Plan: | De Berekuil |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPBEREKUIL-0601 |
Toetsingskader
Volgens de Wet Luchtkwaliteit moeten bestuursorganen bij de uitoefening van bevoegdheden die gevolgen voor de luchtkwaliteit kunnen hebben, zoals bij veel ruimtelijke ontwikkelingen, de grenswaarden voor luchtkwaliteit in acht nemen. Er zijn grenswaarden gesteld voor de stoffen stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10), zwaveldioxide (SO2), lood (Pb), koolmonoxide (CO) en benzeen. De grenswaarden gelden in zijn algemeenheid, behoudens plaatsen waar het publiek geen toegang heeft en waar geen bewoning is, op bedrijventerreinen en terreinen van industriële inrichtingen (waar de arboregels gelden) en op de rijbaan van wegen, en op de middenberm van wegen, tenzij voetgangers normaliter toegang hebben tot de middenberm. In dit kader is het toepasbaarheidsbeginsel van belang.
Aan de jaargemiddelde grenswaarde van stikstofdioxide moet vanaf 2010 worden voldaan.
Uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening zal afgewogen moeten worden of het aanvaardbaar is om een project op een bepaalde locatie te realiseren. Daarbij speelt de mate van blootstelling aan luchtverontreiniging een rol. Ook de gevoeligheid van bepaalde groepen mensen voor luchtverontreiniging (bijvoorbeeld kinderen, ouderen en zieken) zal daarbij ingevolge het Besluit gevoelige bestemmingen moeten worden afgewogen.
Als een plan in betekende mate (IBM) bijdraagt aan de luchtverontreiniging of zorgt voor een overschrijding van de grenswaarden voor fijnstof of stikstofdioxide, ofwel niet is opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), dan is projectsaldering mogelijk om het plan uit te kunnen voeren. Er zullen dan wel maatregelen genomen moeten worden die de luchtkwaliteit per saldo verbetert dan wel dat deze in ieder geval gelijk blijft.
De luchtkwaliteit beïnvloedt in belangrijke mate de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Wegverkeer is samen met de hoge achtergrondconcentratie in Utrecht, in belangrijke mate van invloed op de luchtkwaliteit.
Ruimtelijke ontwikkelingen kunnen doorgang vinden als aannemelijk is dat:
- Er geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;
- Een project – al dan niet per saldo – leidt niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
- Een project draagt 'niet in betekende mate' bij aan de concentratie van een stof;
- Een project is genoemd of past binnen het NSL of binnen een regionaal programma van maatregelen.
Plangebied
Het plangebied is gelegen aan de oostkant van Utrecht. Het is gelegen in het gebied tussen de Biltse Rading in het noorden, de A27 in het oosten, de Biltsestraatweg in het zuiden en de Sartreweg in het westen. In het gebied rond de camping zijn tevens een sportpark, tennisvelden, een recreatiegebied en een bowlingcentrum aanwezig. De camping is bereikbaar via de Biltse Rading en de Sartreweg. Van en naar het centrum van Utrecht zal voornamelijk gebruik worden gemaakt van de Kardinaal de Jongweg. De camping zal voortgezet worden volgens de huidige situering. Er komen geen extra parkeer- en/of standplaatsen bij. Er is sprake van een conserverend bestemmingsplan. Daarnaast is er geen sprake van een verkeersaantrekkende werking door vaststelling van het plan.
Beoordeling van het plan
Voor bovengenoemd plangebied wordt een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Ingevolge artikel 5.16, tweede lid sub c Wet milieubeheer (Wm) dient een besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan in het kader van een goede ruimtelijke ordening te voldoen aan de luchtkwaliteitseisen als genoemd in de Wet Luchtkwaliteit (Wlk), onder 5.16 eerste lid Wm. Nu er sprake is van een conserverend bestemmingsplan, dat er uitsluitend toe strekt het geldende planologische regime in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie, kan op voorhand worden uitgesloten dat er sprake is van negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit.
Conclusie
Nu het project geen verkeersaantrekkende werking tot gevolg heeft, kan redelijkerwijs uitgesloten worden geacht dat dit project tot een verslechtering van de luchtkwaliteit zal leiden. De luchtkwaliteitseisen vormen derhalve geen belemmering voor de vaststelling van het voorliggende bestemmingsplan.