Plan: | De Trip, Tolsteeg Rotsoord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPDETRIPTOLSTEEG-0601 |
Voor de in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakte ontwikkelingen is in maart 2013 door onderzoeksbureau LBP een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de geluidbelasting ter plaatse van de geluidsgevoelige bebouwing. Binnen het plangebied zijn drie bouwblokken geprojecteerd, waarin circa 250 woningen en 1.700 m² vvo aan commerciële ruimte worden gerealiseerd.
In het onderzoek is de geluidbelasting berekend ten gevolge van de relevante wegen en spoorweg in de directe omgeving van het plangebied.
Naar aanleiding van een ingebrachte zienswijze met betrekking tot de invloed van het bouwplan De Trip op de geluidsbelasting op de woningen aan de overzijde van de Briljantlaan vanwege reflecties zijn er aanvullende berekeningen uitgevoerd. Hiertoe is een relevant (worst case) rekenpunt gelegd op de meest nabij gelegen woningen en zijn zowel voor wegverkeer als railverkeer berekeningen uitgevoerd zonder en met bouwplan en zijn de optredende verschillen bepaald. Geconcludeerd wordt dat de geplande nieuwbouw nagenoeg geen en zelfs een kleine positieve invloed heeft op de totale geluidbelasting op de beschouwde woningen. Het aanvullend akoestisch onderzoek beoordeling reflecties is opgenomen in bijlage 15.
Het verkeer over de Briljantlaan zorgt voor een hogere geluidbelasting op blok 'Briljant' en 'Helling' dan de voorkeursgrenswaarde, maar lager dan de maximale waarde. Voor de Briljantlaan moet een hogere waarde worden vastgesteld van maximaal 56 dB.
Het verkeer over de Jutfaseweg zorgt voor een hogere geluidbelasting op blok 'Kade' dan de voorkeursgrenswaarde, maar lager dan de maximale waarde. Voor de Jutfaseweg moet een hogere waarde worden vastgesteld van maximaal 55 dB.
De geluidbelasting ten gevolge van de Baden-Powellweg en Vondellaan is ter plaatse van de gebouwen lager dan de voorkeursgrenswaarde.
Actualisatie verkeermodel VRU 3.1
De gemeente Utrecht heeft per 1 november 2013 een nieuw verkeersmodel, VRU 3.1u, in gebruik genomen. De nieuwe verkeersprognoses kunnen in de berekeningen voor het onderdeel geluid leiden tot significante effecten. In memo 'Beoordeling houdbaarheid geluidsonderzoek' (Bijlage 16) is een akoestische vergelijking gemaakt tussen het nieuwe verkeersmodel, VRU 3.1u, en het eerder gehanteerde verkeersmodel VRU 2.0 Utr 2.2. Deze vergelijking is gemaakt middels een abstracte vergelijking van de bronniveaus – emissies van de relevante wegvakken uit het eerder akoestische onderzoek "Woningbouwplan De Trip te Utrecht" van LBPSight; kenmerk R026672aa.00001.mvb d.d. 28 maart 2013. De "emissievergelijking" is gemaakt op een fictieve afstand van 10 meter uit de as van de weg.
Op grond van deze memo kan geconcludeerd worden dat door de meest recente verkeerskundige informatie de conclusies van het geluidsonderzoek, "Woningbouwplan De Trip te Utrecht" van LBPSight; kenmerk R026672aa.00001.mvb d.d. 28 maart 2013, substantieel veranderen. Aangetoond is dat het eerdere onderzoek niet langer zonder meer representatief is voor de akoestische situatie met betrekking tot de Jutfaseweg. Op basis van deze notitie zal n.a.v. het gesignaleerde emissieverschil de vast te stellen hogere waarde t.o.v. het geluidsonderzoek worden gecorrigeerd.
De hogere waarde zoals in het ontwerpbesluit was opgenomen bedroeg 52 dB (waarneempunt W03- 08c 52,33 dB) hetgeen gecorrigeerd voor het emissie-effect 55 dB (53,33+2,91=55,24 dB) wordt. Hiermee wordt met de reeds in het plan voorziene balkonsschermen nog voldaan aan het gemeentelijk beleid ten aanzien van de luwe gevel. De actualisatie van hetverkeersmodel vormt geen belemmering voor de vaststelling van dit bestemmingsplan.
Uit het onderzoek blijkt dat de geluidbelasting ten gevolge van het spoor op alle bouwblokken de voorkeursgrenswaarde overschrijdt. De maximale grenswaarde wordt niet overschreden en voor het spoor moet een hogere waarde worden vastgesteld van maximaal 65 dB op blok 'Helling', 64 dB op blok 'Briljant' en 60 dB op blok 'Kade'.
De Wet geluidhinder verplicht bij verlening van een hogere waarde de cumulatie van verschillende geluidbronnen in beeld te brengen. In de tabel van bijlage V is de gecumuleerde geluidbelasting vanwege het wegverkeer gegeven zonder aftrek conform art. 110g uit de Wet geluidhinder. Tevens is in deze tabel de gecumuleerde geluidbelasting Lcum gepresenteerd.
De gecumuleerde geluidbelasting vanwege alle wegen bedraagt ten hoogte 63 dB (zonder toepassing van de aftrek ex art. 110g Wet geluidhinder). Dit is wel een redelijk hoge geluidsbelasting, maar normaal voor een dergelijke stedelijke situatie.
Conform het beleid van de gemeente Utrecht dient voor de toekenning van een hogere waarde per woning ten minste een geluidluwe gevel per woning aanwezig te zijn. De minimale afmetingen van een geluidluwe gevel zijn 1,8 m breed en 2,6 m hoog. Een geluidluwe gevel is een gevel waarop de geluidbelasting niet hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB voor wegverkeer en 55 dB voor railverkeer. In een geluidluwe gevel dient een te openen raam of deur opgenomen te zijn. Tevens dient voldaan te worden aan de eis dat een bij de woning behorende buitenruimte wordt gesitueerd aan de gevel waarop de geluidbelasting ten hoogste 53 dB voor wegverkeer en 60 dB voor railverkeer bedraagt.
De woningen in het gebouw De Briljant hebben allemaal (inclusief de hoekwoningen) een geluidluwe gevel aan het binnengebied van het gebouw.
De woningen in het gebouw De Kade hebben ook allemaal een geluidluwe gevel aan de binnentuin van het gebouw. Een uitzondering hierop vormen de hoekwoningen gesitueerd aan het water. Door de hoekwoningen te voorzien van geluidafschermende voorzieningen ter plaatse van het balkon hebben ook deze woningen een geluidluwe gevel.
De woningen in het gebouw De Helling hebben niet zonder meer een geluidluwe gevel. Op de galerij (zuid/zuidwestzijde) worden verhoogde borstweringen geplaatst om de geluidbelasting vanwege de Briljantlaan ter plaatse van de woninggevels te reduceren tot de voorkeursgrenswaarde. Tevens heeft de hoekwoning een geluidluwe gevel ter plaatse van de loggia. Hiermee wordt voor alle woningen voldaan aan eisen uit het gemeentelijk geluidbeleid. Voor de woningen dienen voor de bouwlagen als vermeld in de tabel in bijlage V een hogere waarden voor de geluidbelasting op de gevels vastgesteld te worden.