direct naar inhoud van 4.6 Waterhuishouding
Plan: Grebbeweg West I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.GrebbewegE217-vg01

4.6 Waterhuishouding

Sinds 2001 is het verplicht een Watertoets bij ruimtelijke ontwikkelingen uit te voeren, wat als gevolg heeft dat in alle ruimtelijke plannen - en dus ook het bestemmingsplan - een zogeheten waterparagraaf moet zijn opgenomen.

De watertoets is een instrument dat er voor zorgt dat bij alle ruimtelijke plannen (landelijk én stedelijk gebied) aandacht is voor de kwaliteit en kwantiteit van water. De watertoets is verplicht voor alle overheden die waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten hebben. Maar ook als bijvoorbeeld een particulier of ondernemer een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig heeft, komt de watertoets aan de orde. In het kader van de Watertoets wordt contact opgenomen met de waterbeheerder. Dit is de overheid die verantwoordelijk is voor het waterbeheer in het plangebied. Meestal is dat het waterschap, soms Rijkswaterstaat of de provincie, in dit geval Waterschap Vallei en Eem.

4.6.1 Huidige situatie

In de huidige situatie bestaat het plangebied uit een grasvlakte met enige opgaande beplanting. In de omgeving van het plangebied is enige bebouwing aanwezig. Het maaiveld ligt op 5,5 m + NAP en de grondwaterstand op circa 0,7 m-mv. De grond bestaat voornamelijk uit dekzand.

Oppervlakte water
In het noorden van het plangebied ligt het Valleikanaal. Het Valleikanaal is van groot belang voor de Gelderse Vallei. Zonder het kanaal zou de Gelderse Vallei regelmatig onder water staan. Het Valleikanaal loopt in westelijke richting en komt uit in de Eem bij Amersfoort.

4.6.2 Toekomstige situatie

In de toekomstige situatie worden op het perceel twee vrijstaande woningen geplaatst. Het verharde oppervlak in het plangebied neemt hierdoor toe.

Oppervlakte water
Om de toename van het verharde oppervlak te compenseren wordt aan de westzijde van het perceel een nieuwe watergang aangelegd. Daarnaast worden de gronden direct grenzend aan het Valleikanaal ingericht voor natte natuur. De waterbergingscapaciteit ter plaatse van het plangebied neemt in de toekomstige situatie, ondanks de realisatie van twee woningen, dan ook toe.

Bovendien biedt de natte natuurontwikkeling nieuwe kansen voor de flora en fauna ter plaatse van het plangebied.

Riolering
In de nieuwe situatie wordt voor de lozing het afvalwater aangesloten op de bestaande riolering in de gemeente. Het hemelwater wordt zoveel als mogelijk afgekoppeld en direct geloosd op het oppervlaktewater of in de bodem geïnfiltreerd. Om een goede waterkwaliteit te houden is het belangrijk dat bij de nieuwbouw geen uitlogende bouwmaterialen worden gebruikt.

4.6.3 Conclusie

Zoals in voorgaande beschreven heeft de voorgenomen ontwikkeling een positief effect op de waterhuishouding ter plaatse van het plangebied. Daarnaast biedt het voorgenomen plan nieuwe ontwikkelingskansen voor de flora en fauna in en nabij het Valleikanaal.

Voor de uitvoering van de werkzaamheden aan of nabij het Valleikanaal is een keurvergunning van Waterschap Vallei & Eem nodig. Het waterschap heeft positief gereageerd op het voorgenomen plan en de keurvergunning is dan ook reeds verleend. In de vergunning staan voorschriften waar bij de uitvoering van de werkzaamheden rekening meegehouden moet worden.