direct naar inhoud van 2.1 Functioneel-ruimtelijke analyse en waardering
Plan: Weteringsteeg 51
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0340.BPWeteringsteeg51-oh01

2.1 Functioneel-ruimtelijke analyse en waardering

Het plangebied ligt aan de Weteringsteeg in Rhenen. De Weteringsteeg loopt parallel aan de nabij gelegen provinciale weg N233, die op zijn beurt een verbinding vormt tussen de snelwegen de A12 en de A15. De omgeving is een natuurrijk gebied. Zo ligt het perceel in het valleigebied van de Utrechtse Heuvelrug, een aardkundig waardevol gebied, en nabij de Grebbeberg, die is aangewezen als een aardkundig monument.

De bodem van de gemeente Rhenen is in de afgelopen tienduizenden jaren ontstaan. Landijs, zandstormen en onbedijkte rivieren hebben hun sporen achtergelaten. De bodem van het plangebied bestaat uit veen. Ter plaatse van de Weteringsteeg is sprake van een kampenlandschap met slagenstructuren die haaks staan op de Grift en de Heuvelrug. De combinatie van ontstaansgeschiedenis, bebouwing, beplanting en het kleinschalige karakter maakt het gebied een cultuurhistorisch en landschappelijk waardevol geheel.

Een kampenlandschap kenmerkt zich door verspreid staande boerderijen. Iedere boer heeft in de buurt zijn eigen bouw- en grasland. Het bouwland ligt op de hoge plekken. Om het bouwland lagen singels van bomen en struiken, die als afrastering voor het vee en als houtvoorziening diende.

Het plangebied is typerend voor het kampenlandschap. Zo heeft het perceel aan de Weteringsteeg 51 een agrarisch bedrijf met bedrijfswoning, met daarachter een agrarisch grasland afgebakend door singels van bomen. De agrarische bebouwing en het grasland worden gebruikt ten behoeve van veehouderij.

In het landelijk gebied wijzigt het gebruik van gebouwen en gronden, mede als gevolg van veranderingen in de landbouw. Het aantal agrarische bedrijven neemt al jaren af. Deels komt dat doordat het steeds lastiger is voldoende inkomsten uit de agrarische activiteiten te halen. Ook ter plaatse is een rendabele bedrijfsvoering niet meer realiseerbaar en derhalve is de wens ontstaan een deel van de agrarische bebouwing te slopen en een groter woongebouw te realiseren, die tevens door twee huishoudens bewoond zou mogen worden.

Voor dit plan zal een wijziging van functie of bestemming nodig zijn.

Binnen het vigerende bestemmingsplan "Buitengebied partiële herziening 1997" heeft het plangebied de enkelbestemming 'Agrarisch gebied A'. Binnen deze bestemming is één bedrijfswoning in het bouwvlak toegestaan, met een maximale inhoud van 600 m³.

Het voorliggende bestemmingsplan heeft de nieuwe bestemmingen 'Wonen' en 'Agrarisch'. Deze wijziging past binnen de regeling Ruimte voor Ruimte met maatwerk zoals beschreven in subparagrafen 3.2.1 en 3.2.3 van deze toelichting.