direct naar inhoud van 4.4 HOV - verbinding
Plan: Van Sijpesteijnkade, Westflank Noord-HOV, Stationsgebied
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPVSIJPWESTHOVSTAT-0601

4.4 HOV - verbinding

4.4.1 HOV bereikbaarheid van het Stationsgebied

De gemeente Utrecht werkt aan een netwerk van netwerk van vrije bus- en trambanen om de kwaliteit van het openbaar vervoer te verbeteren (zie figuur 4.8). Dit zogenaamde HOV (Hoogwaardig openbaar Vervoer) netwerk loopt voor een deel door het plangebied. Dit betreft de verbinding van het Centraal Station in Utrecht van en naar De Uithof.

De bestaande tramlijn Sneltram Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein (SUNIJ) heeft vanaf medio 2013 een eindhalte op het Jaarbeursplein. Het is de bedoeling om deze tramlijn door te koppelen naar de nieuw aan te leggen Uithoflijn aan de oostkant van het centrum. De tram zal dan via de Mineurslaan en het te bouwen HOV-viaduct bij de Van Sijpesteijnkade en via de Leidseveertunnel naar de oostkant van het station rijden. Deze route voor de tram moet per begin 2018 in bedrijf zijn. Vanaf 2016 rijden er al bussen over de HOV-baan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPVSIJPWESTHOVSTAT-0601_0016.png"

Afbeelding 4.8 Ambities hoogwaardige openbaar vervoerverbindingen

4.4.2 HOV ontwikkeling in het plangebied

De aanleg van de hier voor genoemde HOV verbinding vraagt heeft ook gevolgen voor dit bestemmingsplan. Hieronder wordt een en ander toegelicht. Om de aansluiting te realiseren tussen de nieuw aangelegde tijdelijke eindhalte van de tram op het Jaarbeursplein en de doorkoppeling van de tram via de Mineurslaan naar de andere zijde van het station is gedeeltelijke sloop van het gebouw aan de Mineurslaan (Cranenborgh) noodzakelijk. Ter hoogte van dit te slopen gebouw komt een T- splitsing, de busverbinding gaat rechtsaf, onder meer richting het busstation achter het Beatrixgebouw. Dit deel valt niet binnen het voorliggend bestemmingsplan. Wel relevant voor dit bestemmingsplan is de bocht naar links vanaf de T-splitsing richting de Van Sijpesteijnkade. Om de Leidsche Rijn over te steken wordt er een brug over deze waterloop aangelegd. Nadat de Leidsche Rijn is overgestoken gaat de verbinding via het Westplein en de spoorwegtunnel (Leidseveertunnel) richting het Centraal Station. Daarbij wordt grotendeels de huidige situatie gevolgd. Voor de aanleg van de de brug over de Leidsche Rijn en de HOV baan tussen de T- spitising en de Leidsche Veertunnel wordt in dit bestemmingsplan een planologisch en juridisch kader geschapen.

Vanaf de Mineurslaan maken de bussen gebruik van hetzelfde tracé als de trams. Tram- en bustracé worden gelijktijdig aangelegd.

Vanaf begin 2016 gaan de bussen gebruik maken van de Mineurslaan en het te bouwen HOV-viaduct bij de Van Sijpesteijnkade. Er is voor gekozen om de bussen ongelijkvloers te laten kruisen ter hoogte van de Van Sijpesteijnkade. De Van Sijpesteijnkade is namelijk onderdeel van het hoofdfietsnetwerk voor fietsers richting Utrecht-West. Door de ongelijkvoerse kruising worden fietsers niet gehinderd door het grote aantal bussen (en in latere jaren ook trams) en is de Leidsche Rijn ook doorvaarbaar.

De HOV-viaduct gaat hoog over de Leidsche Rijn en Van Sijpesteijnkade. De vrije hoogte boven het fietspad is minimaal 4.25 m vanwege de brandweerroute over de Van Sijpesteijnkade.

Bebouwing

Een aantal gebouwen zal moeten wijken voor de realisatie van de HOV verbinding. Dit betreft:

  • Reeds verwijderd: de parkeergarage tussen de Croeselaan en het Jaarbeursplein;
  • Gebouw Cranenborch aan de Mineurslaan;
  • Het gebouw Van Sijpesteijnkade nr. 1
  • Indirect moeten als gevolg van de HOV ook panden aan de Van Sijpesteijnkade gesloopt worden ten behoeve van de toegang tot het emplacement omdat de HOV de bestaande toegangsroute onbruikbaar maakt.


Verkeer

De volgende bestaande verkeersverbindingen liggen binnen het plangebied van de HOV verbinding:

  • Het Jaarbeursplein, hier is inmiddels een (tijdelijke) eindehalte gerealiseerd;
  • De Mineurslaan via de Minerslaan zal de tram door middel van een viaduct over de Leidsche Rijn richting Leidsche Veer tunnel worden geleid;
  • Leidseveertunnel de nieuwe trambaan zal aansluiten op de bestaande voorzieningen en via de Leidsche Veer tunnel verder richting oostkant van het spoor geleid worden..

Water

  • Leidsche Rijn, deze zal worden doorgetrokken en overgestoken worden door middel van een brug

Groen

  • In het geprojecteerde trace is nagenoeg geen groenstructuur aanwezig. Wel zijn er een aantal bomen of groenstroken, maar deze niet bepalend voor de inrichting van het gebied.