Plan: | Van Sijpesteijnkade, Westflank Noord-HOV, Stationsgebied |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPVSIJPWESTHOVSTAT-0601 |
De Nederlandse wet- en regelgeving voor luchtkwaliteit in de buitenlucht, is opgenomen in de Wet luchtkwaliteit (Wlk) middels de Wet tot wijziging van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) (Stb 414, 2007). Deze wet is op 15 november 2007 (Stb. 2007, 434) in werking getreden. Deze wet is de Nederlandse implementatie van de EU-richtlijn voor luchtkwaliteit. Onder de Wlk vallen onder andere de volgende AMvB's en Ministeriele Regelingen:
In artikel 5.16, lid 2 van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) is een limitatieve opsomming van de bevoegdheden waarbij luchtkwaliteitseisen een rol spelen opgenomen. Het gaat in ieder geval om ruimtelijke besluiten, zoals bestemmingsplannen en bepaalde omgevingsvergunningen, die gevolgen voor de luchtkwaliteit hebben en daardoor kunnen bijdragen aan overschrijding van een grenswaarde.
Op grond van artikel 5.16 Wm lid 1 kunnen bestuursorganen bevoegdheden die gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit uitoefenen, indien aannemelijk is gemaakt dat:
a | de bevoegdheden/ontwikkelingen niet leiden tot een overschrijding van de grenswaarden (lid 1 onder a) |
b1 | de concentratie in de buitenlucht van de desbetreffende stof als gevolg van de uitoefening van die bevoegdheden per saldo verbetert of ten minste gelijk blijft (lid 1 onder b1); |
b2 | bij een beperkte toename van de concentratie van de desbetreffende stof, door een met de uitoefening van de betreffende bevoegdheid samenhangende maatregel of een door die uitoefening optredend effect, de luchtkwaliteit per saldo verbetert (lid 1 onder b2); |
c | de bevoegdheden/ontwikkelingen niet in betekenende mate bijdragen aan de concentratie in de buitenlucht van een stof waarvoor in bijlage 2 van de Wet milieubeheer een grenswaarde is opgenomen (lid 1 onder c); |
d | het voorgenomen besluit past binnen, is genoemd in of is in elk geval niet in strijd met het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) of een vergelijkbaar programma dat gericht is op het bereiken van de grenswaarden (lid 1 onder d). |
Met andere woorden, luchtkwaliteitseisen spelen in beginsel geen belemmering voor het uitoefenen van een dergelijke bevoegdheid, als tenminste aan één van de bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan.
Op 1 augustus 2009 zijn de Implementatiewet alsmede het Derogatiebesluit in werking getreden. Met het Derogatiebesluit heeft Nederland van de Europese Commissie uitstel (derogatie) gekregen van de termijnen waarbinnen aan de grenswaarden moet worden voldaan. Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), dat tevens op 1 augustus 2009 van kracht geworden is, heeft ter onderbouwing gediend van de derogatie.
Het NSL is een samenwerkingsprogramma tussen Rijk, provincies en gemeenten, dat erop is gericht om in gebieden waar de normen voor luchtkwaliteit niet worden gehaald (overschrijdingsgebieden) aan de grenswaarden te voldoen. De 'in betekenende mate (IBM)' projecten zijn meegenomen in de gebiedsgerichte programma's van het NSL. Deze projecten worden niet meer afzonderlijk beoordeeld op de effecten op de luchtkwaliteit. Het NSL heeft een looptijd van 5 jaar (tot augustus 2014).
De monitoring van het NSL vindt plaats met behulp van de 'Monitoringstool'. Met de 'Monitoringstool' wordt de voortgang van het NSL bewaakt. Jaarlijks wordt een monitoringsrapportage opgesteld. Als hieruit blijkt dat een maatregel minder effect heeft of een project juist meer luchtverontreiniging oplevert, vereist de systematiek van het NSL dat er extra maatregelen worden genomen.
De beoogde ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied Westflank Noord maken deel uit van het project Stationsgebied, waarvoor een structuurplan en een m.e.r. is opgesteld. Het stationsgebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Graadt van Rggenweg, het Jaarbeursplein, de Van Sijpesteijnkade en het spoor tussen de Van Sijpesteijntunnel en de Daalsetunnel. De HOV-verbinding vanaf de brug over de Leidsche Rijn (bij de Van Sijpesteijnkade tot de Leidscheveertunnel ligt buiten de grenzen van het structuurplan Stationsgebied.
Het project Stationsgebied Utrecht (IB –1312) is als zodanig opgenomen en beschreven in het NSL. De in het bestemmingsplangebied mogelijk gemaakte ruimtelijke ontwikkelingen passen binnen de totale omvang van het IBM project en derhalve binnen het NSL. In dit kader wordt dan ook voldaan aan artikel 5.16 lid 1, onder d van de Wet milieubeheer. Als het project is opgenomen in het NSL behoeft geen afzonderlijke beoordeling van de luchtkwaliteit plaats te vinden.
Voor wat betreft de HOV-verbinding vanaf de brug over de Leidsche Rijn (bij de Van Sijpesteijnkade tot de Leidscheveertunnel, waarover trams en bussen gaan rijden kan worden opgemerkt dat deze volgens de huidige inzichten gereed zal zijn in het 4e kwartaal van 2015/1e kwartaal 2016. Daarom is voor het jaar 2015 (worst case) getoetst of langs de HOV-baan wordt voldaan aan de grenswaarden uit de Wet milieubeheer. Daarbij is de luchtkwaliteit met CARII, versie 11.0 berekend op 10 m van de rand van de busbaan. De gegevens inzake de aantallen bussen zijn afkomstig uit het vastgestelde verkeersmodel VRU 2.0 UTR 2.2.
De invoergegevens en de berekende gehalten zijn in de tabellen 5.6 en 5.7 weergegeven.
Tabel 5.6 Invoergegevens berekening luchtkwaliteit HOV-baan Westflank Noord voor het jaar 2015
Tabel 5.7 Resultaten berekeningen luchtkwaliteit voor het jaar 2015 HOV-baan Westflank Noord
In het jaar 2015 wordt langs de HOV-baan (gelegen tussen Van Sijpesteijnkade en Leidseveertunnel) ruimschoots voldaan aan de grenswaarden uit de Wet milieubeheer. In de jaren na 2015 vindt een verbetering van de luchtkwaliteit plaats als gevolg van dalende achtergrondconcentraties, zodat ook in de jaren na 2015 voldaan zal worden aan de grenswaarden uit de Wet milieubeheer.
In artikel 5.16, lid1, van de Wet milieubeheer) bestuursorganen zijn de gronden opgenomen, op basis waarvan bestuursorganen hun bevoegdheden (die gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit) kunnen uitoefenen.
De ruimtelijke ontwikkelingen in het onderhavige project en de HOV-baan (gelegen binnen de grenzen van het structuurplan Stationsgebied) passen binnen de totale omvang van het IBM project (IB-1312: Ontwikkeling Stationsgebied) en derhalve binnen het NSL. In dit kader wordt dan ook voldaan aan artikel 5.16 lid 1, onder de van de Wet milieubeheer.
Voor dat deel van het Bestemmingsplangebied Westflank Noord dat buiten de grenzen van het IBM-project Stationsgebied ligt zijn luchtberekeningen uitgevoerd. Op basis daarvan kan worden geconcludeerd dat langs dat deel van de HOV-baan, gelegen buiten de grenzen van het Stationsgebied, ruimschoots wordt voldaan aan de grenzen uit de Wet milieubeheer. In dit kader wordt dan ook voldaan aan artikel 5.16 lid 1, onder a van de Wet milieubeheer.
Uit het oogpunt van luchtkwaliteit zijn er geen belemmeringen voor de vaststelling van het Bestemmingsplan Westflank Noord.