direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Bruisdreef, overvecht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPBRUISDREEF-0601

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In dit hoofdstuk wordt beschreven op welke wijze burgers en belanghebbenden bij het plan zijn betrokken en hoe zij hierop hebben kunnen reageren.

6.2.1 Overleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening

Het plan is aan een aantal instanties toegezonden voor reactie als bedoeld in art 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Het plan is getoetst aan de vraag of er met dit plan aspecten aan de orde zijn die relevant zijn voor de nationale belangen die de VROM-inspectie behartigt. Daarbij is de brief van de minster van VROM van 26 mei 2009 van belang. Met dit plan zijn geen van de genoemde nationale belangen in het geding, in die zin dat geen van de nationale belangen aan de orde zijn. Er is daarom geen aanleiding om afzonderlijk vooroverleg te voeren.

Het plan is daarnaast getoetst aan de provinciale beleidslijn "Uitvoering beleidslijn nieuwe Wro" (vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 11 november 2008). Op grond van de overleglijst van deze beleidslijn is geen vooroverleg met de provincie nodig.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is ingelicht over dit bouwplan. In overleg is de watertoets opgesteld en akkoord bevonden. Voor de inhoudelijke aspecten wordt verwezen naar paragraaf 5.9.

6.2.2 Inspraakresultaten

Bewoners zijn op verschillende manier geïnformeerd, geraadpleegd en betrokken bij de plannen voor nieuwbouw aan de Bruisdreef.

Nota van Uitgangspunten
Over het NvU heeft formele inspraak plaats gevonden conform de inspraakverordening. De plannen hebben 6 weken ter visie gelegen. Er is een inspraakavond georganiseerd voor omwonenden en georganiseerde bewonersgroepen. Ook de wijkraad is uitgenodigd voor deze bijeenkomst en heeft kunnen reageren op het plan.

Bewoners kregen 6 weken de tijd om schriftelijk dan wel digitaal of mondeling op de inspraakavond hun reacties naar voren te brengen. De inspraakreacties zijn verwerkt in een twee-kolommenstuk, zie bijlage. Een deel van de reacties is verwerkt in het bijgestelde NvU. De Raad heeft ingestemd met het NvU en het twee-kolommenstuk.

Na de besluitvorming over het NvU heeft het project een tijd stil gelegen vanwege financiële perikelen en het terugtreden van een van de ontwikkelende partijen.

In september 2009 werden gemeente en Mitros het eens over de grondprijs en kon de planvoorbereiding verder van start gaan.

Bouwplan
Met het NvU als basis heeft Mitros een schetsplan uitgewerkt. Om een haalbaar plan te krijgen moest op een aantal punten afgeweken worden van het NvU. Dit is in nauw overleg met de gemeentelijke vakafdelingen gebeurd. Bewoners zijn geïnformeerd over het schetsplan en over de punten waarop het plan afweek van het NvU. De gemeente heeft samen met Mitros eerst een gesprek gehouden met alle direct omwonenden. In dit gesprek is het schetsplan gepresenteerd, is aan de bewoners uitgelegd wat de overwegingen waren om op onderdelen van het NvU af te wijken. Ook is aangegeven op welke wijze de inspraakreacties verwerkt zijn in het plan. Vervolgens zijn bewoners uitgenodigd om in het vervolgtraject mee te denken over de plannen voor de openbare ruimte.

Na de avond met direct omwonenden is er een inloopbijeenkomst gehouden voor alle bewoners uit de buurt rondom de Bruisdreef. Voor deze bijeenkomst is ook de wijkraad uitgenodigd. Op deze bijeenkomst zijn de plannen getoond en was er gelegenheid voor bewoners om vragen te stellen en opmerkingen te maken over de plannen.
Waar mogelijk zijn de reacties van bewoners verwerkt in het ontwerp bouwplan.

Openbare ruimte
Inmiddels is er een klankbordgroep van een zevental bewoners actief die meedenkt in de plannen voor de openbare ruimte. Deze werkwijze maakt onderdeel uit van de standaardaanpak Participatie. Gekozen is voor het participatieniveau Adviseren. Met de inrichtingsplannen sluiten we zo dicht mogelijk aan bij de wensen van de direct omwonenden bewoners.