direct naar inhoud van 2.7 Natuur en landschap (flora en fauna)
Plan: Drinkwaterproductiebedrijf Hooglandse Jaagpad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPOH2010HER001-VA02

2.7 Natuur en landschap (flora en fauna)

In het landschap is het bestemmingsplangebied een apart gedeelte langs de Hollandse IJssel. Dit is te onderscheiden van het open weidegebied ten zuiden van het huidige terrein van Vitens. Het plangebied ligt op de overgang tussen de bebouwde kom ten noorden en bosrijke natuurgebieden ten zuidoosten van het plangebied.

Voor een goed inzicht in de huidige situatie zijn verkennende situaties uitgevoerd (Royal Haskoning, ecoscan pompstation Nieuwegein, 26 juli 2007, Bijlage 1 en Royal Haskoning, quickscan natuurwetgeving, 20 juni 2011, Bijlage 2). Het nu nog onbebouwde westelijk deel van het plangebied bestaat voornamelijk uit ruigtevegetatie met enkele opgaande wilgen, zwarte elzen, bramen en riet. Dit wordt doorkruist door enkele ondiepe slootjes. Daarnaast zijn er enkele bosschages met opgaande bomen aanwezig en rond de bebouwing kort gras. Mogelijk komen minder streng beschermde soorten voor, zoals zwanenbloem, mol, konijn, pad en bruine kikker. Streng beschermde diersoorten komen voor zover bekend niet voor. Potentieel kan het gebied dienst doen als foerageergebied voor vleermuizen. In de te slopen gebouwen op het huidige terrein van Vitens komen geen verblijfplaatsen van vleermuizen voor. De omstandigheden zijn hiervoor niet geschikt. De drinkwaterkelder is begroeid met enkele kruiden, zoals margriet, klaproos en korenbloem. Het plangebied bevat diverse knotwilgen en daarnaast is op enkele locaties ruigte aanwezig. Ook zijn er enkele smalle rietkragen aanwezig. Het is dan ook niet uit te sluiten dat er vogels broeden in het plangebied. Hierbij gaat het met name om algemene soorten, zoals vink, winterkoning, mezen, meerkoet of wilde eend. Het plangebied grenst aan bos van Staatsbosbeheer, waar sowieso vogels broeden. Er zijn geen holtes of nesten aangetroffen, die jaarrond beschermd zijn.

Een deel van plangebied is gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en is aangewezen als bestaande natuur. Het huidige terrein van Vitens ligt buiten de EHS. De percelen ten zuiden van het plangebied, de locatie van de beoogde nieuwe toegangsweg en de vijver zijn aangewezen als nieuwe natuur. Voor bestaande natuur geldt een 'nee, tenzij-principe'. Slechts bij dringende redenen kan gebouwd worden in de EHS. Compensatie door middel van nieuwe natuur kan noodzakelijk zijn.