgiftepunt aan de noordzijde heeft drie grote openingen met profielen die duidelijk dateren uit de bouwperiode.
In de jaren negentig is aan de voorzijde een stacaravan geplaatst, aan de achterzijde een houten uitbouw. Later heeft de huidige uitbater van de Vondeltuin een houten uitbreiding gerealiseerd, bestaande uit een vakwerkconstructie, ingevuld met wanden van glas. Deze uitbreiding is zonder vergunning gerealiseerd ter vervanging van het afgebrande overdekte terras.
De gebouwen geven onderdak aan een horecavoorziening en (tot voor kort) een skateverhuurpunt. De horecavoorziening bestaat uit een bar en restaurant. Ten oosten van de bouwwerken worden de gronden gebruikt als terrasruimte.
De Vondeltuin en de speelplaats worden van de rest van het Vondelpark en aangrenzend stedelijk gebied gescheiden door een hekwerk en groenvoorzieningen. De speelplaats is openbaar toegankelijk, terwijl het oostelijk deel van het plangebied door het hek kan worden afgesloten.