direct naar inhoud van 5.3 Geluid
Plan: Golfbaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.09E-VG01

5.3 Geluid

De Wet geluidhinder (Wgh) is het juridisch kader voor het Nederlandse geluidhinderbeleid en richt zich vooral op de ruimtelijke inpassing van geluidsgevoelige bestemmingen (zoals woningen) in relatie met belangrijke geluidsbronnen zoals (rail)verkeer en gezoneerde industrieterreinen. Toetsing daaraan vindt plaats in het kader van de omgevingsvergunning, de Wet ruimtelijke ordening en de Tracéwet.

Het nationale geluidhinderbeleid is met het oog op EU verplichtingen in het stelsel van de Wgh gewijzigd. Het doel hiervan is om lokaal geluidbeleid mogelijk te maken en te vertalen in bestemmingsplannen. In 2007 is de Deelnota Hogere grenswaarde vastgesteld door de raad.

Wegverkeer

Tijdens de voorbereiding van een bestemmingsplan moet inzicht worden gegeven in de geluidsbelasting op nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen die gesitueerd worden binnen de zone van een weg. In geval sprake is van aanleg van een nieuwe weg zal ook de geluidsbelasting veroorzaakt door verkeer op de nieuwe weg op de bestaande geluidgevoelige bestemmingen in beeld moeten worden gebracht.

Als geluidgevoelige bestemmingen gelden:

  • woningen en woonwagenstandplaatsen;
  • delen van onderwijsgebouwen;
  • ziekenhuizen en verpleeghuizen;
  • andere gezondheidszorggebouwen zijnde: verzorgingstehuizen, psychiatrische inrichtingen, medische centra, poliklinieken en medische kleuterdagverblijven;
  • geluidgevoelige terreinen zijn: terreinen die behoren bij andere gezondheidszorggebouwen dan algemene, categorale en academische ziekenhuizen, verpleeghuizen of voor zover deze bestemd zijn of worden gebruikt voor de in die gebouwen verleende zorg.

Volgens artikel 74 van de Wet geluidhinder heeft elke weg een zone, variërend van 200 tot 600 m, uitzondering hierop zijn:

  • woonerven;
  • wegen, waarop een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt.

De ruimte boven en onder de weg behoort tot de zone langs de weg.

De dosismaat waaraan getoetst moet worden is de Lden [dB]. Voor de bepaling van Lden zijn drie periodes van belang namelijk:

  • Het equivalente geluidsniveau LAeq over de dagperiode (07.00-19.00 uur);
  • Het equivalente geluidsniveau LAeq over de avondperiode (19.00-23.00 uur) vermeerderd met 5 dB;
  • Het equivalente geluidsniveau LAeq over de nachtperiode (19.00-23.00 uur) vermeerderd met 10 dB.

De toetswaarde Lden [dB] bestaat uit het energetisch gemiddelde van de drie bovenstaande waarden. De voorkeurgrenswaarde voor het wegverkeerslawaai bij nieuw te bouwen woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen bedraagt in de gewijzigde Wet geluidhinder Lden = 48 dB. De maximale grenswaarde die kan worden aangevraagd is afhankelijk van de situatie en is maximaal 68 dB. De toe te passen aftrek is aangegeven in artikel 3.6 van het Reken- en Meetvoorschrift geluidhinder 2006.

De aftrek is afhankelijk van de ter plaatse als representatief te beschouwen snelheid van de lichte motorvoertuigen en deze bedraagt 2 dB voor een rijsnelheid van v >= 70 km/uur en 5 dB voor een rijsnelheid van v <= 70 km/uur.

Samengevat bedragen voor wegverkeerslawaai de relevante grenswaarden, Lden:

  • voorkeursgrenswaarde (berekend op de buitengevel) 48 dB
  • maximaal toelaatbare grenswaarde stedelijk gebied (berekend op de 63 dB buitengevel)
  • maximaal toelaatbare grenswaarde buitenstedelijk gebied (berekend op de buitengevel) 53 dB
  • maximaal toelaatbaar binnenshuis 33 dB

Akoestisch onderzoek:

Zie rapport M+P d.d. 24 oktober 2011, rapportnummer M+P.GWA.11.07.1

Voor het bestemmingsplan is akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uitgegaan is van een maatgevende situatie waarbij de Golfbaan maximaal in gebruik is. De verwachting is dat uitsluitend activiteiten in de dag- en avondperiode plaatsvinden.

Het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau en de maximale geluidsbelasting (LAmax) vanwege de golfbaan voldoen aan de grenswaarden van het Activiteitenbesluit. Maatgevend voor de geluidsbelasting is het afslaan van de ballen op het oefenterrein en het stortsysteem van de golfballetjes.

De geluidsbelasting is getoetst aan de standaard eisen uit het Activiteitenbesluit. Op basis van deze toetsing zijn er geen belemmeringen voor het bestemmingsplan.

Indirecte hinder

Het maximale geluidsniveau Letmaal vanwege de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg bedraagt 47 dB(A) bij de maatgevende woning. Hiermee wordt de grenswaarde van 50 dB(A) conform de circulaire "geluidshinder veroorzaakt door wegverkeer van en nar de inrichting; beoordeling in het kader van de vergunningverlening op basis van de wet milieubeheer"niet overschreden.

Industrielawaai:

Er is geen sprake van industrielawaai voor het gebied.

Luchtverkeer

Bij de ingebruikname van de vijfde baan van Schiphol (Polderbaan) op 20 februari 2003 is het Luchthavenindelingbesluit (Lib) in werking getreden. Hiermee zijn nieuwe beperkingen gesteld aan het ruimtegebruik rond de luchthaven. Naast het luchthavengebied is een beperkingengebied aangegeven. In het beperkingengebied zijn een aantal deelgebieden onderscheiden, waarvoor verschillende regels gelden. Het gaat om een veiligheidssloopzone, een geluidssloopzone, een veiligheidscontour plaatsgebonden risico 10-6 en een beperkingen geluid- en veiligheidszone (voorheen vrijwaringszone). Deze bepalingen moeten in de bestemmingsplannen worden verwerkt. Zolang dat nog niet het geval is, gelden de voorschriften uit het Luchthavenindelingbesluit als voorbereidingsbesluit. Deze bepalingen zijn opgenomen in het paraplubestemmingsplan “1e wijziging bestemmingsplan Geluidscontouren Schiphol (Beperkingengebied Luchthaven Schiphol)” en worden verwerkt in de bestemmingsplannen.