direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Centrum kanaleneiland deelgebied 3
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601

2.2 Rijksbeleid

2.2.1 Nota Ruimte

Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimte vragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Nederland ter beschikking staat. Centraal in de nota staat het bundelen van verstedelijking en economische activiteiten. Het Rijk wil verstedelijking en infrastructuur zoveel mogelijk bundelen in nationale stedelijke netwerken, economische kern gebieden en hoofdverbindingsassen. De ruimte die in het bestaande stedelijk gebied (verouderde bedrijventerreinen en wijken) aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt door revitalisering, herstructurering en transformatie.

De Nota Ruimte acht het van belang om te streven naar een balans tussen rood en groen/blauw bij verdere verstedelijking. Het gaat daarbij ook om verbetering van de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de groene ruimte, zowel door belemmeringen weg te nemen als door het wandel, fiets- en waterrecreatie netwerk te vergroten.

2.2.2 Structuurvisie Randstad 2040 (2008)

Het ministerie van VROM heeft in samenwerking met bestuurders van de Randstad een structuurvisie Randstad 2040 (2008) opgesteld. De ambitie is om de Randstad tot een duurzame en concurrerende Europese top regio te ontwikkelen. Het kabinet maakt ruimtelijke keuzes voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Randstad. Eén van de vier leidende principes is 'revival' van de stad. Dit vierde principe omvat het verstedelijkingsbeleid met een verdichting strategie voor wonen, werken en voorzieningen.

2.2.3 'Samenwerken aan de Krachtige stad, stelsel Grote Stedenbeleid 2005 t/m 2009' (2004)

De missie van het Grote Stedenbeleid is gericht op krachtige steden, waarin zichtbare resultaten worden geboekt, met een minimum aan bureaucratie. Krachtige steden zijn steden die veilig zijn en die in alle opzichten voldoen aan de - steeds hogere - eisen die bewoners, bedrijven, instellingen, bezoekers en recreanten aan een stad stellen. Voor het welslagen van de missie is het noodzakelijk dat vijf centrale doelstellingen op integrale wijze door de Rijk en de steden worden opgepakt:

  • 1. Het verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid;
  • 2. Het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving;
  • 3. Het verbeteren van de sociale kwaliteit van de samenleving;
  • 4. Het binden van de midden- en hogere inkomens aan de stad;
  • 5. Het vergroten van de economische kracht van de stad.

De wijk Kanaleneiland is specifiek aangewezen in het kader van het Grote Stedenbeleid. Dit betekent dat bij herstructurering ingezet moet worden op bouwen voor verschillende inkomensgroepen (zoals lage, midden en hoge inkomensgroepen), het bouwen in verschillende koop- en huursegmenten (ook duur en middenduur) en het bieden van doorstroom mogelijkheden voor verhuizen binnen de eigen wijk (mogelijkheden voor wooncarrière).

2.2.4 Verdrag van Malta (1998)

In 1998 is door het Rijk het Verdrag van Malta geratificeerd, waarin de bescherming en het behoud van archeologische waarden wordt nagestreefd. De zorg voor het archeologische erfgoed dient goed in het bestemmingsplan te worden gewaarborgd en bestaat uit het zorgvuldige beheer van de aanwezige archeologische monumenten (met een eigen vergunningenstelsel), het behoud en beheer van de overige archeologische waardevolle gebieden en in het geval van onvermijdelijke aantasting van het bodemarchief, onderzoek volgens bij de wetgeving horende bepalingen (kwaliteitsnormen). Naast de beschermde monumenten is de Indicatieve Kaart met Archeologische Waarden (IKAW) een belangrijk toetsingsdocument (voor de provincie).