direct naar inhoud van 6.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Bruisdreef, overvecht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPBRUISDREEF-0601

6.1 Economische uitvoerbaarheid

Voor de bepaling van de financiƫle economische uitvoerbaarheid zijn de financiƫle consequenties van dit bestemmingsplan in beeld gebracht.

Nieuwe ontwikkelingen
Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de integrale gebiedsontwikkeling van Bruisdreef. Het betreft een ontwikkelplan waarbij de gemeente door middel van actief grondbeleid de Bruisdreef tot ontwikkeling brengt. In het kader van het Masterplan Voortgezet Onderwijs is de locatie Bruisdreef vrijgevallen voor een nieuwe ontwikkeling. Dit betekent concreet dat de gemeente de grondexploitatie voert om de gebiedsontwikkeling van de Bruislocatie te realiseren. De inmiddels opgestelde goedgekeurde grondexploitatie (samen met de Nota van Uitgangspunten) heeft een positief saldo, dat te zijner tijd zal worden afgerekend met het Masterplan Voortgezet Onderwijs. De ambtelijke kosten (o.a. de bestemmingsplankosten) voor de begeleiding en toetsing van aanvragen worden door middel van leges gedekt. Indien er (bijv. bij een afwijking) kosten zijn die op grond van artikel 6.13 Wro dienen te worden verhaald, dan zal uitsluitend worden meegewerkt (aan deze afwijking) nadat er een overeenkomst is gesloten.

Om het plan economisch uitvoerbaar te maken voor de ontwikkelaar hebben er enige wijzigingen ten opzichte van het vastgestelde NvU plaatsgevonden. Deze wijzigingen zijn beschreven in paragraaf 4.1.2

Kostenverhaal
Binnen dit bestemmingsplan voor de Bruisdreeflocatie zijn de benodigde gronden in eigendom van de gemeente Utrecht. Het volledige kostenverhaal is door middel van de gronduitgifte verzekerd. Gezien het voorgaande is een exploitatieplan voor dit bestemmingsplan niet nodig. Mochten zich in de toekomst toch ontwikkelingen voordoen waarbij de gemeente kosten moet maken die niet door de gronduitgifte verhaald kunnen worden, dan zullen die uitsluitend onder de wijzigingsbevoegdheid vallen. Er zal dan eerst worden bezien of er een kostenverhaalovereenkomst kan worden gesloten. In het uiterste geval kan worden overwogen bij wijzigingsbevoegdheid een exploitatieplan op te stellen.

Planschade
Ten aanzien van de aansprakelijkheid van mogelijke planschade zal in de ontwikkelovereenkomst vrijwaring voor de gemeente worden opgenomen.