Plan: | Uitwerkingsplan Amstelveen Midden-West Fokkerlaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.07D-VG01 |
Waterkering
De waterkering ter hoogte van de Ouderkerkerlaan heeft de status van secundaire indirecte waterkering. Op dit moment is er een grondkering aanwezig in het plangebied. Het aanbrengen van een vervangende waterkering, zoals bijvoorbeeld een diepwand, is niet wenselijk. De duurzaamheid van dergelijke constructies is eindig, het vervangen erg kostbaar en beheerafspraken zijn niet gegarandeerd.
Bij de herontwikkeling is dan ook een fysiek dijklichaam als waterkering voorgeschreven. Volgens het grondonderzoek van Wareco bestaat het grondlichaam op de bepalende diepten overwegend uit zandige klei. Hierdoor kan voor het theoretische binnentalud een helling van 1:4 worden aangehouden.
Het profiel wat vrij moet blijven van bebouwing bestaat uit het keurprofiel inclusief het profiel van vrije ruimte. Voor dit profiel kunnen de volgende maten worden aangehouden.
Het slaan van gladde geprefabriceerde betonpalen in het keurprofiel is toegestaan, mits deze zodanig worden aangebracht dat de stabiliteit en het waterkerende vermogen van de waterkering niet in gevaar komt.
Grondwater
Er is een hydrologisch onderzoek verricht ter plaatse van het voormalige brandweerkazerne (zie bijlage 3 KF68,RAP20090623) door Wareco. De aanleiding voor het onderzoek betreft de geplande herinrichting van de voormalige brandweerkazerne aan de Fokkerlaan. Aangezien het waterpeil van de vaart aan de Ouderkerkerlaan boven het maaiveld ligt, kan niet worden uitgesloten dat zich ter plaatse van de toekomstige woningen, tuinen en overdekte parkeerstraat een (te) hoge grondwaterstand zal voordoen. De onderzoeksresultaten van het eerdere onderzoek bevestigen dit (zie bijlage 3). Uit het voorgaand onderzoek is gebleken dat de ontwateringdiepte ten zuiden van de vaart aan de Ouderkerkerlaan onvoldoende is. Vermoed wordt dat tijdens neerslag de ontwateringsdiepte gering is. Om deze reden is aanvullend veldwerk uitgevoerd om inzicht te krijgen in het grondwatersysteem.
Daarnaast is er ter plaatse van de vaart aan de Ouderkerkerlaan een kademuur langs de oever aanwezig. Het eventueel verwijderen van de kademuur heeft vermoedelijk een effect op de grondwatersituatie.
Conclusie
In de toekomstige situatie zal structureel sprake zijn van te hoge grondwaterstanden ter plaatse van de laaggelegen tuinen en de bebouwing (kruipruimten) aan de Fokkerlaan. Om grondwateroverlast te voorkomen dienen maatregelen te worden getroffen. Dit wordt gedaan door de kruipruimten aan de Fokkerlaan te beperken tot 3 x 3 meter met een hoogte van 0,6 meter en de gronden iets te verhogen.
Het mogelijk verwijderen van de kademuur zal de kans op grondwateroverlast vergroten. Verwacht wordt dat de grondwaterstanden bij verwijdering van de kademuur plaatselijk tot circa 0,2 meter stijgen. De noodzaak tot het treffen van maatregelen tegen grondwateroverlast wordt hierdoor versterkt. Er wordt een kleikist toegepast als compensatie van de (nog te verwijderen) oude kademuur, om zodoende overlast in de toekomst te beperken.
Watercompensatie
In het gebied hoeft geen watercompensatie te worden gerealiseerd, aangezien er geen 1000 m2 of meer verhard oppervlak wordt toegevoegd aan het gebied.