direct naar inhoud van 5.4 Bodemkwaliteit
Plan: Jaagpad Midden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0361.BP00005-0401

5.4 Bodemkwaliteit

Het plangebied Jaagpad Midden kan voor wat betreft de bodem worden onderscheiden in een tweetal gebieden, te weten de Wagenmakersstraat en de rest van het plangebied.

Bodem Wagenmakersstraat

Eind 2004 is verkennend bodemonderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van verontreinigende stoffen binnen het plangebied. Met het onderzoek ("BK ingenieurs, projectnummer 20040647", d.d. 12-11-2004) is de bodemkwaliteit vastgesteld. Binnen het plangebied bevinden zich woningen, openbare verharding en groenstroken. De woningen zijn gebouwd in 1923.

De grond is licht verontreinigd met enkele zware metalen, PAK's en minerale olie. Plaatselijk wordt in de ondergrond koper matig verhoogd aangetroffen. Het grondwater is niet verontreinigd met de onderzochte parameters.

In tegenstelling tot de conclusie uit het rapport is geen nader onderzoek naar de ernst en omvang van koper in de grond noodzakelijk. Op basis van de huidige "Bodemkwaliteitskaart en bodembeheersplan gemeente Alkmaar", d.d. 17-02-2005 is daar geen reden toe, omdat de concentratie koper kan worden aangemerkt als gebiedseigen kwaliteit. Binnen de zone "wonen 1900-1930" wordt volgens het statistische kental P95 dergelijke concentraties koper verwacht. Er is geen verhoogd risico voor mens en milieu bij de gemeten concentraties verontreinigende stoffen. De bodem is hiermee geschikt voor de gewenste bestemming.

Overig plangebied

Een groot deel van het Schermereiland, ondermeer het plangebied Jaagpad Midden, vormt sinds de middeleeuwen een onderdeel van de stad Alkmaar. Eeuwen van menselijke activiteiten hebben nadelige gevolgen gehad op de bodemkwaliteit van een groot deel van Schermereiland. In het jaar 2000 heeft Grontmij Nederland BV een verkennend en nader bodemonderzoek uitgevoerd op de locatie Stoel van Klaveren. Gezien de resultaten van het onderzoek kon worden geconcludeerd dat de voor de onderzoekslocatie opgestelde hypothese “verdachte locatie” juist was. De geconstateerde vervuiling was van dien aard dat in verband met de toekomstige woningbouw een bodemsanering noodzakelijk was. Op basis van het opstelde saneringsplan heeft er inmiddels een bodemsanering plaatsgevonden.

Bodemsanering

In de periode van 20 augustus tot en met 3 oktober 2002 is door Milieutechniek de Vries & van de Wiel BV, in opdracht van Bouwfonds een bodemsanering uitgevoerd ter plaatse van de Eilandswal 9 te Alkmaar. De bodemsanering kan worden onderverdeeld in een periode waarin ter plaatse van het voormalige kantoor met PAK verontreinigde grond is gesaneerd, een periode waarin ter plaatse van een opslagterrein met asbest verontreinigde grond is gesaneerd en een periode waarin ter plaatse van het opslagterrein matig tot sterk met minerale olie verontreinigde grond is gesaneerd. Naar aanleiding van controlemonsters en monitoringspeilbuizen, die een verhoogde hoeveelheid naftaleen aangaven, is in 2004 besloten de grondwatersanering stop te zetten en een aanvullende sanering door middel van ontgravingen uit te voeren.

Als bevoegd gezag Wet bodembescherming is de gemeente Alkmaar bij brief van 6 juni 2005 op basis van de uitgevoerde bodemsanering tot de conclusie gekomen dat de locatie geschikt is voor het beoogde gebruik.

Conclusie

Het plangebied is na de uitgevoerde bodemsanering geschikt voor het beoogde gebruik, te weten, wonen, infrastructuur en openbaar groen. Op de locatie komen hooguit nog verontreiningingen met minerale olie en PAK in de bodem voor die de betreffende streefwaarden overschrijden. Ook komt op de locatie geen asbest meer op of in de bodem voor in concentraties hoger dan de hergebruikersnorm. De beperkte restverontreiniging ter plaatse van de Schermerweg is geheel verwijderd.

Als bevoegd gezag Wet bodembescherming is de gemeente Alkmaar bij brief van 6 juni 2005 op basis van de uitgevoerde bodemsanering tot de conclusie gekomen dat de locatie geschikt is voor het beoogde gebruik.