direct naar inhoud van 4.3 Geluid
Plan: Uitwerkingsplan Amstelveen Midden-West Fokkerlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.07D-VG01

4.3 Geluid

De Wet geluidhinder (Wgh) is het juridisch kader voor het Nederlandse geluidhinderbeleid en richt zich voornamelijk op de bescherming van de woonomgeving en bevat vele normen voor de geluidbelasting op de gevel van gevoelige bestemmingen (woningen, scholen e.d).

De ingezette vernieuwing van het nationale geluidhinderbeleid is met het oog op EU verplichtingen in het stelsel van de Wgh gewijzigd. Het doel hiervan is om lokaal geluidbeleid mogelijk te maken en te vertalen in bestemmingsplannen.

Op 1 januari 2007 is de Wijziging Wet geluidhinder van kracht geworden. Een belangrijke wijziging in deze wet is dat de geluidsbelasting in een andere dosismaat berekend en getoetst moet worden. De nieuwe dosismaat is de Lden [dB] geworden. Voor de bepaling van Lden zijn drie periodes van belang namelijk:

  • Het equivalente geluidsniveau LAeq over de dagperiode (07.00-19.00 uur);
  • Het equivalente geluidsniveau LAeq over de avondperiode (19.00-23.00 uur) vermeerderd met 5 dB;
  • Het equivalente geluidsniveau LAeq over de nachtperiode (19.00-23.00 uur) vermeerderd met 10 dB.

De toetswaarde Lden [dB] bestaat uit het energetisch gemiddelde van de drie bovenstaande waarden. De voorkeurgrenswaarde voor het wegverkeerslawaai bij nieuw te bouwen woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen bedraagt in de gewijzigde Wet geluidhinder Lden = 48 dB. De maximale grenswaarde die kan worden aangevraagd is afhankelijk van de situatie en is maximaal 68 dB. De toe te passen aftrek is aangegeven in artikel 3.6 van het Reken- en Meetvoorschrift geluidhinder 2006.

De aftrek is afhankelijk van de ter plaatse als representatief te beschouwen snelheid van de lichte motorvoertuigen en deze bedraagt 2 dB voor een rijsnelheid van v > 70 km/uur en 5 dB voor een rijsnelheid van v < 70 km/uur.

Verkeer en industrie algemeen
Voor de kleinere bedrijfsterreinen waarvoor zonering niet verplicht is geven de Handreiking Industrielawaai en Vergunningverlening (VROM 1998) en de VNG-uitgave 'Bedrijven en milieuzonering', richtlijnen over de wijze waarop met het aspect geluid in bestemmingsplannen moet worden omgegaan. De Handreiking geeft onder meer, ter voorkoming van geluidshinder bij geluidsgevoelige bestemmingen, streefwaarden.

Voor de grote industrieterreinen, spoor- en verkeerswegen is in de Wet geluidhinder (Wgh) een wettelijk kader ontwikkeld voor geluidzonering gekoppeld aan een systeem van grenswaarden.
Het zoneren behelst het creëren van afstand tussen een geluidsbron (verkeer/industrie/spoor) en geluidsgevoelige gebieden. Binnen een geluidszone geldt een beperking voor de bouw van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen. Wordt aangetoond dat de geluidbelasting onder de voorkeurswaarde blijft, dan gelden geen beperkingen. Blijkt dat de geluidbelasting boven de voorkeurgrenswaarde uitkomt, dan dient onderzocht te worden welke mogelijkheden er zijn om de geluidbelasting terug te dringen. Blijkt het niet mogelijk om voldoende maatregelen te nemen dan kan een hogere grenswaarde worden aangevraagd. Hogere grenswaarden kunnen slechts worden verleend onder bepaalde condities welke staan vermeld in de Wet geluidhinder.
De noodzaak tot zonering en de omvang van de zone is afhankelijk van de geluidssoort. In de volgende alinea's zal per geluidssoort op een aantal specifieke aspecten worden ingegaan. Vervolgens zal worden ingegaan op de geluidsgevoelige bestemmingen.

Door sanering kunnen bestaande geluidsknelpunten (industrie, wegverkeer en railverkeer) verminderd worden.

Wegverkeerslawaai

Tijdens de voorbereiding van een bestemmingsplan moet inzicht worden gegeven in de geluidsbelasting op nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen die gesitueerd worden binnen de zone van een weg. In geval sprake is van aanleg van een nieuwe weg zal ook de geluidsbelasting veroorzaakt door verkeer op de nieuwe weg op de bestaande geluidsgevoelige bestemmingen in beeld moeten worden gebracht.

Als geluidsgevoelige bestemmingen gelden:

  • woningen en woonwagenstandplaatsen;
  • onderwijsgebouwen (behalve gymzalen);
  • ziekenhuizen en verpleeghuizen;
  • andere gezondheidszorggebouwen zijnde: verzorgingstehuizen, psychiatrische inrichtingen, medische centra, poliklinieken en medische kleuterdagverblijven;
  • geluidsgevoelige terreinen zijn: terreinen die behoren bij andere gezondheidszorggebouwen dan algemene, categorale en academische ziekenhuizen, verpleeghuizen of voor zover deze bestemd zijn of worden gebruikt voor de in die gebouwen verleende zorg.

Volgens artikel 74 van de Wet geluidhinder heeft elke weg een zone, variërend van 200 tot 600 m, uitzondering hierop zijn:

  • woonerven;
  • wegen, waarop een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt.

De ruimte boven en onder de weg behoort tot de zone langs de weg.

Bestaande woningen

Voor bestaande geluidsbelaste woningen, die op 1 maart 1986 een geluidsbelasting hoger dan 55 dB(A) ondervonden, bestaat een afzonderlijke geluidssaneringsregeling.

Op basis van deze regeling wordt door het ministerie van VROM bijgedragen in de kosten voor de geluidsisolatie van buitengevels. De inventarisatie en aanmelding van woningen die voor geluidssanering in aanmerking komen heeft al plaatsgevonden. De uitvoering van de geluidssaneringsregeling vindt plaats op basis van afzonderlijke procedures die buiten bestemmingsplanprocedures worden doorlopen.

Geluidsgrenswaarden voor nieuwe woningen

De wettelijke grenswaarden bestaan uit een voorkeurswaarde van Lden 48 dB en een bovengrenswaarde. De bovengrenswaarde is afhankelijk van een aantal factoren zoals een stedelijke of buitenstedelijke situatie en of er al dan niet sprake is van vervangende nieuwbouw. De bovengrenswaarde is, afhankelijk van de situatie, maximaal 68 dB. Indien de geluidsbelasting tussen de voorkeurgrenswaarde en de maximale bovengrenswaarde ligt, dient beoordeeld te worden of de geluidsbelasting kan worden verminderd door het toepassen van geluidsbeperkende voorzieningen zoals bijvoorbeeld geluidsschermen.

In situaties waar dergelijke maatregelen niet haalbaar zijn kan een ontheffing van de voorkeursgrenswaarde worden aangevraagd. In de daarvoor benodigde procedure voor de vaststelling van hogere grenswaarden, kunnen aanvullende eisen gesteld worden aan de geluidswering van de buitengevels, de situering van buitenruimten die bij de woning horen en de situering alsmede de indeling van de woningen ten opzichte van de geluidsbron.

Samengevat bedragen de relevante grenswaarden gemeten op de buitengevel:

  • voorkeursgrenswaarde (gemeten op de buitengevel) 48 dB (Lden)
  • uiterlijk toelaatbare grenswaarde (gemeten op de buitengevel)
      • a. binnenstedelijk 63 dB
      • b. buitenstedelijk 53 dB
  • maximaal toelaatbaar binnenshuis 33 dB

Het uitwerkingsplan voorziet momenteel in de bouw van nieuwe woningen.

Geluidsbelasting nieuwe woningen

De geluidsbelastingen zijn bepaald op de gevels van de woningen. Uit de rekenresultaten blijkt dat er voor een aantal woningen een hogere waarde aangevraagd moet worden.


Met het toepassen van een stiller wegdek, van bijvoorbeeld het type dunne deklagen B (zie www.stillerverkeer.nl) kan de geluidsbelasting vanwege de route noord-zuid teruggedrongen worden. Dit leidt tot een reductie van ongeveer 3 dB. In bijna alle gevallen leidt dit niet tot een dusdanig geluidsniveau dat er geen hogere waarde hoeft worden aangevraagd. Overdrachtsmaatregelen zoals schermen is langs de route noord-zuid vanwege het nauwe wegprofiel niet mogelijk.


Het toepassen van een stiller wegdek op de Rijksweg A9 voor slechts dit bouwplan is praktisch en financieel niet haalbaar. Enerzijds zou dit nauwelijks een lagere geluidsbelasting opleveren en anderzijds zou een dergelijk wegdek over ruim 1 km rijksweg moeten worden toegepast. Overdrachtsmaatregelen in de vorm van schermen direct langs de Rijksweg A9 zijn eveneens praktisch en financieel gezien voor alleen dit bouwplan niet haalbaar.


Stil asfalt op het Keizer Karelplein/-weg alsmede de Van der Hooplaan is praktisch niet mogelijk vanwege de hoeveelheid wegverkeer. Er vinden veel start- / stopbewegingen plaats waardoor een reductie van een stiller asfalt bijna verwaarloosbaar wordt en het wegdek (en daardoor de reducerende werking) snel slijt.

Speciale maatregelen

Bij alle woningen (uitgezonderd de begane grond aan de meest westelijke zijde) wordt de maximale ontheffingswaarde vanwege het wegverkeer over de Rijksweg A9 overschreden aan de noordgevel. Dit betekent dat deze gevel als dove gevel uitgevoerd dient te worden om het bouwplan mogelijk te maken (zonder draaiende delen). Een uitzondering hierop is de entree. Deze zal achter een afscherming wordt opgenomen (de schermen die eerder zijn doorgerekend in de memo GWA.06.05e/sp, d.d. 4 juni 2009), waardoor de geluidsbelasting hoger zal zijn dan de voorkeursgrenswaarde, maar zal voldoen aan de maximale ontheffingswaarde. Voor deze geluidsbelasting zal een hogere grenswaarde moeten worden verleend.


De bebouwing zorgt voor een afscherming van de woningen aan de zuid- en westzijde. Het binnenterrein is door deze afscherming geluidsluw.


Vanwege het wegverkeer over het Keizer Karelplein/-weg is er een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde op de woningen aan de Fokkerlaan bij kopgevels en zuidrand. Dit leidt tot een aanvraag hogere grenswaarde. De woningen zijn gelegen aan een geluidsluw binnenterrein.


Bij alle woningen met een verhoogde geluidsbelasting dien te worden voldaan aan het beleid van de Gemeente Amstelveen inzake hogere grenswaarden.

Om een hogere waarde te kunnen verlenen dient er geluidswering aan de gevels te worden aangebracht en is toepassing van dove gevels bij de noordelijk gelegen woningen noodzakelijk, zo ook het toepassen van schermen bij de entrees van deze woningen.

Ontheffing hogere waarde

Op 16 maart heeft het college van burgemeester en wethouders ontheffing hogere waarde vastgesteld op grond van artikel 76a van de Wet Geluidhinder vanwege wegverkeerslawaai afkomstig van de Keizer Karelweg tot 54 dB en vanwege wegverkeerslawaai afkomstig van de rijksweg A9 aan de Bovenkerkerkade op de begane grond ter hoogte van de entree van de woningen tot 53 dB ten behoeve van de realisatie van 24 woningen en een kantoor op de Fokkerlaan.

Railverkeer

In het Besluit geluidhinder spoorwegen ofwel BGS, zijn de (voorkeurs)grenswaarden gegeven voor railverkeerslawaai. Binnen de geluidszone van een spoorweg wordt de hoogte van de etmaalwaarde van de geluidsbelasting vastgesteld en getoetst aan de voorkeursgrenswaarde voor railverkeerslawaai. De voorkeursgrenswaarde voor railverkeerslawaai bedraagt voor nieuw te bouwen woningen Lden = 55 dB.

Bij het niet kunnen voldoen aan de voorkeursgrenswaarde, kan een verzoek om een hogere grenswaarde ingediend worden. Deze ontheffing kan voor nieuwe woningen en scholen alleen worden verkregen als de etmaalwaarde niet hoger is dan 68 dB.

De geluidsbelastingberekening wordt uitgevoerd volgens de standaard rekenmethode I van het Akoestisch spoorboekje Aswin 2006, versie 12.

Binnen of in de omgeving van het plangebied bevinden zich geen spoorwegen welke van invloed zijn op geluidgevoelige bestemmingen binnen het plangebied.

Industrie

Binnen het plangebied is geen sprake van industrie. In het kader van de Wet geluidhinder is alleen akoestisch onderzoek op geluidsgevoelige bestemmingen ten gevolge van gezoneerde industrieterreinen noodzakelijk.

Luchtverkeer

Bij de ingebruikname van de vijfde baan van Schiphol (Polderbaan) op 20 februari 2003 is het Luchthavenindelingbesluit (Lib) in werking getreden. Hiermee zijn nieuwe beperkingen gesteld aan het ruimtegebruik rond de luchthaven. Naast het luchthavengebied is een beperkingengebied aangegeven. In het beperkingengebied zijn een aantal deelgebieden onderscheiden, waarvoor verschillende regels gelden. Het gaat om een veiligheidssloopzone, een geluidssloopzone, een veiligheidscontour plaatsgebonden risico 10-6 en een beperkingen geluid- en veiligheidszone (voorheen vrijwaringszone). Deze bepalingen moeten in de bestemmingsplannen worden verwerkt. Zolang dat nog niet het geval is, gelden de voorschriften uit het Luchthavenindelingbesluit als voorbereidingsbesluit. Deze bepalingen zijn opgenomen in het paraplubestemmingsplan “1e wijziging bestemmingsplan Geluidscontouren Schiphol (Beperkingengebied Luchthaven Schiphol)” en worden verwerkt in de bestemmingsplannen.