Plan: | Oudwijkerveldstraat 120, Oudwijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERVELDSTR-0601 |
Het plan is getoetst aan de vraag of er met dit plan aspecten aan de orde zijn die relevant zijn voor de nationale belangen die de inspectie voor ruimtelijke ordening behartigt. In de brief van 26 mei 2009 aan alle colleges van burgemeester en wethouders heeft de minister van VROM aangegeven over welke nationale belangen uit de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid (RNRB, TK 2007-2008, 31500 nr. 1) gemeenten altijd overleg moeten voeren met het Rijk. Met dit bestemmingsplan zijn geen van de genoemde nationale belangen in het geding, in die zin dat geen van de nationale belangen aan de orde zijn. Deze herstructurering in de stad is niet in strijd met rijksbelangen. Er is daarom geen aanleiding om afzonderlijk vooroverleg te voeren.
Het plan is daarnaast getoetst aan de provinciale beleidslijn "Uitvoering beleidslijn nieuwe Wro" (vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 11 november 2008). Op grond van de overleglijst van deze beleidslijn is geen vooroverleg met de provincie nodig.
Het plangebied bevindt zich namelijk binnen de rode contouren (stedelijk gebied) van het Streekplan. Ook ligt het plan niet binnen 200 meter van een transportas als bedoeld in paragraaf 8.1 van de beleidsneutrale omzetting van het streekplan naar de Structuurvisie Provinciaal Belang (vastgesteld door Provinciale Staten op 21 september 2009).
Gelet op de beperkte omvang van het plan en omdat de wijkopzet en wijkontsluiting gelijk blijven, is er geen aanleiding om een mobiliteitstoets uit te voeren.
Daar waar bekende of te verwachten archeologische waarden in het geding zijn, wordt er de voorkeur aan gegeven om bij voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen op basis van nader contact te bezien in hoeverre het artikel 3.1.1-overleg noodzakelijk is. De gemeente heeft hiertoe het initiatief genomen. De provincie heeft bevestigd dat 3.1.1-overleg niet noodzakelijk is indien de archeologische waarden beschermd worden door middel van een dubbelbestemming Waarde Archeologie en de gemeentelijke archeologieverordening. In dit plan wordt de bescherming geregeld zodat geen nader vooroverleg nodig is.
Het watertoetsproces voor het project Leger des Heils Oudwijkerveldstraat Utrecht is op 22 augustus 2011 (kenmerk:20110822-14-3338) in het kader van het vooroverleg digitaal doorlopen via www.dewatertoets.nl. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is via deze weg door de initiatiefnemer van de ruimtelijke ontwikkeling op de hoogte gebracht van de plannen. Uit de digitale analyse blijkt dat er geen grote waterbelangen zijn en volstaan kan worden met een standaard wateradvies van het waterschap. Het HDSR heeft aangegeven dat er geen verder watertoetsproces met het waterschap behoeft te worden doorlopen met het waterschap.
Voor de inhoudelijke aspecten wordt verwezen naar paragraaf 5.9 en de bijlagen.
Samen met de gemeente Utrecht heeft het Leger des Heils verschillende momenten van afstemming gehad met omwonenden.
In mei 2009 is er een consultatieavond voor omwonende georganiseerd. Het bouwplan dat daar door het Leger des Heils gepresenteerd is, stuitte op veel weerstand. De weerstand tegen het plan heeft geleid tot de oprichting van een klankbordgroep waarin bewoners samen met het Leger des Heils over het ontwerp hebben overlegd. Daarnaast is er ook een leefbaarheidsgroep opgericht waarin problemen met de huidige opvanglocatie besproken en indien mogelijk opgelost worden.
Na de raadsinformatie-avond en commissiebehandeling van december 2009, zijn de bewoners in de gelegenheid gesteld om met suggesties te komen voor een alternatief ontwerp. Na diverse overleggen tussen de bewoners en het Leger des Heils, heeft het Leger in februari 2010 aangegeven dat zij niet verder zouden gaan met het oorspronkelijke plan. Het Leger des Heils heeft daarop een nieuw plan gemaakt waarin rekening is gehouden met de bezwaren van de buurt tegen het oorspronkelijke plan en de suggesties die de omwonenden in het alternatieve plan hebben gedaan.
In juli 2010 is een wijkbericht uitgegaan over het nieuwe aangepaste plan en vervolgens is het plan in de raadscommissie behandeld. Ondanks dat aan veel van de wensen tegemoet is gekomen, bestond er nog steeds bezwaar tegen de omvang van het nieuwe gebouw. De raadscommissie heeft op 30 november 2010 gevraagd om een ultieme poging om partijen ook dit laatste geschilpunt te laten oplossen.
Na diverse overleggen met de buurt en de gemeente is door het Leger des Heils aangegeven dat er geen ruimte meer in het plan is om op in te krimpen, zonder dat dat direct ten koste gaat van een programma waarmee voldoende dak- en thuislozen professioneel opgevangen kunnen worden en de financiele haalbaarheid.
Op 10 februari 2011 is aan de commissie medegedeeld dat de ultieme poging tussen partijen er helemaal met elkaar uit te komen niet is gelukt en dat de conclusie moet zijn dat het nieuwe plan zoveel als mogelijk is aangepast op de wensen van omwonenden. De commissie is vervolgens akkoord gegaan met de start van de bestemmingsplanprocedure.
De aanpassingen betreffen onder andere:
De wijkraad is op de hoogte van de plannen en heeft geen advies aan het college gegeven.