Plan: | Oosterdok oost (NEMO-pier) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.A1002BPGST-OH01 |
Het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) heeft een bureauonderzoek uitgevoerd naar archeologische en cultuurhistorische waarden binnen het plangebied. Het gehele onderzoek is als bijlage 1 bij de toelichting opgenomen.
Op basis van de archeologische verwachtingszones zijn archeologische beleidszones vastgesteld. Dit bestemmingsplan kent de volgende beleidszones met bijbehorende specifieke beleidsmaatregelen (hierna: beleidsvarianten):
hierbij geldt de uitzondering van archeologisch veldonderzoek bij bodemingrepen kleiner dan
50 m² of minder dan 0,5 m onder maaiveld;
hierbij geldt de uitzondering van archeologisch veldonderzoek bij bodemingrepen kleiner dan 2.500 m² of minder dan 5 m ÷ NAP;
hierbij geldt de wettelijke meldingsplicht, wat inhoudt dat hoewel er geen vervolgonderzoek is vereist, bij bodemvondsten ouder dan 50 jaar er een meldingsplicht geldt.
afbeelding afkomstig van het archeologisch onderzoek van BMA
het gehele onderzoek is opgenomen als bijlage 1 bij de toelichting
Bij besluit nr. U99/583, d.d. 29 januari 1999 is de binnenstad aangewezen als Beschermd Stadsgezicht. Het aanwijzingsbesluit is onherroepelijk geworden op 24 januari 2003. Het gehele plangebied is gelegen binnen de begrenzing van het aangewezen beschermde stadsgezicht.
De aanwijzing heeft ertoe geleid dat in het bestemmingsplan in een dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' regels zijn opgenomen ter bescherming en versterking van de aanwezige cultuurhistorische waarden. Deze regels zijn van toepassing op het gehele plangebied. In dit bestemmingsplan is geen sloopvergunningenstelsel opgenomen aangezien de noodzaak hiertoe niet bestaat aangezien de bescherming zich uitstrekt over het gehele plangebied
Voor het gehele beschermde stadsgezicht is een waarderingskaart gemaakt. Op deze kaart is alle bebouwing in het gebied gewaardeerd naar haar betekenis voor het stadsgezicht. Deze kaart is als bijlage 3 bij deze toelichting gevoegd. Uit deze waarderingskaart blijkt dat het gebouw waarin het Scheepvaartmuseum is gevestigd, is aangemerkt als een pand met een orde 1. Deze betekent dat dat het hier om een rijksmonument gaat. Op de verbeelding zal dit pand worden aangeduid met 'specifieke bouwaanduiding - 1'. Hierdoor is na raadpleging van de verbeelding helder welke orde het pand heeft en welk regime op het pand van toepassing is.
uitsnede waarderingskaart voor het plangebied
rood betreft orde 1 = rijksmonument
grijs betreft nieuwbouw na 1940