Plan: | Vondeltuin |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.K1101BPSTD-OH01 |
Het Vondelpark is één van de bekendste en meest bezochte stadsparken van Nederland. Sinds de aanleg, tussen 1864 en 1877, is het gebruik van het monumentale park veranderd en geïntensiveerd, hetgeen een goed en gestructureerd beheer noodzakelijk maakt. Stadsdeel Zuid draagt voor het deel dat onder dit stadsdeel valt de verantwoordelijkheid voor het beheer. Het stadsdeel streeft naar een kwalitatieve en duurzame inrichting van het Vondelpark. Onlangs is hiertoe een grootschalige renovatie afgerond waardoor het park, met behoud van de karakteristieke Engelse landschapsstijl, voldoet aan de eisen van duurzaamheid en intensief gebruik.
In het Vondelpark, bij de entree aan de Amstelveenseweg, bevindt zich de Vondeltuin met het adres Vondelpark 7. Dit is een horecazaak en binnen het zogenaamde snoephuisje (ontworpen door architect Baanders, afgebrand 26 april 2011) werden tot 2011 skates verhuurd. Naast de Vondeltuin ligt een speelplaats.
Als onderdeel van de renovatie van het Vondelpark is de speelplaats bij de Vondeltuin vernieuwd. Ook met betrekking tot de horecavoorziening is het stadsdeel voornemens om de kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen. De speelplaats als onderdeel van de Vondeltuin is openbaar toegankelijk, terwijl het horecagedeelte door het stadsdeel wordt verhuurd en niet openbaar toegankelijk is.
Conform het bepaalde in de Wet ruimtelijke ordening dient het Amsterdamse stadsdeel Zuid voor zijn gehele grondgebied een actuele planologische regeling vast te stellen. Op 22 december 2004 is door het stadsdeel een bestemmingsplan voor het Vondelpark vastgesteld. Door een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (d.d. 7 juni 2006) is de regeling uit dit bestemmingsplan voor wat betreft de Vondeltuin gedeeltelijk vernietigd.
De Raad van State vernietigde dit plandeel omdat:
Deze uitspraak heeft tot gevolg dat voor een deel van de Vondeltuin momenteel nog de Bouwverordening van toepassing is.
Ten behoeve van een hernieuwde planologische regeling heeft de stadsdeelraad op 27 januari 2010 een Keuzenotitie (zie Bijlage 1) vastgesteld waarin diverse toekomstperspectieven voor de Vondeltuin zijn opgenomen. In de keuzenotitie wordt de Vondeltuin integraal behandeld: de inrichtingsvoorstellen hebben betrekking op het horecagedeelte én de aangrenzende speelplaats. Deze benadering is vanuit historisch en ruimtelijk perspectief goed te verdedigen daar beide onderdelen door Baanders als één geheel ontworpen zijn. Vanuit dit perspectief, de bestaande ruimtelijke relaties en vanuit de doelstelling om een goed uitvoerbaar en samenhangend juridisch planologisch kader te scheppen is ervoor gekozen om beide gedeelten in het voorliggende bestemmingsplan Vondeltuin op te nemen.
De stadsdeelraad heeft van de in de keuzenotitie opgenomen toekomstperspectieven gekozen voor het perspectief 'conserverende model 2a'. Dit model gaat uit van behoud van de bestaande fysiek aanwezige hoeveelheid bebouwing, ongeveer 100 tot 120 m2, dan wel vernieuwing binnen de fysiek bebouwde contour exclusief de aanbouwsels voor opslag. De intentie is hierbij om, in overleg met de exploitant, tot een andere oplossing te komen voor het rommelige beeld dat de aanbouwsels voor opslag op dit moment geven.
Bij vaststelling van de keuzenotitie door de stadsdeelraad zijn tevens twee moties aangenomen (zie Bijlage 2). Motie 310 draagt het dagelijks bestuur op om te streven naar een situatie, waarbij een zo groot mogelijk deel van de bebouwing ten behoeve van sanitaire voorzieningen en opslag ondergronds gebracht wordt. Op deze wijze kan het oppervlak aan bovengrondse bebouwing worden verminderd. Motie 311 heeft betrekking op het huurcontract met de exploitant en op de exploitatievergunning om nadere regels te stellen omtrent openingstijden, geluidoverlast, toegankelijkheid en de openstelling gedurende de dag in de winter.
Het raadsbesluit en de moties vormen de basis voor het bestemmingsplan Vondeltuin. Het bestemmingsplan maakt de vernieuwing en de uitvoering mogelijk overeenkomstig het raadsbesluit en de moties.