direct naar inhoud van 6.4 Voorzieningen
Plan: Zuidelijke binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1006BPSTD-OH01

6.4 Voorzieningen

6.4.1 Algemeen

Onder voorzieningen vallen onderwijs, gezondheidszorg, sport en recreatie, cultuur, politie/brandweer en welzijn. Onderwijs, politie en brandweer, gezondheidszorg en welzijn worden openbare voorzieningen genoemd, omdat zij voorzien in een basisbehoefte. Culturele, recreatieve en sportvoorzieningen worden bijzondere voorzieningen genoemd. Voorzieningen kunnen zowel commercieel als niet-commercieel zijn.

Verder is er een onderscheid te maken naar verzorgingsniveau wat schaal betreft: kleinschalig zijn voorzieningen op buurt-, wijk- of stadsdeelniveau zoals huisartsen, gezondheidszorgcentra, kinderopvang, buurt- en wijkcentra, basisonderwijs en voortgezet onderwijs, buurttheaters en kerkgenootschappen. Grootschalig zijn voorzieningen op stadsdeeloverschrijdend niveau, stedelijk en regionaal niveau zoals middelbaar en hoger onderwijs, een hoofdbureau van politie, ziekenhuis, theater, museum, bioscoop en een sporthal.

De voorzieningensector is na de kantorensector de sector met de meeste werkgelegenheid in de binnenstad met ongeveer 21% van alle werkzame personen in de binnenstad. Daarna volgt de horeca. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende gebieden in de binnenstad.

In het hele plangebied werken ruim 2.300 mensen bij voorzieningen. Dat is ongeveer 12% van alle werkzame personen in het plangebied. Dit percentage ligt lager dan in de hele binnenstad. Dat komt vooral doordat in de buurtcombinatie Grachtengordel Zuid in verhouding tot de rest van de binnenstad weinig mensen werken bij voorzieningen. Maar ook het percentage in de Weteringbuurt ligt wat lager dan het gemiddelde in de binnenstad. Er zijn in het hele plangebied 265 vestigingen.

In de Grachtengordel Zuid werken ongeveer 450 mensen in de voorzieningensector, ca. 6% van alle werkzame personen in deze buurtcombinatie. Er zijn ongeveer 100 vestigingen. Ongeveer 35% werkt in de gezondheidszorg, dit komt vooral door de polikliniek aan de Prinsengracht. 25% werkt in de culturele sector. Het fotografiemuseum FOAM, het Stadsarchief, maar ook de Kleine Komedie, museum Willet Holthysen en museum van Loon zijn hier onder meer gevestigd. De werkgelegenheid van Tuschinsky en Pathé de Munt is niet in de cijfers meegenomen, omdat dit deel van het plangebied niet in de

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.A1006BPSTD-OH01_0044.jpg"

FOAM

buurtcombinatie Grachtengordel Zuid valt. Ongeveer 15% van de werkzame personen werkt bij de politite, het gaat hier om het politiewijkbureau aan de Prinsengracht. De overigen werken in het onderwijs, bij sport/recreatievoorzieningen en in de welzijnssector.

In de Weteringschansbuurt werken ongeveer 1.900 mensen bij voorzieningen, ongeveer 16% van alle werkzame personen in deze buurtcombinatie. Er zijn 165 vestigingen. Vooral in de culturele sector (ca. 31%) en in sport/recreatie (32%) werken veel mensen. Op en nabij het Leidseplein zitten diverse culturele instellingen zoals de Stadsschouwburg, De La Mar Theater, Paradiso, de Melkweg, Sugar Factory, de Balie en de City-bioscoop. Het hoge percentage werkzame personen in de sport/recreatie komt vooral door de aanwezigheid van Holland Casino bij het Max Euweplein. Daarna volgen de werkgelegenheid bij de politie en bij het onderwijs met elk ca. 12%. In dit gebied zijn twee basisscholen (de Kleine Reus bij de Vijzelstraat en de ASVO aan het Frederiksplein) en de enige school voor voortgezet onderwijs in de binnenstad, het Barlaeus Gymnasium aan de Weteringschans bij het Leidseplein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.A1006BPSTD-OH01_0045.jpg"

DeLaMar theater

6.4.2 Ontwikkeling

Aan het Leidseplein is de Stadsschouwburg uitgebreid met een vlakke vloerzaal en de Melkweg met de zaal The Max. In de Marnixstraat is door de Van der Ende Foundation het De La Mar Theater gerealiseerd met twee zalen. Het Leidseplein wordt heringericht tot voetgangers- en verblijfsgebied met een fietsenstalling onder het Kleine Gartmanplantsoen.

In de Vijzelhof (het bouwblok aan de Noorderstraat bij de Vijzelgracht) worden de voormalige wevershuizen met kantoorgebouw aan de achterzijde verbouwd voor de nabijgelegen basisschool De Kleine Reus en woningen.

6.4.3 Uitgangspunten

Voorzieningen zijn overal toegestaan binnen (de subcategorieën van) de bestemming 'Gemengd - 1' en 'Gemengd - 2' en 'Horeca - 1' en 'Horeca - 2'. In de panden binnen de detailhandelslinten met de bestemming 'Centrum - 1' en 'Centrum - 2' zijn op de begane grond geen voorzieningen toegestaan. Op de verdiepingen zijn voorzieningen wel toegestaan.

Voor voorzieningen geldt een maximum brutovloeroppervlak van 1000 m². Voorzieningen groter dan 1000 m² zijn alleen toegestaan nadat een omgevingsvergunning tot afwijking van het bestemmingsplan is verleend. Deze afwijking wordt alleen verleend wanneer het woon- en leefklimaat niet in onevenredige mate wordt aangetast, vestiging geen overmatige verkeersaantrekkende werking heeft, de bebouwing binnen de parcellering van de omringende bebouwing past en de gevelindeling geen afbreuk doet aan de architectonische kwaliteit van de omringende bebouwing. Bestaande voorzieningen met een groter vloeroppervlak mogen worden gehandhaafd.

Panden voor basisonderwijs

Voor onderwijspanden waarin basisonderwijs is gevestigd, geldt de bestemming 'Maatschappelijk'. Voor deze aparte bestemming voor basisonderwijspanden is gekozen om de volgende reden: basisonderwijs is een voorziening die belangrijk is op het schaalniveau van buurt en wijk. Kinderen in het basisonderwijs moeten in principe in de buurt naar school kunnen gaan. Leegkomende panden kunnen, wanneer zij geen aparte bestemming hebben, tegen marktwaarde worden verkocht. De verkoop van deze specifieke panden tegen marktwaarde kan op gespannen voet staan met de behoefte in de binnenstad aan basisonderwijs. Binnen deze bestemming is ook kinderopvang mogelijk in verband met de ontwikkeling tot een brede school.

Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het omzetten van de bestemming Maatschappelijk naar Gemengd.

Kinderopvang

Voor voorzieningen voor kinderopvang geldt dat binnen de (subcategorieën van de) panden met de bestemming 'Gemengd - 1', 'Gemengd - 2' en 'Centrum - 3' per bouwblok één kinderopvangvoorziening gerealiseerd mag worden. Op het perceel direct naast een basisschool is een kinderopvangvoorziening toegestaan, zodat een ontwikkeling tot een brede school mogelijk is. Door het aantal toegestane kinderdagverblijven tot één per bouwblok te beperken wordt de mogelijke geluidsoverlast voor de woningen in dat bouwblok grenzend aan het binnenterrein beperkt voor de woningen in dat bouwblok. De gronden met de bestemming 'Tuin - 1, - 2 en - 3' mogen als buitenruimte voor kinderopvang of scholen worden gebruikt, wanneer zij grenzen aan de bebouwing waarin een kinderopvang of school is gevestigd. Voorzieningen voor kinderopvang zijn niet toegestaan in de bebouwing die direct grenst aan wegen die behoren tot het hoofdnet auto. Dit is een uitvloeisel van een stedelijke regeling, waarin is bepaald dat in verband met het fijn stof, gevoelige functies niet gesitueerd mogen worden binnen 50 meter van wegen waar 50 km per uur of harder mag worden gereden. In het plangebied is dat de Vijzelstraat (inclusief Vijzelgracht en Nieuwe Vijzelstraat).