direct naar inhoud van 5.7 Flora en fauna
Plan: 2e Asselijnstraat, Dichterswijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BP2EASSELIJNSTRAAT-0601

5.7 Flora en fauna

Op 15 december 2010 is door ingenieursbureau TAUW een 'Quickscan projectgebied 2e Asselijnstraat, Utrecht' uitgevoerd met als doel een ecologische beoordeling te geven naar de sloopwerkzaamheden en de aanleg van een weg ter hoogte van de 2e Asselijnstraat te Utrecht.

Bij alle ruimtelijke ingrepen en plannen dient onderbouwd te worden of het voornemen ‘redelijkerwijs uitvoerbaar’ is. Een inschatting van eventuele belemmeringen op het gebied van natuurbescherming is hier onderdeel van. Reeds tijdens de planvorming dient daarom inzichtelijk gemaakt te worden of er (mogelijk) sprake is van effecten op beschermde natuurwaarden, of er voldoende mogelijkheden zijn om eventuele effecten te mitigeren of compenseren, en of hiervoor een ontheffing- of vergunningsplicht geldt.

Gebiedsbescherming
Gebiedsbescherming wordt gewaarborgd door de Natuurbeschermingswet 1998. Deze wet beschermt Natura 2000-gebieden en Beschermde natuurmonumenten. Voor activiteiten met een mogelijk effect op deze gebieden is toetsing aan de Natuurbeschermingswet 1998 noodzakelijk.

Het plangebied is gelegen in de bebouwde kom van de stad Utrecht en bevindt zich niet in een gebied dat is aangewezen als Natura 2000-gebied. Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied (Oostelijke Vechtplassen) ligt op een afstand van circa zes kilometer van het plangebied. Gezien de aard van de ingreep en de afstand tot het Natura 2000-gebied, kunnen negatieve effecten door externe werking op voorhand worden uitgesloten. De toetsing van de ingreep aan de Natuurbeschermingswet 1998 is hierdoor niet noodzakelijk.

De planologische bescherming van gebieden aangemerkt als Ecologische Hoofdstructuur vindt primair plaats bij ruimtelijke procedures en andere vergunningaanvragen. Het beoogde plangebied is gelegen in de provincie Utrecht. De afstand tot het meest nabij gelegen gebied dat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) bedraagt circa twee kilometer. Gezien de aard van de ingreep en de ligging van het plangebied ten opzichte van de EHS, kunnen op voorhand negatieve effecten op de EHS worden uitgesloten. Toetsing aan het ruimtelijk kader van de EHS is hierdoor niet noodzakelijk.

Soortbescherming
Soortbescherming wordt gewaarborgd door de Flora- en faunawet. Deze wet beschermt inheemse dier- en plantensoorten waarbij onderscheid wordt gemaakt in verschillende beschermingscategorieën. Voor álle activiteiten met een mogelijk effect op beschermde dier- en plantensoorten is toetsing aan de Flora- en faunawet noodzakelijk.

Voor de beoogde aanleg van een weg ten noorden van de Asselijnstraat is in het kader van de Flora- en faunawet geen ontheffing of nader onderzoek noodzakelijk. Wel zijn er enkele aandachtspunten opgenomen in de quick scan die in acht genomen moeten worden:

  • De activiteiten worden uitgevoerd buiten de broedperiode van vogels (grofweg van 15 maart tot 15 juli);
  • Het plangebied is in gebruik als fourageergebied en vliegroute voor vleermuizen. Om de negatieve effecten hierop te vermijden, wordt het gebruik van verlichting in de avonduren, zowel de aanleg- als de gebruikersfase, beperkt;
  • Door het vroegtijdig verwijderen van drijvend plantenmateriaal kan voortijdige vestiging van broedvogels in de watergang voorkomen worden. Hiermee wordt voorkomen dat nieuwvestiging van broedende vogels de plannen vertragen.