direct naar inhoud van 5.3 Water
Plan: Jaagpad Midden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0361.BP00005-0401

5.3 Water

5.3.1 Huidige situatie

Bodemopbouw en geohydrologie

Het gemiddelde maaiveldniveau van het boezemgebied ligt op circa NAP -0,40 meter. Op 19 februari 2009 is door Grontmij een bodemonderzoek uitgevoerd. Door middel van grondboringen is de bodemopbouw in kaart gebracht. In tabel is de bodemopbouw weergegeven.

Tabel: Bodemopbouw

Diepte
[m tov NAP]  
Grondsoort
 
MV tot -0,4   Klei, dijkmateriaal  
van -0,4 tot -1,0   Klei, sterk zandig  
van -1,0 tot -1,6   Klei, humeus  
van -1,6 tot -2,7   Zand  
van -2,7 tot -3,2   Veen, mineraalarm  
van -3,2 tot -7,0   Zand  
van -7,0 tot 7,5   Klei, sterk zandig  
vanaf -7,5   Zand, Pleistoceen  

Op basis van deze gegevens kan worden gesteld dat de grondopbouw grotendeels uit klei bestaat. Lokaal komt er een enkele veenlaag voor, echter deze heeft een maximale dikte van 0,5 meter. Uit de geraadpleegde gegevens van DINO-loket van TNO/NITG kan niet met zekerheid worden gesteld of er een stijghoogte verschil in de 1e watervoerende pakket (vanaf NAP -1,6 meter) aanwezig is. Vooralsnog wordt ervanuit gegaan dat de stijghoogte gelijk is aan het freatisch niveau. In het plangebied is op basis van vijf peilbuizen de grondwaterstand afgeleid. De grondwaterstand is gemiddeld -0,65 meter NAP.

Watersysteem

Het plangebied ligt in het boezemgebied van het Noordhollands kanaal met streefpeil NAP -0,50 meter. Samen met het Oudorperdijkje dient de Schermerweg als waterkering voor de Oudorperpolder. Ten noorden van de Schermerweg ligt peilgebied 3765-01 met een vast streefpeil van NAP -1,25 meter. Peilgebied 3765-01 watert via een stuw in het noorden af naar het peilgebied 3765-02 (vast peil NAP -2,0 meter), dat bemalen wordt door het gemaal Oudorp. In onderstaande figuur is een afbeelding van het watersysteem opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0361.BP00005-0401_0004.png"

Figuur : Watersysteem rond plangebied (rood) inclusief ligging waterkering (roze).

Voor het plangebied geldt dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) beheerder is voor de waterkwantiteit, waterkwaliteit, waterkeringen en de zuivering van afvalwater. Het beheer van de kanaaloever wordt uitgevoerd door de Provincie Noord-Holland.

Waterkering

De Schermerweg dient deels als waterkering voor de Oudorperpolder. Deze waterkering is een boezemwaterkering en is van cultuurhistorische waarde. Achter de in de huidige situatie aanwezige "zomerkade", het Jaagpad, zijn hoogliggende bedrijfsterreinen aanwezig. Deze terreinen worden aan de noordzijde begrensd door de Schermerweg. Deze lokale weg vormt tevens de kruin van de regionale waterkering. Deze waterkering maakt deel uit van de Westfriesche Omringdijk. De kade is een boezemkade en is conform de verordening waterkering West-Nederland aangemerkt als IPO-klasse V (overschrijdingskans 1/1000 per jaar).

Voor het beoordelingsprofiel moeten de volgende uitgangspunten worden aangehouden:

  • As dijk is as Schermerweg;
  • Kruinbreedte bedraagt 3,0 meter;
  • Minimaal benodigde kruinhoogte NAP +0,4 meter;
  • Taludhelling binnen- en buitentalud 1:3;
  • Vanaf snijpunt talud en maaiveld/boezembodem onderhoudszone aanhouden van 5,0 meter breed.

Voor Jaagpad Oost is een stabiliteitsonderzoek uitgevoerd. De toetsing van de waterkering is nader uitgewerkt in de rapportage “Stabiliteitsonderzoek waterkering Schermerweg, te Alkmaar”. De conclusie uit deze rapportage luidt als volgt:

“Uit de veiligheidsbeschouwingen blijkt dat de waterkering in de huidige situatie voldoet aan de toetsingscriteria. Uit de beoordeling blijkt eveneens dat de toekomstige ontwikkeling geen nadelige invloed heeft op de veiligheid van de waterkering. Ook tijdens de uitvoeringssituatie worden geen onveilige situaties verwacht, onder de voorwaarde dat er in het boezemland niet dieper ontgraven wordt dan NAP -1,2 meter met een taludhelling van maximaal 1:2 in de nabijheid van de waterkering buiten het beoordelingsprofiel van de kade."

Riolering

In de huidige situatie is in de Schermerweg een gemengd rioolstelsel aanwezig. Er wordt vanuit gegaan dat het afvalwater uit het plangebied op dit gemengde rioolstelsel afgevoerd wordt. De afvalwaterproductie wordt ingeschat op 3,1 m³/h (gebaseerd op 0,5 l/s/ha, ontwerprichtlijn voor bedrijventerreinen). In de huidige situatie ligt er nabij de kruising van het Jaagpad met de Wagenmakerstraat een overstort met nummer 14070. Deze overstort voert af op het Noordhollands kanaal. Op basis van aangeleverde gegevens van de gemeente Alkmaar wordt geconcludeerd dat het hemelwater van de verharding en de daken grotendeels afgevoerd wordt naar het Noordhollands kanaal.

5.3.2 Toekomstige situatie

Waterkwantiteit

In de toekomstige situatie mag de waterhuishouding niet verslechteren. Het plangebied blijft in de toekomstige situatie onderdeel uitmaken van het boezemgebied met streefpeil -0,50 meter NAP. Bij een toename van verhard oppervlak neemt de versnelde afvoer naar het watersysteem toe. Zonder compenserende maatregelen verslechtert de werking van het watersysteem. Het plangebied beslaat een oppervlak van circa 1,7 ha. In de vroegere situatie was het plangebied industrieterrein en daardoor vrijwel geheel verhard (schatting 90%). In het toekomstig ontwerp is openbare groenvoorziening opgenomen en zijn de grondgebonden woningen voorzien van achtertuinen. Onderstaande tabel geeft de huidige en toekomstige oppervlakteverdeling weer.

Tabel: Oppervlakteverdeling plangebied

Type oppervlak   Huidige situatie (m²)   Toekomstige situatie (m²)  
Industrieterrein   15.030   0  
Grondgebonden woningen   0   2.100  
Appartementencomplexen   0   4.100  
Parkeren + wegen   0   6.750  
Groenvoorziening (incl. tuinen)   1.670   3.750  
Totaal verhard   15.030   12.950  
Bruto oppervlak   16.700   16.700  

Uit de tabel blijkt dat het verhard oppervlak in de toekomstige situatie afneemt met 2.080 m². Hierdoor verbetert de werking van het watersysteem en hoeven er geen compenserende maatregelen te worden genomen.

Aanleghoogte

Om te voorkomen dat water als gevolg van peilstijgingen in het Noordhollands kanaal de parkeerkelder van de appartementencomplexen instroomt, moet een aanleghoogte van NAP +0,4 meter worden aangehouden. Hetzelfde geldt voor de toekomstige maaiveldhoogte van het openbare gebied. In de huidige plannen is rekening gehouden met een hoogte van NAP +0,9 meter. Dit betreft de hoogte nabij de inrit en een wand langs de inrit. Op basis van inmeetgegevens kan geconcludeerd worden dat de hoogteligging van de Schermerweg ter plaatse van het plangebied overal hoger ligt dan NAP +0,4 meter, namelijk rond circa NAP +0,7 meter. Het openbaar gebied in Jaagpad Oost krijgt in de toekomst een maaiveldhoogte van circa NAP +0,9 meter. Dezelfde toekomstige maaiveldhoogte wordt aangehouden voor Jaagpad Midden.

Waterkering

De waterkerende functie van de dijk dient in stand te blijven met de realisatie van het woningbouwprogramma. Het profiel van vrije ruimte (PvVR) van de waterkering dient vrij te worden gehouden. Hier mogen tuinen in liggen, maar wel met een gebruiksbeperking. De toekomstige bebouwing staat buiten de kernzone, maar valt binnen de beschermingszone. Ten behoeve van de woningen dient een keurontheffing te worden aangevraagd. In verband met de bebouwing nabij de waterkering is het PvVR geschetst. Hierbij is de minimaal benodigde afstand tussen het dijkprofiel en de bebouwing berekend in verband met kruipruimte. In de figuur is het profiel weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0361.BP00005-0401_0005.png"

Figuur: PvVR ter plaatse van woning met kruipruimte aan de Schermerweg.

In het ontwerp is de gevellijn van de nieuwe woningen doorgetrokken aan de hand van de bestaande bebouwing. De gevels van de nieuwe woningen staan op een afstand van 7 meter buiten de wegverharding van de Schermerweg. Hieruit kan worden geconcludeerd dat aan de eis van het PvVR, waarbij deze zone vrij wordt gehouden van bebouwing, wordt voldaan. Verder komt de stabiliteit van de dijk niet in gevaar door de aanleg van kruipruimte. Er is voldoende ruimte tussen de kruipruimte en het PvVR.

Beheer en onderhoud

Langs het Noordhollands kanaal dient volgens informatie van de provincie een beheerszone van circa 10 meter in acht te worden genomen. Hier mag niet worden gebouwd en mag geen diepwortelende beplanting worden aangebracht. Bij de bouwplanontwikkelingen zal hiermee rekening worden gehouden. Woningbouw zal zich op minimaal 10 meter van het Noordhollands kanaal vandaan bevinden.

Riolering

Afvalwater

Binnen het plangebied wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Hierbij wordt het vuilwaterriool (DWA) parallel aan de nieuwe ontsluitingsweg aangelegd. Voor de afvoer van afvalwater bestaan twee mogelijkheden:

  • Aansluiten op het gemengde rioolstelsel aan de Schermerweg.
  • Aansluiten op het DWA-stelsel van gemaal Oudorperdijkje.

In een nog op te stellen rioleringsplan dient de definitieve keuze te worden gemaakt voor de afvoer van afvalwater.

De toekomstige afvalwaterproductie wordt ingeschat op 6,5 m³/h (180 woningen * 3 i.e. * 12 l/h/i.e.). Op basis van de huidige ingeschatte afvalwaterproductie van 3,1 m³/h kan worden geconcludeerd dat de afvalwaterproductie met 3,3 m³/h toeneemt. In een eerder onderzoek van Grontmij naar de gemaalcapaciteit van het gemaal Schermereiland is voor het Stoel van Klaverenterrein rekening gehouden met een uitbreiding van 200 woningen. De ontwikkeling van circa 180 woningen past hier binnen. Er vindt nader overleg plaats met HHNK over het rioolstelsel.

Hemelwater

De gemeente Alkmaar en het Hoogheemraadschap hebben afgesproken dat bij nieuwbouwplannen het schone hemelwater volledig wordt afgekoppeld naar het oppervlaktewater. HHNK hanteert als uitgangspunt dat het hemelwater in principe niet op het boezemwater mag worden geloosd, tenzij er argumentatie is om het toch zo te doen. In dit geval is het niet mogelijk om aan te sluiten op het achterland. De daken dienen rechtstreeks te worden afgekoppeld naar het Noordhollands Kanaal. Verder moet worden voorkomen dat door uitloging van bouwmaterialen het oppervlaktewater wordt verontreinigd. Bij afkoppeling van licht en matig verontreinigde oppervlakken zoals parkeerplaatsen is een voorzuivering gewenst. Hier zijn verschillende technieken voor zoals een zandbed of slibafvang. Dit wordt afgestemd met de sector Stadsbeheer van de gemeente.

5.3.3 Conclusie

Hieronder worden de conclusies puntsgewijs behandeld:

  • Het plangebied blijft in de toekomst deel uitmaken van boezemgebied met streefpeil -0,50 meter NAP.
  • De waterkerende functie van de boezemwaterkering dient gehandhaafd te blijven. De woningen liggen buiten het Profiel van Vrije Ruimte van de waterkering. Om deze reden worden geen effecten op de werking van de waterkering veroorzaakt.
  • Om eventuele toekomstige wateroverlast in de parkeerkelder te voorkomen, moeten openingen en de wand van de inrit minimaal op +0,40 meter NAP worden aangelegd. In de huidige plannen is +0,90 meter NAP aangehouden.
  • In de toekomstige situatie neemt de hoeveelheid verhard oppervlak af met 2.080 m². Hierdoor verbetert het watersysteem en zijn er geen compenserende maatregelen nodig.
  • In de toekomstige situatie wordt een gescheiden stelsel aangelegd.
  • De DWA kan aangesloten worden op het gemengde stelsel van de Schermerweg. Het gemaal Schermereiland en het bestaande stelsel hebben genoeg capaciteit om de toename van afvalwaterproductie te verwerken.
  • De toekomstige afvalwaterproductie bedraagt 6,4 m³/h.
  • Hemelwater wordt afgekoppeld en afgevoerd naar het Noordhollands kanaal, conform de huidige situatie.