Plan: | Nijverkamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPNijverkamp-oh01 |
Duurzaamheid
Met een duurzame ontwikkeling of revitalisering wordt beoogd het bedrijventerrein nu goed te laten functioneren zonder de mogelijkheden voor toekomstige generaties om ook in hun behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Belangrijke winst op een bedrijventerrein is te boeken door het bewust omgaan met stromen (water, energie, verkeer, afval), de omgeving en de inrichting en voorzieningen op het terrein.
Op een bestaand bedrijventerrein bestaan minder mogelijkheden voor de integratie van duurzaamheidsaspecten dan op een nieuw te realiseren terrein. Op structuurniveau zijn er weinig kansen, omdat de hoofdopzet vastligt. De meeste kansen zijn er op gebouw- en kavelniveau.
Het streven naar een duurzaam en veilig bedrijventerrein krijgt gestalte door toepassing van wettelijke regelgeving, toepassing van het Nationaal Pakket Duurzame Stedenbouw, uitvoering van activiteiten in opdracht van de gemeente (voorbeeldfunctie: hanteren van een programma van eisen en andere Nationale Pakketten) en communicatie met belanghebbenden. Draagvlak is onontbeerlijk voor een duurzame ontwikkeling van het gebied. Veel van de maatregelen moeten op bedrijfsniveau worden genomen. Voor terreinen die niet in eigendom zijn van de gemeente hebben deze maatregelen alleen kans van slagen indien de ondernemers hier 'brood' in zien. Concreet wil dat zeggen dat het initiatief tot maatregelen op bedrijfsniveau bij de ondernemer ligt. Met name daar waar nieuwe ontwikkelingen zich aandienen zal de gemeente een adviserende en stimulerende rol vervullen inzake duurzaamheidsinitiatieven en onderzoeken op welke wijze daaraan ondersteuning kan worden verleend. Constructief overleg kan duurzaamheidsinitiatieven bevorderen. Waar nodig kan advies ingewonnen worden van ter zake deskundigen. Het overleg in het platform Milieukwaliteit, maar ook het overleg met de gemeente over nieuwe ontwikkelingen zijn daar goede voorbeelden van.
Veiligheid
Op een bedrijventerrein waar veel mensen wonen, werken en naar toe komen is aandacht voor veiligheid van essentieel belang. Het aspect veiligheid wordt dan ook in de breedste zin van het woord meegewogen bij de voorbereiding van het bestemmingsplan. Daarbij kan het gaan om veiligheid in samenhang met bedrijfsactiviteiten (interne en externe bedrijfsveiligheid). Maar ook de sociale veiligheid (het voorkomen en bestrijden van criminaliteit/ diefstal) en de verkeersveiligheid (duurzaam veilige inrichting van de openbare ruimte) zijn wezenlijke aandachtspunten die in de overwegingen worden meegenomen, voor zover dat relevant is in het kader van de voorbereiding van het bestemmingsplan.
Verbetering van de veiligheid op bestaande bedrijventerreinen komt niet van de ene op de andere dag tot stand. Het werken daaraan leidt vooral op langere termijn tot resultaten. Het vergt veelal ingrijpende publieke en particuliere investeringen en stelt hoge eisen aan het overleg tussen gemeente en bedrijfsleven en tussen de gemeentelijke diensten onderling. Objectief onderzoek naar knelpunten op het gebied van veiligheid is voor dat overleg van wezenlijk belang. In paragraaf 6.7 wordt nader ingegaan op de aspecten van externe veiligheid.