direct naar inhoud van 5.2 Bestemmingsbepalingen
Plan: Vreeswijk - Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01

5.2 Bestemmingsbepalingen

De bestemmingen zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding. Samen geeft dit de regels voor gebruik en bebouwing van de grond. De bestemmingen worden hierna besproken.

5.2.1 Bestemmingen

Bedrijf (B)
De bestemming 'Bedrijf' is toegekend aan de gronden bedoeld voor bedrijfsactiviteiten. Het gaat om het bedrijventerrein De Wiers Zuid.

Milieuzonering
Binnen de bestemming 'bedrijf' zijn, om te beginnen, bedrijven toegestaan die zijn vermeld in de Staat van Bedrijfsactiviteiten, die deel uitmaakt van de regels. Door middel van de functieaanduiding 'bedrijf tot en met categorie ##' is per bestemmingsvlak aangegeven welke categorie bedrijven, waar is toegestaan.
In de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn bij de diverse bedrijven voor de diverse milieufactoren, zoals geur, stof en geluid, afstandsmaten aangegeven. Het gaat daarbij om afstanden van bedrijven tot woonbebouwing die is gelegen in een 'rustige woonwijk' (of uiterlijk op de rand daarvan). De bij een bepaald bedrijf aangegeven grootste afstand is bepalend voor de categorie-indeling. De toelichting op deze Staat is te vinden in bijlage 6 bij deze toelichting. De onderbouwing van de manier waarop in dit plan is omgegaan met de toegelaten milieucategorieën is te vinden in paragraaf 2.9.1 (bedrijven en milieuzonering).

Op de gronden met de bedrijvenbestemming komen enkele bestaande bedrijven voor die in een hogere milieucategorie vallen dan op de betreffende plaats ingevolge de milieuzonering als recht is toegestaan. Een lijst van de betreffende bedrijven is als bijlage 4 in de toelichting opgenomen. Door middel van de functie-aanduiding 'specifieke vorm van bedrijvigheid - ##' wordt exact aangegeven welk type bedrijvigheid ter plaatse van de aanduiding is toegestaan. Hierdoor kunnen deze (zwaardere) bedrijven op de desbetreffende locatie gehandhaafd blijven.
In de regels is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee deze specifieke functieaanduiding kan worden verwijderd, als vast komt te staan dat het bestaande, specifiek aangeduide bedrijf daar niet meer wordt uitgeoefend. Daarna wordt op die plaats alleen nog een bedrijf toegestaan dat binnen de toegestane (lichtere) categorie valt.
Deze wijzigingsbevoegdheid dient niet alleen om op termijn de milieudruk op de woonomgeving te verminderen, maar ook om in de toekomst de nagestreefde functiemenging te faciliteren.

geluidzone industrielawaai
Het bedrijventerrein De Wiers Zuid is gezoneerd in de zin van de Wet geluidhinder. Binnen deze zone zijn inrichtingen toegestaan die 'in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken' zoals bedoeld in de wet geluidhinder (Wgh). Dergelijke bedrijven worden ook wel 'grote lawaaimakers' genoemd. Het gezoneerde deel van het bedrijventerrein De Wiers Zuid is op de verbeelding aangegeven met de gebiedsaanduiding 'industrieterrein'. Met de benaming van deze gebiedsaanduiding wordt aangesloten op de terminologie uit de Wet geluidhinder. In de regels is bepaald dat binnen deze zone de 'grote lawaaimakers' zijn toegestaan.

Rond het 'industrieterrein' wordt op de verbeelding een 'geluidzone industrielawaai' aangegeven. Op grond van de Wet geluidhinder dient een dergelijke zone rond een 'industrieterrein' te worden aangegeven, om de zone te markeren waarbuiten de geluidsbelasting als gevolg van het betreffende industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) mag bedragen. Daarmee worden de woningen en andere geluidgevoelige objecten buiten de geluidzone in principe gevrijwaard van ontoelaatbare geluidsoverlast vanwege het bedrijventerrein. Voor het industrieterrein en de daarop aanwezige woningen gelden geen geluidsnormen.

Kantoren
Zelfstandige kantoren zijn binnen de bestemming niet mogelijk. Ondergeschikte kantoren zijn kantoren die horen bij en gebonden zijn aan een bedrijf tot 50% van de bedrijfsvloeroppervlakte van het bedrijf, met een maximum van 2.000 m².
Ter plaatse van gronden met de aanduiding 'veiligheidszone – lpg' zijn geen nieuwe kantoren toegestaan.

Detailhandel
Productiegebonden detailhandel (als ondergeschikte functie, in ter plaatse in een bedrijf vervaardigde, gerepareerde en/of toegepaste goederen) kan worden aangemerkt als inherent aan de bedrijfsfunctie en wordt daarom als recht toegestaan. Perifere detailhandel en webwinkels zijn als recht toegestaan.
De lijst van bestaande (reguliere) detailhandelsbedrijven die zijn toegestaan, is als bijlage 3 'Lijst van toegestane detailhandelsactiviteiten' in de regels opgenomen.

Bevi
In de regels is vastgelegd dat risicovolle inrichtingen zoals bedoeld in het Bevi uitsluitend zijn toegestaan ter plaatse van een aanduiding daartoe. De bestaande verkooppunt voor motorbrandstoffen met LPG, is mede daarom specifiek aangeduid, tezamen met het vulpunt en het reservoir. De bijbehorende veiligheidszone-lpg is op de verbeelding aangeduid. Binnen een 'veiligheidszone - lpg' zijn geen nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten toegestaan zoals kantoren.

Bedrijfswoningen
Bestaande bedrijfswoningen zijn positief bestemd middels een functie-aanduiding. Nieuwe bedrijfswoningen zijn binnen de bestemming niet mogelijk.

Bouwvoorschriften
De bouwvoorschriften voor gebouwen zijn met name op de verbeelding terug te vinden in de vorm van bouwvlakken en maximale bouw- of goothoogte en een bebouwingspercentage per bouwperceel.

Bedrijf - Nutsvoorziening (B - NV)
De bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorziening' is toegekend aan de gronden die bedoeld zijn voor de grotere nutsvoorzieningen. Het gaat hier om de grotere (vergunningplichtige) nutsvoorzieningen die niet passen binnen de algemene regels.
Uitwisselbaarheid met andere soorten bedrijven, zoals binnen de bestemming 'Bedrijven' is hier niet de bedoeling en ook niet aan de orde; vandaar deze specifieke bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorziening (B-NV)'.

Groen (G)
Binnen de bestemming 'Groen' zijn alleen de hoofdgroenstructuren opgenomen. Het overige groen is niet apart bestemd, maar valt binnen andere verkeersbestemmingen. Binnen de bestemming zijn tevens fiets- en voetpaden mogelijk. In de groenbestemming is tevens de mogelijkheid geboden om bijvoorbeeld waterpartijen aan te leggen of het maaiveld te verlagen ten behoeve van extra capaciteit voor waterberging. Eveneens zijn binnen deze bestemming geluidwerende voorzieningen toegestaan.

Ter bescherming van de aanwezige ecologische waarden, die in hun onderlinge samenhang een zone vormen, is een functieaanduiding 'ecologische verbindingszone' opgenomen met een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, anders dan ten behoeve van deze bestemming.

Kantoor (K)
Deze bestemming is toegekend aan alle in het bestemmingsplan voorkomende zelfstandige kantoorfuncties. Binnen deze bestemming zijn kantoren toegestaan.
Het monumentale pand waar het restaurant 'Huis de Wiers' in is gevestigd heeft in eerste instantie een kantoorbestemming; het restaurant en de bijbehorende woning zijn als functie-aanduidingen (respectievelijk 'horeca' en 'wonen') op de verbeelding aangegeven.

Maatschappelijk (M)
Deze bestemming is toegekend aan alle in het bestemmingsplan voorkomende maatschappelijke functies. Hierbij kan gedacht worden aan voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheid, cultuur en religie. Deze functies zijn vaak op grotere percelen gelegen.
De Museumwerf wordt binnen de maatschappelijke bestemming als een 'specifieke vorm van bedrijf - scheepswerf' op de verbeelding aangeduid. Hetzelfde geldt ook voor de catering in het schippersinternaat.
Bestaande bedrijfswoningen zijn positief bestemd middels een functie-aanduiding. Nieuwe bedrijfswoningen zijn binnen de bestemming niet mogelijk.

De scheepswerf dient aangemerkt te worden als een 'grote lawaaimaker'. Daarom is een deel van het scheepswerfterrein, overeenkomstig de terminologie uit de Wet geluidhinder, op de verbeelding aangeduid als 'industrieterrein'. Rond het deel van de scheepswerf is, net zoals bij het bedrijventerrein De Wiers Zuid, op de verbeelding een 'geluidzone industrielawaai' aangegeven. Buiten de geluidzone mag de geluidsbelasting als gevolg van het de scheepswerf niet meer dan 50 dB(A) bedragen.

De gebouwen moeten worden gebouwd binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak. Voor de maximum toelaatbare oppervlakte van gebouwen en overkappingen is waar nodig een bebouwingspercentage opgenomen. Het percentage heeft betrekking op het bouwvlak.

Natuur (N)
De gebieden met landschaps- en natuurwaarden zijn bestemd als Natuur. Het betreft hoofdzakelijk de griend die in het oostelijk deel van het plangebied is gelegen.
Ter bescherming van de natuurwaarden geldt binnen deze bestemming een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een aantal werken en werkzaamheden. Bij de afweging of een vergunning wordt verleend, wordt getoetst aan de landschaps- en natuurwaarden van het gebied.

Recreatie (R)
De gronden met de bestemming 'Recreatie' zijn in eerste instantie bestemd als dagrecreatieve voorzieningen in de open lucht. Binnen het plangebied betreft het de passantenhaven. Deze heeft de gelijknamige nadere functieaanduiding gekregen.
Bij de passantenhaven mag een gebouw voor sanitaire en dienstruimten worden gebouwd. Hiervoor is op de verbeelding een bouwvlak aangegeven. Woonschepen zijn expliciet als strijdig gebruik aangemerkt.

Recreatie - Volkstuin (R - VT)
De volkstuinen hebben een passende bestemming gekregen. Op deze gronden mogen geen grote gebouwen worden geplaatst. De regels bevatten een regeling voor beperkte bebouwing per volkstuin.

Tuin (T)
De bestemming is toegekend aan de bij een woning behorende gronden waarop in principe geen bebouwing is toegestaan. Dit betreffen de gronden gelegen aan de voorzijde van de woning en in sommige gevallen -bij hoeksituaties- ook delen van het zijerf.

Verkeer (V) en Verkeer- Verblijfsgebied (V -VB)
De gronden met verschillende verkeersfuncties zijn ondergebracht in twee afzonderlijke bestemmingen, te weten Verkeer (V) en Verkeers - verblijfsgebied (V-VB). Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de (hoofd)ontsluitingswegen en verblijfsgebieden (zogenaamde 30 km/h-gebieden en woonerven).

De doorgaande wegen binnen dit plangebied zijn hoofdzakelijk bestemd voor 'Verkeer'. De bestemming is ruim genomen, zodat ook aanpassingen aan wegen mogelijk zijn. Het aantal rijstroken mag daarbij echter niet toenemen.
De gronden met verschillende verkeersfuncties zijn ondergebracht in de bestemming 'Verkeers - Verblijfsgebied (V-VB)'. De wegen in het plangebied zijn voornamelijk woonstraten (zogenaamde 30 km/h-gebieden en woonerven) en vrijliggende fiets- en voetpaden. Op de verbeelding zijn de aanwezige garageboxen, evenals de bergingen bij de woonschepenligplaatsen in het Merwedekanaal, specifiek aangeduid.

Binnen de beide verkeersbestemmingen zijn verschillende verkeersfuncties zijn ondergebracht. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van duikers op gronden met een verkeersbestemming zijn ook waterlopen en dergelijke toegestaan. Binnen de beide verkeersbestemmingen kunnen ook geluidwerende voorzieningen worden gerealiseerd.

Water (WA)
Deze bestemming is toegekend aan de in het plangebied gelegen (hoofd)waterlopen. Op deze gronden zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogelijk ten dienste van het water en de waterhuishouding en het verkeer te water. Naast deze bestemmingsregeling kunnen ook andere regelingen van toepassing zijn, zoals de Keur van het Waterschap en de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater.

De ligplaatsen voor woonschepen zijn voorzien van een specifieke functie-aanduiding. De ligplaatsen voor historische woonschepen nabij de Museumwerf zijn voorzien van een aparte functie-aanduiding. Dit impliceert dat op andere plekken het aanleggen van (historische) woonschepen (met de bedoeling een permanente ligplaats in te nemen) niet is toegestaan.
In de bestemming is voor beide functieaanduidingen een aantal bepalingen opgenomen met betrekking tot het aantal ligplaatsen, de afmetingen van de ligplaatsen en de onderlinge afstand tussen twee woonschepen.

Wonen (W)
Deze bestemming is toegekend aan de in het plangebied voorkomende woongebieden. Binnen de bestemming 'Wonen' zijn mogelijkheden opgenomen voor de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep of bedrijfsmatige activiteit. Bedrijfsmatige activiteiten die ruimer zijn dan de aan-huis-verbonden beroepen en bedrijven, zijn op de verbeelding specifiek aangeduid ('dienstverlening' en 'gemengd'). Het schippersinternaat (Prins Clausstraat) heeft binnen de woonbestemming de functie-aanduidingen 'kantoor' en 'maatschappelijk' gekregen.

Binnen de woonbestemming is parkeren overal als recht toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'parkeergarage' is een

Binnen de bestemming zijn bouwvlakken opgenomen, waarbinnen hoofdgebouwen zijn toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'gestapeld' zijn appartementen toegestaan. Uitbreiding van de woningen is mogelijk door het realiseren van aan- en uitbouwen. Verder is het mogelijk om binnen de bestemming vrijstaande bijgebouwen te bouwen. Op deze gronden mag de uitbreiding van woningen door aan- en uitbouwen worden gerealiseerd en kunnen bijgebouwen en overkappingen worden gebouwd. In voortuinen zijn in principe geen gebouwen toegestaan.

De goot- en/of bouwhoogte van hoofdgebouwen is op de kaart aangegeven.

5.2.2 Dubbelbestemmingen

Waarde - Archeologie 2, 4, 6 en 8
Deze dubbelbestemmingen zijn opgenomen ter bescherming van de aanwezige (Waarde - Archeologie 2) en de te verwachten (Waarde - Archeologie 4, 6 en 8) archeologische waarden in het gebied. De dubbelbestemmingen betreffende de te verwachten archeologische waarden (Waarde - Archeologie 4, 6 en 8) zijn qua regels elk afgestemd op de mate waarin in de betreffende gronden waarden zijn te verwachten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0021.png"  

Figuur - Waarde - Archeologie 2, 4, 6 en 8

Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in die zin dat bebouwing en andere werken of werkzaamheden ten dienste van deze samenvallende bestemmingen uitsluitend zijn toegestaan met een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders, met specifieke voorwaarden gericht op bescherming van de (mogelijke) archeologische waarden.

Waarde - Cultuurhistorie
Deze dubbelbestemming is opgenomen ter bescherming van de aanwezige cultuurhistorische landschapswaarden. De dubbelbestemming betreft de geïnventariseerde cultuurhistorische waarden.
De bescherming is gericht op de volgende principes:

  • behoud, onderhoud en versterken gaat voor vernieuwen en ontwikkelen;
  • vernieuwen en ontwikkelen geschiedt vanuit en met respect voor de cultuurhistorische waarden.
afbeelding "i_NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01_0022.png"  

Figuur - Waarde - Cultuurhistorie

De bestemming is primair ten opzichte van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen, in die zin dat bebouwing en andere werken of werkzaamheden ten dienste van deze samenvallende bestemmingen uitsluitend zijn toegestaan met een omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders, met specifieke voorwaarden gericht op bescherming van de (mogelijke) cultuurhistorische landschapswaarden.

Op de verbeelding is de karakteristieke bebouwing aangeduid, voor zover gelegen binnen de dubbelbestemming. Deze zijn mede bestemd voor instandhouding van de situering, massa, kapvorm, dakhelling, hoogtematen, gevelindeling en waardevolle details van de betreffende bouwwerken, een en ander conform het bepaalde in het als bijlage 1 opgenomen Rapport 'Jonge stad, oude kwaliteiten (RAAP-rapport 2538)'.

De bebouwingsmaten van de karakteristieke bouwwerken zijn gefixeerd. De karakteristieke bouwwerken mogen niet zonder omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders geheel of gedeeltelijk worden gesloopt.
In de planregels wordt de mate van bescherming van de objecten bepaald door de waardering van de betreffende panden op de 'Cultuurhistorische waarderingskaart Historische bouwkunst en stedenbouw' Deze waarderingskaart is als bijlage 6 bij de planregels opgenomen.
In de planregels is aangegeven in welke gevallen de gemeentelijke monumentencommissie gehoord wordt.

Waterstaat - Waterkering
Ter bescherming van de in het plangebied aanwezige dijken, kaden, dijksloten en andere voorzieningen ten behoeve van de waterkering is in de regels een dubbelbestemming met omgevingsvergunningenstelsel opgenomen. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, anders dan ten behoeve van deze bestemming. Het bouwen van gebouwen is in het geheel uitgesloten.