Plan: | Centrum kanaleneiland deelgebied 3 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601 |
Het Streekplan Utrecht (2004) is in 2008 van rechtswege omgezet in een structuurvisie en blijft onverminderd gelden. De provincie geeft aan dat het ruimtelijke beleid voor een belangrijk deel is ingegeven door het principe van beheerste groei. GS willen zo de aantasting van waardevolle en kwetsbare open ruimte door nieuwe verstedelijking zoveel mogelijk vermijden. Ook willen zij de contrastwerking tussen stad en land versterken. In verband daarmee is het gewenst om nieuwe bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten.
Het plangebied is op de streek plankaart aangeduid als stedelijk gebied. In de naoorlogse wijk Kanaleneiland is stedelijke vernieuwing nodig. De provincie wil het proces van transformatie en herstructurering in de stad ondersteunen met een goede ruimtelijke ordening. Haar bijdrage kan bestaan uit het bieden van extra ruimte (in aantallen woningen) in regiogemeenten voor kwalitatief goede sociale woningbouw (huurwoningen). Het streekplan stelt dat de verbinding van de bestaande stad met Leidsche Rijn een belangrijke opgave is.
Het grootste deel van het bestemmingsplan gebied valt binnen de Cultuurhistorische hoofdstructuur (CHS) onder de landschappen met een stapelingsstructuur: het landschap heeft zich in opeenvolgende perioden gevormd. Qua 'strategie' van de CHS in de structuurvisie vallen grote delen van het plangebied onder 'eisen stellen archeologie' en 'eisen stellen gebieden' bij transformaties in het landschap. Het plangebied valt onder het deelgebied "Limes de grens ontsloten". De Limes is één van de grootste en belangrijkste archeologische structuren in Europa. De voornaamste doelstelling voor de Limes in Utrecht is om de structuur elementen en de ruimtelijke samenhang in zowel de richting oost-west als loodrecht op de weg veilig te stellen.
Het centrale thema voor het plan is beheerste dynamiek. De regio beschouwt Kanaleneiland en het naastgelegen Papendorp als kerngebieden met een belangrijke functie als (onderdeel van de) economische motor van de regio. Het zijn de gebieden die vanuit de gedachte van selectieve bereikbaarheid het meeste ontwikkelingsperspectief hebben. Ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid en bereikbaarheidsmaatregelen in deze gebieden hebben prioriteit boven andere gebieden. Het RSP biedt het kader voor regionale afstemming in de vorm van uitvoeringsafspraken tussen gemeenten die doorwerken naar het plangebied:
Het Waterbeheersplan beschrijft de doelstellingen en het beleid voor zowel het waterkwaliteits- als het waterkwantiteitsbeheer. Het beleid is vooral gericht op het minimaliseren van wateroverlast en watertekort, het zoveel mogelijk voorkomen van het inlaten van gebiedsvreemd water van minder goede kwaliteit, het tegengaan van verdroging en het bestrijden van de eutrofiëring. Inmiddels heeft het Hoogheemraadschap een uitgebreide studie verricht naar de huidige visie op het waterbeheer, mede in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen en in met het oog op klimaatveranderingen. Deze is vastgelegd in de Waterstructuurvisie. De effecten van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden door de water beheerder afgewogen in een watertoets.