direct naar inhoud van 5.3 Geluidhinder
Plan: Centrum kanaleneiland deelgebied 3
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601

5.3 Geluidhinder

5.3.1 Industielawaai
5.3.1.1 Industrieterrein Hooggelegen

Deelgebied 3 is gelegen op een afstand van circa 780 meter afstand van Industrieterrein Hooggelegen. Voor dit industrieterrein is een geluidzone krachtens de Wet geluidhinder vastgesteld. In bijlage 1 is Peutz-rapport HA 2963-2 d.d. 28 september 2007 opgenomen. In dit rapport is onderzoek verricht naar de geluidbelasting vanwege dit industrieterrein ter hoogte van deelgebied 1 van het plangebied Kanaleneiland Centrum. Deelgebied 3 is gelegen buiten de geluidzone op een afstand van 780 meter van het industrieterrein en gesitueerd achter de geluidsafschermende bebouwing van deelgebied 1. Geconcludeerd wordt dat, vanwege:

  • de ligging van deelgebied 3 buiten de geluidzone van het industrieterrein;
  • de grotere afstand van het industrieterrein tot deelgebied 3 dan tot deelgebied 1;
  • de effectieve afscherming die de hoogbouw van de tussenliggende fasen van het plangebied voor het geluid vormt;
  • de geluidbelasting vanwege industrieterrein Hooggelegen ter hoogte van de geluidgevoelige bestemmingen van deelgebied 3 significant lager is dan 50 dB(A).

Het geluid vanwege industrieterrein Hooggelegen vormt derhalve geen belemmering voor de geprojecteerde planontwikkeling van deelgebied 3.

5.3.2 Wegverkeerslawaai

In het rapport: Deelgebied 3 Kanaleneiland Centrum te Utrecht Akoestisch onderzoek geluidbelasting wegverkeer Rapportnummer HA 2963-15-RA d.d. 11 augustus 2010, is de geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer bepaald op de gebouwenveloppen van de geprojecteerde gebouwen gelegen in Kanaleneiland te Utrecht (nabij de Churchilllaan). Aanleiding is de grootschalige geplande stadsvernieuwing in dit deel van Utrecht en de noodzakelijke nadere invulling daarvan qua ruimtelijke onderbouwing voor Vlek 3.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601_0014.png"

Figuur 15: Situering van de blokken Kanaleneiland Vlek 3

Doel van het onderzoek is het bepalen van geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer op de gebouwenveloppen van de geprojecteerde gebouwen in deelgebied 3 en deze geluidbelastingen te toetsen aan de Wet Geluidhinder. Daarnaast zal worden ingegaan op het geluidbeleid van de gemeente Utrecht zoals omschreven in het document “Geluidnota Utrecht (GU) d.d. 23 januari 2007”. Ingevolge het Bouwbesluit 2003 gelden eisen aan de karakteristieke geluidwering van gevels.

In de rapportage wordt de gesommeerde geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer bepaald. De vastgestelde gesommeerde geluidbelasting kan worden gebruikt als indicatie voor de bepaling van de karakteristieke geluidwering.

De wettelijke voorkeursgrenswaarde voor geluidbelasting op de gevel bedraagt 48 dB (inclusief 2 dB respectievelijk 5 dB aftrek ex artikel 3.6 RMg 2006). Indien sprake is van een vaststelling van een bestemmingsplan heeft de gemeentelijke overheid in een aantal situaties de bevoegdheid om van deze waarde van 48 dB af te wijken en een hogere grenswaarde vast te stellen tot een maximum van 53 dB tot respectievelijk 63 dB.

De maximum grenswaarde van 53 dB is van toepassing indien sprake is van een buitenstedelijk gebied of van een auto(snel)weg; de maximum grenswaarde van 63 dB geldt indien sprake is van een binnenstedelijk gebied. In de onderhavige situatie is voor de beschouwde wegen sprake van een binnenstedelijk gebied.

De door de gemeente Utrecht uitgebrachte nota “Geluidnota Utrecht” (GU), gedateerd 23 januari 2007, is van toepassing verklaard op het project Kanaleneiland Centrum Voor gevelbelastingen boven 48 dB geldt dat een zogenaamde “hogere waarde procedure” dient te worden doorlopen. Het beschouwde bouwplan in Kanaleneiland dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

Geluidluwe gevel

De woning heeft tenminste één gevel met een lager (luw) geluidniveau. Het geluidniveau op deze gevel is niet hoger dan de voorkeursgrenswaarde voor elk van te onderscheiden geluidbronnen.

Woningindeling

De woning bevat voldoende verblijfsruimte(n) aan de zijde van de geluidluwe gevel. Dit geldt voor tenminste 30% van het aantal verblijfsruimten of 30% van het oppervlak van het verblijfsgebied. Deze voorwaarde heet de "30-procent-eis".

Buitenruimte

Indien de woning beschikt over een buitenruimte, dan is deze bij voorkeur gelegen aan de geluidluwe zijde. Het geluidniveau mag in ieder geval niet meer dan 5 dB hoger zijn dan bij de geluidluwe gevel. Deze eis geldt voor maximaal één buitenruimte per woning.

Het bestemmingsplan maakt verschuiving van de Marco-pololaan in westelijke richting mogelijk. Indien de geluidsbelasting ten gevolge hiervan op bestaande geluidsgevoelige bestemmingen met 2 dB of meer toeneemt, moet de wegbeheerder onderzoeken of deze toename met bron- of overdrachtsmaatregelen weg te nemen is. Is dit niet mogelijk dan heeft de gemeente de mogelijkheid een hoger grenswaarde vast te stellen tot maximaal 63 dB.

5.3.2.1 Beoordeling en conclusie

Wet geluidhinder

Toetsing van de bouwenveloppen aan de Wet Geluidhinder levert de volgende resultaten op:

Beneluxlaan
Uit bijlage IV van het Akoestisch onderzoek volgt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB op verschillende posities van Blok II en Blok III wordt overschreden.

De maximale geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer op de Beneluxlaan bedraagt 57 dB inclusief 5 dB respectievelijk 2 dB aftrek ex artikel 3.6 RMg2006; de maximale grenswaarde van 63 dB wordt niet overschreden. Daar de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden dient voor Beneluxlaan een ontheffing “hogere grenswaarde” aangevraagd te worden.

Churchilllaan
Uit bijlage IV van het Akoestisch onderzoek volgt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB op verschillende posities wordt overschreden.

De maximale geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer op de Churchilllaan bedraagt 55 dB inclusief 5 dB aftrek ex artikel 3.6 RMg2006; de maximale grenswaarde van 63 dB wordt niet overschreden. Daar de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden dient voor Churchilllaan een ontheffing “hogere grenswaarde” aangevraagd te worden.

Koningin Wilhelminalaan
Uit de berekeningsresultaten, zoals weergegeven in bijlage IV van het Akoestisch onderzoek volgt dat de maximale geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer op de Koningin Wilhelminalaan 48 dB bedraagt inclusief 5 dB aftrek ex artikel 3.6 RMg2006. De voorkeursgrenswaarde wordt niet overschreden zodat vanuit de Wet geluidhinder geen bezwaar bestaat tegen het voorgenomen woningbouwplan; derhalve kan het woningbouwplan aan de Churchilllaan in het bestemmingsplan worden opgenomen, zonder dat een ontheffing aangevraagd behoeft te worden.

Marco Pololaan
Uit bijlage IV volgt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB op verschillende posities van Blok I wordt overschreden.

De maximale geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer op de Marco Pololaan bedraagt 54 dB inclusief 5 dB aftrek ex artikel 3.6 RMg2006; de maximale grenswaarde van 63 dB wordt niet overschreden. Daar de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden en ter plaatse een geluidsgevoelige bestemming in de vorm van een school wordt gerealiseerd, dient voor Marco Pololaan een ontheffing “hogere grenswaarde” aangevraagd te worden.

Marco-pololaan reconstructietoets
Uit bijlage XV van het akoestisch onderzoek blijkt dat de toename van de geluidsbelasting als gevolg van de verschuiving van de Marco pololaan maximaal 1 dB bedraagt. Dit houdt in dat er geen procedure hoger grenswaarde doorlopen hoeft te worden.

Geluidnota Utrecht
Om te toetsen aan de Geluidnota Utrecht is een gebouwindeling vereist. Deze maakt echter geen deel uit van de ruimtelijke onderbouwing van het bestemmingplan. Derhalve zal deze toetsing plaatsvinden bij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen op basis van de indieningsbescheiden. In het kader van deze bouwaanvraag zal dus niet alleen worden aangetoond dat het plan voldoet aan de eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit, maar ook of wordt voldaan aan de eisen uit de Geluidnota Utrecht.

Bouwbesluit
Uit de berekeningen volgt dat maximale gesommeerde geluidbelasting Lden = 63 dB bedraagt op de gebouwenveloppen van de gebouwen in deelgebied Vlek 3. De gesommeerde geluidbelasting uit bijlage V kan echter niet gebruikt worden voor de karakteristieke geluidwering van de gevels, omdat de gepresenteerde geluidbelastingen niet zijn bepaald op de werkelijke gevels van de gebouwen. Deze gevels zijn namelijk nog in ontwikkeling op het moment dat dit bestemmingsplan gemaakt wordt. Bijlage V geeft echter wel een indicatie van de te verwachten gesommeerde geluidbelasting op de werkelijke gevels.