direct naar inhoud van 3.9 Horeca en hotel
Plan: Rokin Plaza (Rokin 12-16)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1101BPSTD-OH01

3.9 Horeca en hotel

Horeca

De verschillende horecasoorten zijn ondergebracht in de categorieën horeca 1 tot en met horeca 4. Hotels vallen onder de categorie horeca 5. Wat onder deze categorieën wordt verstaan is in artikel 1 (begrippen) gedefinieërd.

In het Horecabeleidsplan 2008 wordt aangegeven dat op deze locatie uitbreiding van horeca niet aan de orde is. De Strategienota Coalitieproject 1012 (2009) richt zich primair op de verbetering van bestaande horeca. Aangegeven wordt dat uitbreiding van horeca in principe niet aan de orde is, tenzij het nieuwe concept in belangrijke mate kan bijdragen aan de transformatie van het 1012 gebied. Dit zou het geval kunnen zijn langs de Rode Loper (waarvan het Rokin onderdeel uitmaakt). Het Rokin aan de oostzijde komt voor deze extra horeca meer in aanmerking dan de westzijde.

Dit bestemmingsplan maakt horeca 1 tot en met 4 niet mogelijk.

Hotels

In aansluiting op het Hotelbeleid Binnenstad 2008-2011 en de Strategienota Coalitieproject 1012 wordt geen hotel toegestaan in het pand Rokin Plaza, tenzij het een initiatief betreft met uitzonderlijk unieke en/of vernieuwende concepten. Deze bijzondere hoogwaardige concepten dragen bij aan een ruimtelijke kwaliteitsverbetering en daarmee tevens aan de economische transitie. Zij genereren een kwaliteitsprong van een gehele straat of straatwand, verder dan het eigen perceel alleen. De initiatieven zullen moeten voldoen aan de algemeen geldende beleidsregels zoals geformuleerd in het Hotelbeleid Binnenstad 2008-2011. Als er initiatieven zijn die op basis van voornoemde criteria gehonoreerd worden, vallen deze buiten het quotum van 1000 kamers dat in het Hotelbeleid Binnenstad 2008-2011 is opgenomen.

Het Hotelbeleid zal in 2012 geactualiseerd worden. Eventuele initiatieven die worden ingediend zullen mede aan het dan vigerende beleid worden getoetst.

In dit bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid voor het dagelijks bestuur opgenomen om een hotel mogelijk te maken.

Additionele horeca
Additionele horeca is een vorm van horeca die ondergeschikt is aan de hoofdbestemming. Enerzijds ondersteunen de horeca-activiteiten de hoofdfunctie. Hierbij valt te denken aan een koffiehoek in een museum of buurthuis, waar bezoekers vaak langere tijd verblijven. Deze horeca-activiteiten zijn vaak afgescheiden van de hoofdfunctie in een aparte ruimte of duidelijk afgebakend deel van de locatie. Anderzijds gaat het om horeca-activiteiten die deel uit maken van de hoofdfunctie, zoals bij een bioscoop of theater. Omdat in al deze gevallen de horeca-activiteiten ondergeschikt zijn, worden deze juridisch planologisch gezien niet onder de afzonderlijke functie 'horeca' begrepen, maar gerekend tot de bestemming van de hoofdfunctie van de instelling. Bij warenhuizen is een additionele horecavergunning verplicht indien de horeca-activiteiten door derden worden geëxploiteerd.
Aan de exploitatie van additionele horeca zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • de horeca-activiteiten moeten plaatsvinden in het verlengde van en ten behoeve van de toegestane hoofdactiviteit;
  • er mag geen aanduiding of reclame aan of op de openbare weg ten behoeve van de horecagelegenheid worden geplaatst;
  • de horecagelegenheid heeft dezelfde openingstijden als de toegestane horeca-activiteit, uitzondering hierop vormen bioscopen en theaterfoyers: deze mogen geopend zijn tot één uur na de laatste voorstelling;
  • de horeca-activiteiten moeten door de instelling zelf worden geëxploiteerd;
  • wanneer de horecagelegenheid is afgescheiden van de hoofdfunctie mag deze maximaal 20% van het totale vloeroppervlak bedragen: toiletruimte, keuken en opslag t.b.v. horeca worden hierbij niet meegerekend.