direct naar inhoud van 4.3 Verkeer en openbare ruimte
Plan: Centrum kanaleneiland deelgebied 3
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601

4.3 Verkeer en openbare ruimte

4.3.1 Huidige situatie

Deelgebied 3 ligt ten zuiden van de Churchilllaan. Het wordt omgrensd door de Marco Pololaan, de Amerikalaan en de Churchilllaan. Aan de zuidwestkant blijft het politiebureau Marco Polo gehandhaafd evenals het GGD gebouw. Aan de oostzijde wordt dit gebied begrensd door een kantoorpand van de Rabobank. Binnen het gebied liggen wegen die de bestaande gebouwen en terreinen ontsluiten.

4.3.2 Toekomstige situatie

De drie bouwblokken in de planlocatie worden ontsloten via de randen, waardoor er tussen een aantal bouwblokken autoluwe buurten ontstaan met woonstraten. Specifiek betreft dit de autoluwe straten gelegen tussen de blokken 1,2 en 3. De Amerikalaan en de Marco Pololaan zullen opnieuw worden ingericht.

De hoofdontsluiting van het nieuwe Centrum Kanaleneiland wordt gevormd door de Beneluxlaan en de Churchilllaan. Dit zijn secundaire assen (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, 2005). Deze zorgen voor de ontsluiting van het gebied vanaf de hoofdwegen, te weten de Ring Utrecht en de primaire assen.

De ontsluiting is als volgt:

  • Via de Amerikalaan: deze heeft een halve aansluiting op de Beneluxlaan
  • Via de Marco Pololaan: aansluitend op de Churchilllaan.
  • Via de Amerikalaan: aansluitend op de Rooseveltlaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601_0012.jpg" Figuur 13. Hoofdontsluitingsstructuur Centrum Kanaleneiland

De Churchilllaan zal in de toekomst een nieuw wegprofiel krijgen. De as van de Prins Clausbrug vormt de basis nieuwe wegprofiel. De opbouw van het nieuwe profiel van de Churchilllaan bestaat uit 2x2 rijstroken met centraal gelegen HOV baan. Groenstroken maken onderdeel uit van het wegprofiel. De rotonde 5 meiplein wordt naar verwachting een kruising met ondertunneling van HOV. Bij de herinrichting van de Churchilllaan zal de Marco Pololaan mogelijk getransformeerd tot eenrichtingsweg voor autoverkeer. Vanaf de Churchilllaan is dan geen afslaand verkeer meer mogelijk, ontsluiting vindt plaats via Amerikalaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601_0013.jpg"

Figuur 13. Ontsluitingsstructuur en parkeren Deelgebied 3

Expeditie

Uitgangspunt voor het expeditieverkeer is dat dit intern wordt opgelost. Expeditie openingen worden geïntegreerd in het gevelbeeld. Daarbij geldt de volgende wijze van ontsluiting:

  • Blok 1; expeditie vindt plaats aan Marco Pololaan;
  • Blok 2; expeditie vanaf Churchilllaan, laad- en loshaven in verlengde van opstelstrook 5 mei kruising;
  • Blok 3 en Rabobank: expeditie vindt plaats in tussengelegen straat. Ontsluiting via Amerikalaan;
  • Politiebureau: expeditie vindt plaats aan Marco Pololaan

Langzaamverkeer

Langs de Churchilllaan komen vrijliggende fietspaden. In het overige plangebied rijdt fietser mee op rijbaan. In de woonstraatjes is de fietser te gast in voetgangersgebied. Doorgaand fietsverkeer in de woonstraatjes is niet mogelijk. Bij meergezinswoningen worden fietsenbergingen inpandig uitgevoerd en uit het zicht opgelost.

Openbaar vervoer

Het plangebied is aangesloten op twee hoogwaardige openbaar vervoerverbindingen.

De SUNIJ-lijn is de tramlijn tussen Utrecht CS en Nieuwegein/IJsselstein, waarvan de route via de Beneluxlaan loopt. Op de Beneluxlaan ter hoogte van winkelcentrum Kanaleneiland ligt een in-/uitstaphalte voor deze lijn.

Daarnaast loopt langs het plangebied de HOV (=Hoogwaardig Openbaar Vervoer)-Zuidradiaal tussen Utrecht CS en NS Station Vleuten via Papendorp en Leidsche Rijn. Het gedeelte van de HOV-Zuidradiaal op de Churchilllaan is reeds beschikbaar, evenals delen in Leidsche Rijn (De Meern, Velhuizen en Vleuterweide). De overige delen komen gefaseerd beschikbaar. In eerste instantie wordt hier met bussen gereden, maar voor de toekomst zijn trams voorzien. Op de Churchilllaan kunnen reizigers in-/uitstappen op de bussen die gebruik maken van de HOV-Zuidradiaal. De HOV wordt aangelegd in de vorm van een vrije busbaan met een hoog kwaliteitsniveau. Als onderdeel van dit HOV wordt op termijn de Churchilllaan en het huidige verkeersplein (5 Meiplein) getransformeerd. Aan beide zijden van het profiel is een tweerichtingen fietspad opgenomen met een aanliggend voetpad. Volgens de huidige planning zal de aanleg in 2015/2016 gereed zijn. Deze planning is afhankelijk van de start van de werkzaamheden op het 24 Oktoberplein. Uit een vergelijking van de geluidbelasting ter hoogte van de geluidgevoelige bestemmingen, voor en na realisatie van de HOV-Zuidradiaal, is gebleken dat de geluidbelasting enigszins toeneemt ten gevolge van de realisatie van de Zuidradiaal. In paragraaf 5.3 betreffende het aspect geluid wordt derhalve, als worst case benadering, uitgegaan van de situatie met de HOV-Zuidradiaal. De exacte lijnvoering en locatie van in-/uitstaphaltes is nog onderdeel van onderzoek.

4.3.3 Parkeren

Het parkeren is per bouwblok opgelost. Elke blok krijgt een eigen, halfverdiepte garage (minimaal 1 m.verdiept). Bewoners, kantoorpersoneel van Mitros en kantoorpersoneel van de Rabobank parkeren in de garages bij blok 2 en 3. De twee in-/uitritten zijn gesitueerd aan de zuid-gevel aan de Amerikalaan. Onder blok 1 komt een parkeervoorziening voor het ROC, voorzien van een in-/uitrit ter plaatse van de westgevel van blok 1 (Marco Pololaan). De ontsluiting vindt plaats via Marco Pololaan naar de Amerikalaan en de Churchilllaan. In de Amerikalaan wordt in de openbare ruimte geparkeerd. De bezoekers van de woningen parkeren op straat.


Voor de verschillende functies in het deelgebied worden de volgende parkeernormen van de gemeente Utrecht gehanteerd, excl. 0,2 bezoekersparkeren/ woning.

Programma:     Parkeernorm Utrecht
(excl. bezoekers: 0,2 pp/w)  
Maatsch. voorz.
EGW
Sociale huurwoningen
Mitros Kantoor
Woningen (Mitros volume)
Rabobank, kantoor
ROC
Horeca  
  1 pp / 100 m2 bvo
1,0 pp / woning (parkeerplaatsen worden verkocht met woning)
0,95 pp / woning
0,8- 1,5 pp / 100 m2 bvo
1,0 pp/ woning (incl. dubbelgebruik met kantoren)
0,8- 1,5 pp / 100 m2 bvo
5-7 pp, per leslokaal van 30 zitplaatsen
4,0 pp per 100 m2 bvo  

Uitgangspunten hierbij zijn:

  • Het parkeren wordt zoveel mogelijk binnen de bouwblokken opgelost;
  • Het bezoekersparkeren (0,2 / woning) van de eengezins- en huurwoningen wordt buiten het bouwblok, in het openbaar gebied opgelost;
  • De maatschappelijke voorzieningen krijgen 2 parkeerplaatsen voor mindervaliden in de stallinggarage.
  • Overig parkeren, voor bezoekers, wordt opgelost aan de overkant bij het winkelcentrum;
  • Het bezoekersparkeren van de woningen boven het kantoor van Mitros wordt binnen de gebouwde parkeervoorziening middels dubbelgebruik met de kantoorfunctie opgelost;
  • Het parkeren voor horeca zal in de openbaar toegankelijke parkeervoorzieningen voor het winkelcentrum Kanaleneiland worden opgelost. Dit zal bij de parkeerbalans voor een omgevingsvergunning voor het bouwen moeten worden aangetoond.

Indicatieve parkeerbalans

Op grond van de parkeernormen volgt hieruit de volgende indicatieve parkeerbalans.

Indicatief omdat er wijzigingen in het programma plaats kunnen vinden, maar dat is alleen mogelijk binnen de kaders van dit bestemmingsplan: de milieuwetgeving, het bouwvolume, het maximum aantal parkeerplaatsen bebouwd en het maximum aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte.

Aan bebouwde parkeervoorzieningen onder de blokken 2 en 3 zullen 247 parkeerplaatsen worden gerealiseerd, bij bouwblok 1 (het ROC) komen 40 parkeerplaatsen.

In de openbare ruimte zullen 28 plaatsen worden gerealiseerd.

Blok 1

Roc   8000 m2 bvo   40 (bij blok ROC)  

Blokken 2 en 3

Programma:   Omvang   Totaal benodigd in garage
 
Maatsch. voorz.
EGW
Sociale huurwoningen
Mitros Kantoor
Woningen (Mitros)
Rabobank
Bezoekers solids  
3074 m2
51 stuks
38 stuks
8000 m2bvo
30 stuks
6600 m² bvo
30 stuks  
2
51
38
70
30
50
6  
    247  

Bezoekersparkeren deelgebied 3  
Egw
Sociale huurwoningen
Rabobank  
51
38
 
0,2 pp/woning
0,2 pp/woning
 
10
8
10  
      28 (in openbaar gebied)  

4.3.4 Openbare ruimte

De openbare ruimte is onderdeel van de totale ontwikkeling van het Centrumgebied, zie paragraaf 4.1.3. Het inrichtingsplan sluit aan bij het inrichtingsplan van het hele Centrumgebied en dat voor deelgebied 1. Zo worden de materialisatie van zit- en speelelementen en de armaturen op elkaar afgestemd. Om een kwalitatief goede openbare ruimte te realiseren is het noodzakelijk het architectonische ontwerp en het ontwerp voor de buitenruimte goed op elkaar aan te laten sluiten.