Plan: | Dorpshart Renswoude |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0339.BpDorpshart-OW01 |
Geluidhinder is lokaal van aard. De gemeente is daarom primair verantwoordelijk voor het geluidsbeleid. Sinds de gewijzigde Wet geluidhinder (2006) van kracht is geworden, heeft de gemeente meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden gekregen. Dit biedt de gemeente meer gelegenheid om naar eigen inzicht te werk te gaan en beter maatwerk te leveren. De nieuwe verantwoordelijkheden en bevoegdheden bieden de gemeente vooral de mogelijkheid om eigen keuzes te maken en eigen prioriteiten te stellen. Op het raakvlak tussen milieu en ruimtelijke ontwikkeling kan de gemeente flexibeler en slagvaardiger opereren.
Onderhavig bestemmingsplan voorziet in de realisatie van woningen, detailhandel en maatschappelijke voorzieningen (Zie paragraaf 4.1 voor het precieze programma). Zowel de woningen als de maatschappelijke voorzieningen zijn geluidsgevoelige objecten. Deze objecten komen te liggen binnen de geluidszones van de Dorpsstraat (provincialeweg N224), de Oude Holleweg en de Barneveldsestraat. De wettelijke voorkeursgrenswaarde voor nieuwe geluidsgevoelige objecten ten gevolge van bestaande wegen bedraagt 48 dB. De maximaal te ontheffen geluidsbelasting bedraagt 63 dB.
Door de realisatie van de genoemde functies zal er een significante verkeerstoename worden gegenereerd. Door deze toename is het mogelijk dat de geluidsbelasting dusdanig toeneemt dat er sprake kan zijn van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder (toename van 2 dB of meer door de wijziging aan de betreffende weg).
De verkeersgegevens zijn verstrekt door de gemeente Renswoude en ontleend aan verkeerstellingen die ten behoeve van dit plan zijn verricht. De verkeersintensiteit is opgehoogd met de te verwachten verkeerstoename door de ontwikkeling.
Uit het akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Dorpshart Renswoude (nr. 149-002, d.d. juni 2011) uitgevoerd met standaard rekenmethode II (conform reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006) en het programma Geomilieu 1.81, blijkt dat de geluidsbelasting op 9 van de 12 appartementen van bouwdeel 2 de wettelijke voorkeursgrenswaarde van 48 dB overschrijdt. De maximale overschrijding bedraagt 11 dB, de maximaal te ontheffen geluidsbelasting van 63 dB wordt niet overschreden. Verder wordt op 8 van de 20 (zorg)appartementen van bouwdeel 1 de wettelijke voorkeursgrenswaarde overschreden. Vooralsnog is de noordgevel van bouwdeel 1 als een 'dove' gevel opgenomen. Hierdoor bedraagt de maximale overschrijding 10 dB. Op de westgevel van bouwdeel 3 wordt de wettelijke voorkeursgrenswaarde met 1 dB overschreden. In het bouwplan is hier geen geluidsgevoelig object opgenomen.
In het akoestisch onderzoek wordt er vanuit gegaan dat de 30 km/uur zone langs de Oude Holleweg in de nabije toekomst direct na de rotonde begint. Hierdoor heeft deze weg geen geluidszone. Is de weg wel een erkende 50 km/uur weg, dan wordt op 6 van de 20 zorgappartementen in bouwdeel 1 de wettelijke voorkeursgrenswaarde overschreden. Op bouwdeel 2 is dat op 9 van de 12 appartementen. Op bouwdeel 3 wordt ook de wettelijke voorkeursgrenswaarde overschreden. Op bouwdeel 4 wordt op 8 van de 10 woningen de voorkeursgrenswaarde overschreden.
In het bestemmingsplan wordt de aanleg mogelijk gemaakt van een nieuwe weg. Doordat zich aan deze weg veel parkeervakken bevinden, wordt dit een 30 km/uur weg. Conform de Wet geluidhinder (artikel 74 lid 2 onder b) heeft deze weg geen geluidszone. De gemiddelde verkeersintensiteit op deze nieuwe weg zal circa 900 motorvoertuigen per weekdag bedragen. Op de bestaande woningen wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet overschreden.
Daarnaast is onderzocht of er sprake is van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder. Dit is het geval voor gezoneerde wegen op het moment dat de geluidsbelasting ten gevolge van een wijziging aan een weg de geluidsbelasting ten opzichte van de huidige situatie met 2 dB toeneemt. In de praktijk komt het er op neer dat de verkeersintensiteit met 40% toeneemt. In de onderhavige situatie geldt dit voor de Oude Holleweg en de Taets van Amerongenweg. Echter voor beide wegen geldt dat de wegen 30 km/uur wegen zijn en geen geluidszone hebben.
Uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening is dit toch onderzocht en hieruit blijkt dat de toename van de geluidbelasting van de Taets van Amerongenweg (van de Oude Holleweg tot aan de weg vanuit het plan) ruim boven de 2 dB ligt, echter de geluidbelasting ligt rond de voorkeursgrenswaarde. De toename van de geluidsbelasting van de Oude Holleweg ligt net boven de 2 dB, echter de geluidbelasting ligt boven de voorkeursgrenswaarde. Geconstateerd dient te worden dat er op de Taets van Amerongenweg en de Oude Holleweg een toename is van 2 dB door de toename van het verkeer, maar dat er geen wettelijke maatregelen (hogere grenswaardenprocedure) hier tegenover staat. Het is te overwegen om de klinkers (en asfalt) op de Oude Holleweg en de Taets van Amerongenweg te vervangen door steenmastiekasfalt (sma 0/6).
Omdat er een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde plaatsvindt op 17 appartementen ten gevolge van de Dorpsstraat, dienen zowel bron- als overdrachtsmaatregelen overwogen te zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat maatregelen niet afdoende zijn en verder financieel, verkeerskundig of stedenbouwkundig niet gewenst zijn.
Gelet op bovenstaande kan het project alleen gerealiseerd worden als het college van Burgemeester en Wethouders van Renswoude hogere grenswaarden vaststelt voor 17 woningen ten gevolge van de Dorpsstraat. De overschrijding bedraagt maximaal 11 dB. De procedure hogere grenswaarden dient parallel te lopen aan de ruimtelijke procedure.
In verband met de mogelijkheid van het verlenen van een omgevingsvergunning voor het ontheffingsgebied 1, zouden er in dit gebied 15 woningen in plaats van 11 woningen gerealiseerd kunnen worden. Formeel dient daarom bij de procedure hogere grenswaarden rekening gehouden te worden met 21 woningen (in plaats van 17).