Plan: | De Berekuil |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPBEREKUIL-0601 |
De regelgeving omtrent externe veiligheid heeft tot doel om ongelukken met gevaarlijke stoffen te beperken. Om de veiligheid te vergroten wordt bij bestemmingsplannen aandacht besteed aan veiligheidsrisico's als gevolg van ongelukken bij bedrijven en veiligheidsrisico's als gevolg van ongelukken door het vervoer van gevaarlijke stoffen. Bij zowel bedrijven als het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn twee soorten 'risico' van belang: het "Plaatsgebonden risico" en het "Groepsrisico". Deze worden uitgedrukt in de kans op dodelijke letsel per jaar.
Risiconormen
De risiconormen voor ongelukken met bedrijven en ongelukken als gevolg van vervoer van gevaarlijke stoffen zijn gelijk. De normhoogte voor Plaatsgebonden risico voor gevoelige bebouwing bedraagt 10-6/jaar. Dit betekent dat er als gevolg van een ongeluk veroorzaakt door een bedrijf of het vervoer van gevaarlijke stoffen, slechts eens in de miljoen jaar (10-6) een kans mag bestaan dat een persoon, die zich permanent binnen het plangebied bevindt, overlijdt als gevolg van dat ongeluk.
Voor het Groepsrisico is een zogenaamde 'oriënterende waarde' vastgesteld. Deze waarde bedraagt 10-4/jaar bij 10 doden, 10-6/jaar bij 100 doden enz. Gesproken wordt van een oriënterende waarde, omdat onder voorwaarden van deze waarde mag worden afgeweken. Dit geldt voor transport. Voor bedrijven is dit 10-5 bij 10 doden, en 10 -7 bij 100 doden enz.
Externe veiligheid bedrijven
Er is onderzocht of er zich in het plangebied, of in de omgeving daarvan, nu reeds BEVI-bedrijven bevinden die van invloed zijn op de ruimtelijke ordening binnen het plangebied. Vastgesteld is dat dit niet het geval is. Het invloedsgebied van het LPG-tankstation aan de Biltse Rading raakt de buitenoever van de watergang rond de camping, maar die oever ligt buiten het plangebied.
In de planregels wordt geen vestiging van nieuwe BEVI-bedrijven mogelijk gemaakt.
Externe veiligheid vervoer gevaarlijke stoffen
Het veiligheidsbeleid voor het vervoer van gevaarlijke stoffen is verwoord in de Circulaire 'Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen' (RNVGS). Deze circulaire geeft antwoord op vragen hoe om te gaan met ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van transportroutes en geeft de normering aan voor Plaatsgebonden risico en Groepsrisico.
Er is onderzocht of er zich in het plangebied, of in de omgeving daarvan, vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt dat van invloed kan zijn op de ruimtelijke ordening binnen het plangebied. Vastgesteld is dat vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt over de A27, de Biltse Rading, de Biltstraat en de Sartreweg. Vervoer van gevaarlijke stoffen over water of spoor vindt niet plaats in de nabijheid van de camping.
De camping bevindt zich op 250 meter afstand van de A27. Berekening met RBMII (de zogenaamde "Risiscoberekeningsmethodiek 2") laat zien dat op deze afstand het Plaatsgebonden risico minder dan 10-8/jaar bedraagt.
Op kortere afstand van de camping vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats over de Biltse Rading, de Biltstraat en de Sartreweg. Op grond van de gemeentelijke routeringsregeling is vrij nauwkeurig bekend hoeveel transport hier plaatsvindt. Het aantal transporten is conservatief ingeschat.
Berekening met RBMII laat zien dat bij de camping het Plaatsgebonden risico ca. 10-8/jaar bedraagt (gerekend is met ca. 100 m ten opzichte van het midden van de Biltse Rading). Voor de andere wegen is het Plaatsgebonden Risico nog kleiner.
Berekening met RBMII laat eveneens zien dat er van Groepsrisico voor vervoer van gevaarlijk stoffen in het plangebied geen sprake is.
Propaantanks
Op het terrein van de camping bevinden zich twee bovengrondse propaantanks, ieder met een inhoud van vijf kubieke meter. De tanks staan vlak naast elkaar en bevinden zich aan de noordzijde van het terrein, vlak tegen de watergang aan. De opslag van propaan in dit soort tanks brengt veiligheidsrisico's met zich mee die zich in dit geval uitstrekken tot buiten de grens van het kampeerterrein. In het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim) zijn afstandseisen opgenomen voor de opslag van propaan. Voor camping De Berekuil bedraagt deze afstand 20 of 25 meter gerekend vanaf alle bovengrondse installatieonderdelen (vulpunt, tank en leidingen) tot aan (beperkt) kwetsbare objecten; de afstand van 20 of 25 meter is afhankelijk van het soort kwetsbaar object. Binnen de veiligheidsafstand van 25 meter bevinden zich buiten de camping alleen bestemmingen voor water, groen en verkeer. Op het kampeerterrein bevinden zich vakantiehuisjes binnen die 25 meter. De afstandseis uit het Barim is echter op deze huisjes niet van toepassing, omdat de huisjes deel uitmaken van het kampeerterrein; volgens de Wet milieubeheer is sprake van één inrichting. Er is dus geen strijdigheid met de geldende veiligheidsafstanden.
Conclusie
In het plangebied is geen sprake van overschrijding van de risiconormen die zijn vastgesteld voor externe veiligheid die het gebruik van het terrein als camping zouden kunnen belemmeren.