direct naar inhoud van 2.8 Waterhuishouding
Plan: Vreeswijk - Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPVN2010001-OH01

2.8 Waterhuishouding

Vreeswijk - Noord is omringd door water. Het Lekkanaal stroomt langs de oostkant van het plangebied. In het Lekkanaal bevindt zich de Prinses Beatrix sluizencomplex.
Langs de westkant van het plangebied ligt het Merwedekanaal. De Vaartse Rijn splitst zich van het Merwedekanaal, doorsnijdt Vreeswijk Noord, en eindigt bij de Oude Sluis in het oude dorp Vreeswijk. In de Vaartse Rijn liggen enkele historische schepen; langs het Jaagpad liggen woonschepen in het Merwedekanaal.
Het plangebied Vreeswijk - Noord maakt deel uit van het beheergebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het natuurgebied langs de Prinsessenweg is in beheer bij de gemeente Nieuwegein. De Vaartse Rijn en het Merwedekanaal hebben een streefpeil van +0.58 m NAP.

Het oppervlaktewater heeft in Vreeswijk - Noord een functie voor de aan- en afvoer van water, berging van hemelwater, opvang van water uit regenwateroverstorten, beleving en recreatie. Daarnaast heeft het oppervlaktewater een functie voor de scheepvaart (Merwedekanaal, Lek en Lekkanaal) en een functie voor de drinkwatervoorziening (Lekkanaal).

Watersysteem
Het oppervlaktewater in het natuurgebied langs de Prinsessenweg, langs het Tiendpad en de sloot langs het Jaagpad is in beheer bij de gemeente Nieuwegein, het overige oppervlaktewater is in beheer bij het Hoogheemraadschap.
De singels in het plangebied zijn met elkaar verbonden door middel van een aantal duikers.
De singels gelegen in het grootste deel van het plangebied hebben een streefpeil van +0,45m NAP. Het oppervlaktewater in de omgeving van het volkstuincomplex aan de Montageweg heeft een lager waterpeil. Het zuidelijk deel van het volkstuincomplex heeft een zomerpeil van +0,15 N.A.P. en een winterpeil van -0,30 N.A.P. Het noordelijk deel van het volkstuincomplex heeft evenals de omgeving van het Tiendpad een streefpeil van -0,30 N.A.P.

De afwatering van de Vreeswijk vindt plaats in noordelijke richting via het gebied De Wiers Zuid naar het gebied De Wiers. Het overtollige water wordt vervolgens onder vrij verval afgevoerd op het Lekkanaal. In droge periodes kan er water vanuit het Merwedekanaal worden ingelaten.
Het oppervlaktewater heeft in Vreeswijk een functie voor de aan- en afvoer van water, berging van hemelwater, ontvangen van water uit regenwateroverstorten, beleving en recreatie.
Er is in het plangebied thans voldoende capaciteit voor piekberging aanwezig. Er is geen mogelijkheid voor seizoensberging in droge perioden. De oevers van de waterpartijen zijn voorzien van een natuurvriendelijke oever of van een beschoeiing.

Het waterkwaliteitsbeheer van het Merwedekanaal is een taak van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het waterkwaliteitsbeheer van het Lekkanaal wordt door Rijkswaterstaat uitgevoerd. Rijkswaterstaat is ook verantwoordelijk voor het scheepvaartverkeer op het Merwedekanaal en het Lekkanaal evenals voor het kwantiteitsbeheer in het Merwedekanaal.

Waterkeringen
In het plangebied bevinden zich zowel een primaire als een regionale waterkering. De primaire kering bevindt zich langs de Lek. Onderdeel van de regionale waterkering zijn de oevers van de Vaartse Rijn na het sluizencomplex. Op deze zones is de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing. Bouw- en graafwerkzaamheden binnen deze zones dienen voorgelegd te worden aan de beheerder van de waterkering (hiervoor is ontheffing van de Keur noodzakelijk). Daarmee wordt voorkomen dat de veiligheid van de waterkering wordt geschaad.

Grondwater  
De drooglegging - het verschil tussen het oppervlaktewaterpeil en het maaiveldpeil- in het plangebied is minimaal 1,35 m.
In het plangebied is in enkele straten een drainagestelsel aangelegd.
De grondwaterstand in het plangebied varieert tussen NAP +0,35 m. en NAP +0,92 m. in de omgeving van het Merwedekanaal - Ambachtsweg.

Waterkwaliteit
Noordelijk van het plangebied, in de singel langs de Groningenhaven in het gebied de Wiers zijn er metingen uitgevoerd om te waterkwaliteit te controleren. De waterkwaliteit voldoet aan de MTR (maximaal toelaatbaar risico).

Riolering  
Langs de Wierselaan ligt er tussen de Constructieweg en de Ambachtsweg een stamriool, dit stamriool gaat verder via de noordkant van de Ambachtsweg met een zinker onder het Merwedekanaal naar het hoofdrioolgemaal van het Hoogheemraadschap aan de Geindijk.
Het afvalwater en het verontreinigde regenwater uit het plangebied worden via dit stamriool afgevoerd.

In het noordelijk gelegen bedrijfsterrein ligt een Verbeterd Gescheiden rioolsysteem. Het afvalwater afkomstig uit dit rioolsysteem wordt onder vrijverval afgevoerd naar het stamriool. Het (verontreinigde) regenwater wordt via een rioolgemaal aan de Hollandhaven ook afgevoerd naar het stamriool.
In dit rioleringsgebied komen regenwater-overstorten op het oppervlaktewater voor.

In het woningbouwgebied zuidelijk van het bedrijfsterrein (Nieuw Vreeswijk) ligt ook een Verbeterd Gescheiden rioolsysteem. Het afvalwater afkomstig uit dit rioolsysteem wordt via een rioolgemaal een rioolgemaal bij de Passantenhaven afgevoerd naar het stamriool. Het (verontreinigde) regenwater wordt ook via het rioolgemaal aan de Hollandhaven afgevoerd naar het stamriool.
In dit rioleringsgebied komen ook regenwater-overstorten op het oppervlaktewater voor.

Het noordelijk gebied van De Punt is voorzien van een Gescheiden rioolstelsel, het afvalwater wordt via een gemaal aan de Prins Hendriklaan afgevoerd naar het Gemengde stelsel van Vreeswijk. Het regenwater wordt afgevoerd naar de sloot langs het Jaagpad.

In het zuidelijk deel van het plangebied ligt een Verbeterd Gemengd rioolstelsel.
Het afvalwater en het verontreinigde regenwater wordt gezamenlijk via een rioolgemaal aan de Klaverkamp afgevoerd naar het stamriool. In dit rioolgebied komen overstorten op het oppervlaktewater voor. Bij de Grindoever - Zandoever kan er via een bergbezinkriool overgestort worden op het Merwedekanaal. Door middel van een bergbezinkbassin langs de Prins Hendriklaan kan er vervuild regenwater overgestort worden op Merwedekanaal.

Er komen in het plangebied geen ongerioleerde situaties voor.