Plan: | Bruisdreef, overvecht |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPBRUISDREEF-0601 |
Op de locatie Bruisdreef worden drie woontorens gerealiseerd van acht bouwlagen. In totaal bieden de torens ruimte voor bijna 120 woningen. Elk gebouw heeft een (half)verdiepte garage voor het parkeren van auto's en fietsen van de bewoners. Voor bezoekers worden parkeerplaatsen langs de Bruisdreef aangelegd. De woningen zijn met name bedoeld voor een- en tweepersoonshuishoudens. Er komen huur- en koopwoningen (2/3 - 1/3). Alle koopwoningen komen in het meest noordelijke gebouw.
Het project betreft wonen op een voormalige schoollocatie in het groene raamwerk. Het raamwerk van Overvecht is de belangrijkste wijkstructuur. In het raamwerk is ruimte om mensen te ontmoeten. In het raamwerk is bebouwing primair alleen bestemd voor functies zoals winkelcentra, scholen en voorzieningen voor ouderen.
In het gebiedsplan Spoorzone is voor deze locatie gekozen voor stedelijk wonen. Dit is in lijn met de Structuurvisie Utrecht en de ruimtelijke visie Overvecht. De locatie is aantrekkelijk voor een woonfunctie vanwege de vrije ligging, het groen, de ligging nabij voorzieningen en uitvalswegen en de nabijheid van de binnenstad.
Bij de afweging van de keuze voor het definitieve stedenbouwkundig plan heeft de bijzondere ligging van het plangebied een grote rol gespeeld. De locatie ligt op een zeer zichtbare plek in het entreegebied van Overvecht-Zuid. De hogere bebouwing werkt op deze bijzondere plek als blikvanger. Aangezien de locatie onderdeel uitmaakt van het groene raamwerk is gekozen voor gebouwen in het groen. De bebouwing wijkt af van de bebouwing in de stempels, waardoor het verschil tussen stempel en raamwerk duidelijk blijft. Dit resulteert in een groene, bebouwingsvrije zone tussen nieuwbouw en de bestaande bebouwing.
Het definitieve plan wijkt op een aantal punten af van de vastgestelde Nota van Uitgangspunten uit 2008 (zie paragraaf 2.3). Redenen hiervoor zijn het terugtrekken van twee ontwikkelaars én de ontwikkelingen op de woningmarkt. Ook de reacties van omwonenden op de Nota hebben tot aanpassingen geleid. Ten eerste acht de nieuwe ontwikkelaar de oorspronkelijke woningen veel te groot en daarom economisch niet haalbaar. Daarom zijn nu kleinere woningen gepland bij een nagenoeg gelijkblijvende omvang van de bebouwing; alleen de breedte van de gebouwen is drie meter toegenomen. Ten tweede heeft de toename van het aantal woningen tot gevolg dat het aantal parkeerplaatsen vergroot moest worden. Doordat er gerekend wordt met nieuwe parkeernormen, wordt deze toename beperkt, maar toch is het bouwplan op grond hiervan aangepast. Er komt nu niet meer één parkeerbak met daarop drie gebouwen, maar voor elke toren wordt een eigen, aparte parkeervoorziening gebouwd. De toename van het aantal woningen en parkeerplaatsen zou leiden tot de bouw van één grote massieve bak, waarbij de woningen ook dichter op elkaar zouden staan. De realisering van drie aparte bakken is positief voor het doorzicht vanaf de Bruisdreef, omdat het groen tussen de gebouwen doorloopt. De drie bakken nemen wel meer ruimte in dan in de NvU voorzien. In de NvU was voorzien in langsparkeren langs beide zijden van de Bruisdreef. Dit is gewijzigd in één zijde langsparkeren en aan de andere zijde dwarsparkeren. Op deze wijze kan aan de parkeernorm worden voldaan. De opdeling in drie verschillende voorzieningen leidt er ook toe dat er drie entrees moeten komen (zie hierover 4.2.1 en 4.2.3). In plaats van één ingang aan de Bruisdreef worden twee van de drie parkeervoorzieningen nu ontsloten via de Taagdreef. Tot slot zijn de torens anders gesitueerd, zodanig dat ze zo ver mogelijk van de woningen van de Bruisdreef afstaan. Eén toren staat op 34 meter afstand in plaats van de 35 meter uit de NvU. Verder naar achteren (richting Brailledreef) plaatsen is niet mogelijk vanwege de daar liggende kabels en leidingen. Het betreft een hoofdleiding warmtetransport. Voorts zijn de drie gebouwen zo ver mogelijk uit elkaar geplaatst en een kwartslag gedraaid. Daardoor zijn de korte kanten van de gebouwen gericht naar de woningen aan de Bruisdreef, blijven de doorkijken voor bewoners van de Bruisdreef gehandhaafd en zijn deze verbeterd ten opzichte van de NvU. De toren aan de Zamenhofdreef is niet gedraaid, omdat deze dan te dicht op de bestaande woningen komt te staan.
Impressie