direct naar inhoud van 4.2 Externe veiligheid
Plan: HOV om de Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPHOVOMDEZUID-0601

4.2 Externe veiligheid

4.2.1 Toetsingskader

Waar wordt gebouwd/verbouwd kunnen veiligheidsrisico's optreden voor omwonenden, bedrijven en passanten. Om de veiligheid te vergroten wordt bij bestemmingsplannen aandacht besteed aan de omgeving van bedrijven die veiligheidsrisico's met zich meebrengen. De normen en richtlijnen zijn afkomstig uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (BEVI, in 2004 in werking getreden). Dit besluit schrijft voor dat een bestemmingsplan moet worden getoetst aan deze normen.

Bedrijven

Het Besluit externe veiligheid beschrijft de afstanden tussen risicovolle bedrijven en kwetsbare objecten / bestemmingen. Risicovolle bedrijven zijn bijvoorbeeld LPG stations en kunstijsbanen. Kwetsbare objecten zijn bijvoorbeeld woningen, gebouwen waarin mensen verblijven die zichzelf slecht in veiligheid kunnen brengen (scholen en zorginstellingen), gebouwen waarin regelmatig grote aantallen personen aanwezig zijn (grote winkelcentra, grote kantoren etc.) en campings. Daarnaast bestaan er de beperkt kwetsbare objecten, dit zijn alle andere gebouwde objecten.

Binnen het plangebied en in de directe omgeving daarvan zijn geen bedrijven aanwezig of geprojecteerd die vallen onder het Bevi of onder het Besluit risico zware ongevallen (BRZO).

Vervoer van gevaarlijke stoffen

Het veiligheidsbeleid voor het vervoer van gevaarlijke stoffen is verwoord in de 'Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' (RNVGS) 2004. De circulaire geeft antwoord op vragen hoe om te gaan met ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van transportroutes en geeft de normering aan voor het Plaatsgebonden Risico en het Groepsrisico.

4.2.1.1 Onderzoeksresultaten

Bedrijven

Binnen het plangebied en in de directe omgeving daarvan zijn geen bedrijven aanwezig of geprojecteerd die vallen onder het Bevi of onder het Besluit risico zware ongevallen (BRZO).

Transport over de weg

De geplande commerciële ruimte op de hoek van Oosterkade en Pelikaanstraat kan worden aangemerkt als een beperkt kwetsbare object. De trambaan zelf geldt niet als (beperkt) kwetsbaar object conform de Circulaire vervoer gevaarlijke stoffen. Het gebied ter hoogte van de Waterlinieweg bevat de bestemming Recreatiegebied en kan worden aangemerkt als beperkt kwetsbare object.

Bestemmingsverkeer van gevaarlijke stoffen kruist het plangebied bij de Waterlinieweg. In Utrecht is een routeringregeling van kracht. Al het bestemmingsverkeer dient een ontheffing te bezitten om gebruik te maken van deze Waterlinieweg. Op grond van de verleende ontheffingen wordt het aantal transporten op de Waterlinieweg geschat op maximaal 100 voertuigen per jaar. Door dit transport wordt de waarde voor het Plaatsgebonden Risico niet bereikt, zodat geen belemmering bestaat voor deze bestemming. Ook het Groepsrisico blijft zeer ver beneden de oriënterende waarde voor zowel de huidige als de toekomstige situatie.

Transport over het spoor

Over het baanvak Utrecht-Centraal - Lunetten vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Op grond van de Circulaire vervoer gevaarlijke stoffen moet vastgesteld worden of voldaan wordt aan de normen voor het Plaatsgebonden Risico en de oriënterende waarde voor het Groepsrisico.

Op dit moment wordt het vervoer van gevaarlijke stoffen berekend op basis van prognoses. Er bestaan geen wettelijke middelen om het vervoer ook daadwerkelijk binnen de prognosegrenzen te houden, zodat er geen echte garantie bestaat dat de risico's van het transport in de toekomst binnen bepaalde grenzen blijven. Om deze situatie te verbeteren is het Rijk bezig een Basisnet vast te stellen, waarbij wel grenzen aan dit vervoer worden gesteld. Daarbij zal ruimte aan het vervoer op langere termijn worden gegeven, echter wel met echte grenzen aan de groei. Op dit moment spelen twee vervoersprognoses:

  • de prognoses zoals vastgelegd in de Uitvoeringsovereenkomst Stationsgebied Utrecht (UOK);
  • de marktverwachting uit 2007 voor het jaar 2020.

Een beoordeling van de toename van het Groepsrisico wordt gedaan op basis van de vervoercijfers en vervoersomstandigheden zoals overeengekomen in het UOK met de ministers van V&W en VROM. Er zijn geen kwetsbare objecten aanwezig binnen het genoemde baanvak. De commerciële ruimte op de hoek van de Oosterkade en Pelikaanstraat kan worden aangemerkt als een beperkt kwetsbare object

Door het transport wordt de waarde voor het Plaatsgebonden Risico niet bereikt. Ook het Groepsrisico blijft beneden de oriënterende waarde voor zowel de huidige als de toekomstige situatie.

Door de ontwikkeling van het Basisnet vervoer van gevaarlijke stoffen is de berekening van de toekomstige stituatie zoals vastgelegd in de UOK niet meer onverkort hanteerbaar. Ook de marktverwachting uit 2007 voor het jaar 2020 is niet meer goed toepasbaar, omdat het Basisnet daarop routeringsmaatregelen toepast en veiligheidsmaatregelen gaat nemen. De afspraken betreffende Externe Veiligheid vastgelegd in de UOK zijn wel van toepassing. Conform die afspraken is het Ministerie Van V&W bezig een knelpuntvrij Basisnet te ontwikkelen, wat mogelijk wordt door de toepassing van vergaande veiligheidsmaatregelen, zoals BLEVE-vrij rijden en ATB verbeterde versie. Verwacht wordt dat medio 2010 hierover volledige duidelijkheid bestaat. Bij een knelpuntvrij Basisnet zijn de ontwikkelingen binnen het plangebied realiseerbaar wat betreft Plaatsgebonden Risico. Wat betreft het Groepsrisico wordt door Rijk en Gemeente gezamenlijk de verantwoordingsplicht voor Utrecht doorlopen. Ondanks het gegeven dat de toename van het Groepsrisico door het bestemmingsplan "HOV om de Zuid" marginaal zal zijn, wordt de verantwoordingsplicht voor dit plan opgenomen in de totale verantwoordingsplicht die voor geheel Utrecht voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor wordt afgelegd.

4.2.2 Onderzoeksresultaten

De trambaan is geen kwetsbaar of beperkt kwetsbaar object. Er is geen sprake van relevant vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg en door buisleidingen. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de nabijgelegen spoorwegen leidt niet tot een significante stijging van het Groepsrisico.

Binnen het plangebied HOV Om de Zuid zullen op korte termijn bodemactiviteiten worden verwacht. Met betrekking tot deze toekomstige (grond)werkzaamheden is door REASeuro onderzoek) uitgevoerd naar de Conventionele Explosieven (CE) binnen het plangebied. Uit het onderzoek blijkt dat het tracé van de trambaan is gelegen in een aantal gebieden die worden aangemerkt als verdachte locatie.

4.2.3 Conclusie

Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor de bestemmingen binnen het plangebied.