Plan: | Nijverkamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPNijverkamp-oh01 |
Oppervlaktewater
Het plangebied is gelegen binnen het beheersgebied van het Waterschap Vallei & Eem. Eén van de belangrijke aders van het beheersgebied van dit Waterschap is de Grift / Valleikanaal. Deze waterloop ligt buiten het plangebied.
Het omringende landschap is sterk bepaald door de (veen)-ontginningen uit het verleden. Voor de afwatering zijn evenwijdig met elkaar lopende sloten (wijken) gegraven, richting de Grift. Bewoning vond plaats langs de waterlopen en op de hogere zandopduikingen. Een concentratie aan bebouwing is terug te vinden op knooppunten van deze twee. Ook de oorspronkelijke ontsluiting volgt het water; eerst langs de griften en wijken en later op de plaats van de gedempte watergangen.
In de omgeving van het plangebied zijn diverse waterlopen aanwezig. Zo zijn er diverse waterlopen in het agrarische gebied ten zuiden en oosten van het bedrijventerrein. Ook het natuurgebied De Hellen kent oppervlaktewater.
Op bedrijventerrein Nijverkamp is bijna geen water te zien. Er zijn waterlopen aan de oostzijde langs de Wageningselaan en de grens van het plangebied tot aan de Middelbuurtseweg, langs Rondweg-Oost en bij de Inductorstraat.
Het bestemmingsplan biedt ten opzichte van het vigerende plan géén nieuwe bebouwingsmogelijkheden. Er zijn geen concrete ontwikkelingen welke invloed hebben op de waterhuishouding.
Riolering
De riolering in het bestemmingsplan betreft een verbeterd gescheiden stelsel. Hierbij wordt al het hemelwater van daken en verhardingen geloosd op het hemelwaterriool, waarbij dit bij normale buien via een koppeling met het vuilwaterriool wordt afgevoerd naar de zuivering en bij hevige regenval geloosd wordt op de Hasselaarsloot (middengedeelte Nijverkamp) en op de Van Zantenswijk (oostelijk gedeelte Nijverkamp) en op de waterpartij langs De grote Pekken.
Indien binnen het plangebied nieuwe bouwplannen worden ontwikkeld zal hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden dienen te worden met de laatste inzichten op het gebied van duurzame waterhuishouding. Dat houdt in dat:
Waterkwaliteit
Op de waterpartij langs de Grote Pekken loost een aantal overstorten vanuit bedrijventerrein Het Ambacht en een klein gedeelte Nijverkamp. Oorspronkelijk was het rioolstelsel een gescheiden stelsel; al het hemelwater werd rechtstreeks op de waterpartij langs de Grote Pekken geloosd. Enige jaren geleden is het gescheiden rioolstelsel omgebouwd naar een verbeterd gescheiden rioolstelsel, waardoor het meeste regenwater wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering en alleen bij hevige buien het (zeer weinig verontreinigd) regenwater op de waterpartij wordt geloosd.
De waterpartijen in het plangebied zijn in de periode 1995 tot en met 1999 gebaggerd. Met name de waterpartij langs De Grote Pekken was sterk vervuild ten gevolge van de rechtstreekse hemelwaterafvoer vanuit het industrieterrein Het Ambacht (zie boven). Na het baggeren en ombouwen van het rioolstelsel in Het Ambacht tot een verbeterd gescheiden stelsel komt de lozing van vervuild hemelwater veel minder frequent voor. Bovendien is dit water veel schoner. Momenteel zijn de waterpartijen in het plangebied (redelijk) schoon.
Alle watergangen in het gebied, behalve aan de zuidzijde langs de Wageningselaan, zijn primaire watergangen en zullen overgedragen worden aan het waterschap Vallei & Eem. Dit waterschap is vanaf de overdracht verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van deze (primaire) watergangen.
Grondwater
Er zijn in het gebied geen problemen van een te hoge of te lage grondwaterstand bekend.