direct naar inhoud van 6.6 Luchtkwaliteit
Plan: Nijverkamp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPNijverkamp-oh01

6.6 Luchtkwaliteit

Voor een aantal stoffen in de lucht gelden ingevolge de Wet Luchtkwaliteit grenswaarden. Conform de Wet Luchtkwaliteit dienen gemeenten bij de uitoefening van hun bevoegdheden deze grenswaarden in acht te nemen. Luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door wegverkeer, industrie en landbouw. Voor het voorliggende bestemmingsplan zijn de bijdrage door verkeer en industrie bekeken. Landbouw is in het kader van dit bestemmingsplan niet relevant.

Verkeer

Op grond van de rapportage luchtkwaliteit 2006 van Veenendaal zijn in het bestemmingsplangebied enkele locaties aan te wijzen, waar de grenswaarde van de 24-uursgemiddelde concentratie PM10 (fijn stof) worden overschreden op trottoirniveau. Op gevelniveau wordt de grenswaarde van de 24-uursgemiddelde concentratie PM10 (fijn stof) niet overschreden. Geen van de overige stoffen uit de Wet Luchtkwaliteit overschrijdt de grenswaarde. De rapportage luchtkwaliteit 2007 zal door het Rijk met behulp van de Rapportagetool worden opgesteld en niet meer door de individuele gemeenten.

Op basis van de Saneringstool, een door het Rijk ontwikkeld rekenprogramma, kan worden geconcludeerd dat er in 2010, 2015 en 2020 geen overschrijdingen zijn van de grenswaarden. Voor de jaren 2007 en 2008 zijn geen berekeningen te maken met de Saneringstool. Op basis van de Verkeersmilieukaart van de gemeente Veenendaal kan worden geconcludeerd dat er in 2008 geen overschrijdingen zijn van de grenswaarden. In dit bestemmingsplan zijn geen ontwikkelingen in de verkeersstructuur voorzien. Op grond daarvan zijn ook geen overschrijdingen van de grenswaarden te verwachten.

Industrie

Ook bedrijven kunnen verantwoordelijk zijn voor lokaal verhoogde concentraties van stoffen. In het jaar 2001 is rondom een aantal provinciale bedrijven de invloed van de uitstoot van stikstofdioxide en zwaveldioxide onderzocht op de lokale luchtkwaliteit. 'Volgens de TNO berekening is de grenswaarde van deze stoffen bij geen enkel bedrijf en nabije omgeving overschreden. De bijdragen van de bedrijven tot de jaargemiddelde concentratie in de omgeving van deze bedrijven is minder dan 1%. Omdat er bij genoemde bedrijven voor 2002, 2003 en 2004 geen noemenswaardige wijzigingen hebben plaatsgevonden met betrekking tot de emissie van luchtverontreinigende stoffen, zijn deze bedrijven voor de jaren 2004 niet opnieuw getoetst. Voor andere en nieuwe bedrijven is de emissie van lucht-verontreinigende stoffen zodanig klein dat deze geen aanleiding geven voor nadere toetsing.' (Bron: Provinciale rapportage luchtkwaliteit 2004).

Voor de jaarlijkse rapportages luchtkwaliteit Veenendaal heeft de provincie aangegeven dat er in Veenendaal geen industriƫle activiteiten zijn die een significante bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit.

Met het nieuwe bestemmingsplan worden ook geen nieuwe gebieden aangewezen voor industrie. Voor de bestaande bedrijven geldt dat er geen wijziging optreedt in hun bijdrage aan de luchtkwaliteit en dat deze bedrijven daarom ook niet hoeven te worden onderzocht. Met betrekking tot de vestiging van nieuwe en de wijziging van bestaande bedrijven kan (nog) geen uitspraak worden gedaan over hun bijdrage aan de luchtkwaliteit. Voor deze bedrijven geldt dat bij vestiging zal worden bekeken wat hun bijdrage aan de luchtkwaliteit is en indien deze bijdrage leidt tot een verslechtering zullen maatregelen moeten worden getroffen die deze verslechtering van de luchtkwaliteit voor zover deze leiden tot een overschrijding van de grenswaarden tenietdoen.