direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Hotel en Manege, Voordorp
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPHOTELENMANEGE-0601

2.2 Provinciaal en regionaal beleid


Regionaal Structuurplan 2005-2015 (2005)
Bestuur Regio Utrecht heeft het Regionaal Structuurplan (RSP) vastgesteld waarin in grote lijnen is weergegeven hoe de regio Utrecht zich in de komende jaren moet gaan ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, groen en bereikbaarheid. Het centrale thema van het plan is beheerste dynamiek. Via het principe beheerste dynamiek moet sturing gegeven worden aan de verstedelijkingsdruk om te komen tot een evenwichtige ontwikkeling. Op de plankaart behorend bij het RSP is het plangebied aangeduid als 'recreatie groen'. Dit betreft recreatiegebieden binnen stedelijk gebied en landelijk gebied, aansluitend aan stedelijk gebied, met een grote stedelijke invloed door een afwisseling van (dag)recreatieterreinen, recreatief groen, fiets- en wandelpaden, begraafplaatsen, omvangrijke sportcomplexen, maneges, volkstuincomplexen, agrarisch gebruik en incidenteel tuinbouw; voorts kleine natuurgebieden en ecologische verbindingszones en mogelijkheden voor verblijfsrecreatie. In 2007 hebben de gemeenten gezamenlijke uitvoeringsafspraken geformuleerd en vastgelegd in het uitvoeringscontract RSP 2005-2015.

Conclusie
De sloop-nieuwbouw van de manege past binnen het RSP.

Regionaal Economische Ontwikkelingsstrategie 2008-2015 (2008)
De Regionale Economische Ontwikkelingsstrategie (REO) van Bestuursregio Utrecht draagt bij aan de regionale samenwerking en profilering van de stadsregio Utrecht op het gebied van economische ontwikkeling. De ontwikkeling van het BRU richt zich op:

  • een tijdig en adequaat aanbod van diverse typen werklocaties, afgestemd op de vraag van bedrijven en instellingen in kwantiteit en kwaliteit;
  • in samenwerking met andere partijen uitvoeren van stimulerende acties gericht op:
      • a. versterking en profilering van enkele speerpunten van de Utrechtse kenniseconomie;
      • b. betere afstemming van de vele acties gericht op de onderkant van de arbeidsmarkt;
      • c. aanvullende mogelijkheden om toerisme en leisure te bevorderen door coördinatie van diverse activiteiten;
      • d. het faciliteren van veranderingen op de arbeidsmarkt (pendelrelaties, nieuwe woon/werk-concepten);
  • bevordering van de economische belangen van de regio Utrecht in overleggen met Rijk, provincie en gemeenten en het aantrekken van extra financiële middelen van Rijk/EU en private partijen, via gerichte, strategische interventies

Conclusie
Het bestemmingsplan is niet in strijd met de REO.

Waterstructuurvisie en Waterbeheerplan 2010-2015 'Water voorop' (2009)
In de Waterstructuurvisie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is een langetermijnvisie (voor 2050) en een middellangetermijnvisie (tot 2015) ontwikkeld voor een duurzamer waterbeheer voor het beheersgebied. Mede met het oog op klimaatveranderingen (nattere winters, drogere zomers, intensievere buien, hogere rivierafvoeren in de winter, lagere in de zomer) en gelet op de huidig knelpunten in het watersysteem ten aanzien van waterkwaliteit en waterkwantiteit is het noodzakelijk om op een meer duurzame wijze met water om te gaan.
HDSR is verantwoordelijk voor het waterbeheer in een groot deel van de provincie Utrecht en een klein deel van de provincie Zuid-Holland. Het waterbeheerplan 2010-2015 beschrijft in hoofdlijnen de belangrijkste doelen en maatregelen die het Hoogheemraadschap in de periode 2010-2015 wil bereiken en uitvoeren. In het plan staat hoe het waterschap zorgt voor een duurzaam, schoon en veilig watersysteem. Om goed waterbeheer voor de toekomst veilig te stellen heeft het waterschap een toekomstbeeld opgesteld. Dit gewenste toekomstbeeld ziet er onder meer als volgt uit:

  • aangescherpte veiligheidsnorm voor waterkeringen voor gebieden die de laatste jaren verstedelijkt zijn;
  • waterveilig bouwen in overstromingsgevoelige gebieden;
  • een versterkte functie van waterleverancier voor de eigen regio, de Vecht en het westelijk gebied;
  • een robuust en dynamisch watersysteem, waarbij wateroverlast en watertekort binnen maatschappelijk acceptabele grenzen liggen;
  • de stedelijke wateropgave is op een zodanige wijze ingevuld dat wateroverlast en slechte waterkwaliteit niet meer voorkomen.


HDSR heeft het toekomstbeeld uitgewerkt in een beleids- en uitvoeringsplan op basis van de thema's: veiligheid, voldoende water, schoon water en recreatie, landschap en cultuurhistorie.

Conclusie
Het plan is niet in strijd met het waterbeleid van HDSR (zie ook paragraaf 5.9).

Structuurvisie provincie Utrecht (2004)
Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht heeft het Streekplan Utrecht met de vaststelling van de Beleidslijn nieuwe Wro in 2008 van rechtswege en ongewijzigd omgezet in een structuurvisie. Deze visie geldt tot en met 2015. De provincie geeft aan dat het ruimtelijk beleid voor een belangrijk deel is ingegeven door het principe van 'beheerste groei'. De aantasting van waardevolle en kwetsbare open ruimte door nieuwe verstedelijking dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Ook de contrastwerking tussen stad en land dient versterkt te worden. In verband daarmee is het gewenst om nieuwe bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten. Beleidsmatig is dit vertaald in een ruimtelijke afbakening van het stedelijk gebied door rode contouren. Op de kaart is het plangebied aangeduid als stedelijk gebied. Herontwikkeling, verdichting en functiemenging binnen het bestaande stedelijk gebied past binnen het provinciale beleid, zoals aangegeven in de structuurvisie .

Conclusie
Het plan ligt in het stedelijk gebied waarbinnen verdichting mogelijk is.

Economisch beleidsplan 2007-2011 (2007)
Het provinciaal economisch beleid is verwoord in het Economisch beleidsplan 'Krachten benutten! Krachten bundelen!'. De centrale doelstelling van het provinciaal economisch beleid is de ontwikkeling van een economie die de Utrechtse bevolking in staat stelt om op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze te voorzien in haar behoeften. De provincie kiest derhalve voor selectieve groei: faciliteren van het bestaande bedrijfsleven in Utrecht en groei in nieuwe bedrijvigheid zoeken, met name in de bedrijfssectoren die passen bij de Utrechtse bevolking en bij de ruimtelijke kenmerken van Utrecht. Voor de komende jaren heeft de provincie een viertal ambities geformuleerd:

Ambitie 1:
Bevorderen van de ontwikkeling van een kennisintensieve en creatieve economie door kennis en creativiteit meer te benutten, en door innovatie bij bedrijven te stimuleren. Hiermee beoogt de provincie een duurzame economische ontwikkeling.

Ambitie 2:
Verder verbeteren van de kwaliteit van het vestigingsmilieu en voldoende diversiteit aanbieden die aansluit op de diverse wensen van bedrijven.

Ambitie 3:
Nieuwe bedrijven aantrekken en bestaande bedrijven binden die passen bij het economisch profiel van de provincie Utrecht. De meest kansrijke sectoren zijn de gaming, de zakelijke dienstverlening, het zakelijk toerisme, en de medische sector en life sciences.

Ambitie 4:
Betere afstemming tussen onderwijs en de regionale arbeidsmarkt en een betere benutting van het arbeidspotentieel in kwantitatief en kwalitatief opzicht.

Conclusie
Het bouwplan draagt bij aan een positieve economische ontwikkeling en bindt de bestaande manege aan de stad.

Waterhuishoudingsplan 2005-2010 provincie Utrecht
De provincie streeft naar een gezonde en veerkrachtige ‘watersystemen’ en naar een duurzaam gebruik van water voor mens en natuur. De provincie streeft naar een zo natuurlijk mogelijk waterbeheer, waarbij het provincie en waterbeheerders minder afhankelijk willen zijn van allerlei technische ingrepen. Eén manier is om bij beslissingen in de ruimtelijke ordening water een belangrijker rol te laten spelen; ofwel we hanteren water als een ‘ordenend principe’. Een andere manier om een meer natuurlijk waterbeheer te realiseren, is verbeteren van het peilbeheer. In het waterbeleid speelt de gebiedsgerichte aanpak een belangrijke rol.
Het waterhuishoudingsplan beschrijft het waterbeleid aan de hand van zeven thema's. Voor het thema Stedelijk waterbeheer en waterketen is onder meer het doel gesteld dat in 2010 gemiddeld 5% van het verhard oppervlak in stedelijk gebied van het riool is afgekoppeld. In 2020 is dit 20%. Bij nieuwbouw wordt gemiddeld 80% van het verharde oppervlak niet aan het riool gekoppeld.

Conclusie
Het plan voldoet aan de uitgangspunten uit het provinciaal Waterhuishoudingsplan.

Beleidsprogramma Vrije Tijd 2009-2012 (2009)
De provincie Utrecht wil met het Beleidsprogramma Vrije Tijd 2009-2012 de positie van Utrecht als publieksbestemming voor vakanties, dagtochten en zakelijk toerisme versterken. Het programma is uitgewerkt in drie programmalijnen: versterking van het cultuur- en zakelijk profiel, de vitaliteit van de vrijetijdsbranche én verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Het beleidsprogramma benoemt zes thema’s, waarbij projecten zijn geclusterd. Eén van thema's is het verder versterken van de toeristisch-recreatieve kwaliteiten om zoveel mogelijk aan de toeristisch-recreatieve behoefte van de inwoners en bezoekers te kunnen voldoen. Hiervoor is een kwantitatieve en vooral kwalitatieve inhaalslag nodig.

Conclusie
De bestaande manege wordt verbouwd tot een modern complex met alle voorzieningen onder één dak. Bovendien wordt een hotel gerealiseerd dat voorziet in een toeristische behoefte.