Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: UITBREIDING ZORGCENTRUM HET HOUTENS ERF 'ERVENSTAETE'
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0321.0150BPERVENSTAETE-ONHR

4.8 Water

NBW en KRW
Naast het beleid en beheer van het Hoogheemraadschap voor de betreffende regio zullen het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) de komende jaren richtinggevend worden voor het regionale waterbeheer in Nederland. het NBW betreft vooral kwantiteitsaspecten van het waterbeheer, zoals de waterberging bij hevige regenval. De KRW richt zich vooral op de chemische en ecologische waterkwaliteit. Het NBW heeft tot doel om in de periode tot 2015 het watersysteem in Nederland te verbeteren en op orde te houden. Het Rijk, provincies, gemeenten en Hoogheemraadschappen gaan dit samen aanpakken. Het gaat daarbij om het aanpakken van de gevolgen van de zeespiegelstijging, bodemdaling en een veranderend klimaat. Nederland krijgt hierdoor steeds meer te maken met extreem natte en extreem droge periodes. Om deze problemen te bestrijden zijn maatregelen nodig met als uitgangspunt het eerst vasthouden, dan bergen en vervolgens afvoeren van water.
 
Sinds november 2003 is de watertoets en de waterparagraaf verankerd in het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Dit houdt onder meer in dat in een vroegtijdig stadium overleg plaatsvindt met de waterbeheerder over de consequenties van het voornemen ten aanzien van de waterhuishouding en de te nemen waterhuishoudkundige maatregelen.
 
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
De Stichtse Rijnlanden zorgt voor het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland, waaronder ook Houten. De gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben gezamenlijk een gemeentelijk waterplan voor Houten opgesteld. De provincie Utrecht en Vitens hebben hieraan bijgedragen. Het waterplan Houten 2006-2009 is een breed gedragen integrale watervisie voor het grondgebied van de gemeente Houten. Het concept waterplan Houten is in 2005 vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap en de gemeenteraad van Houten. In het waterplan wordt een (integrale) visie gegeven op water. Het stelt kaders voor kansen en problemen in de riolering en het (grond)water. In het waterplan Houten wordt gestreefd naar het oplossen van waterproblemen en het benutten van waterkansen. Tevens moet het waterplan leiden tot een impuls aan de beleving en het beheer van het water in en om Houten. Het behouden en waar mogelijk verbeteren van de ecologische en recreatieve functie van het water is daarbij belangrijk. Ambities zijn onder andere het bevorderen van recreatiemogelijkheden van en langs het water, aanleg van natuurvriendelijke oevers en ecologische verbindingszones, en het versterken van de Hollandsche Waterlinie.
 
Watertoets
Op 29 januari 2009 heeft het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een eerste advies uitgebracht. Het Hoogheemraadschap heeft geconcludeerd dat het bouwplan niet van invloed is op het regionale oppervlaktewatersysteem. Het Hoogheemraadschap dan ook positief over dit bouwplan. Wel wordt aangegeven dat er kansen zijn voor het duurzaam omgaan met water. Hemelwater wordt in het gebied afgevoerd naar het riool. Hierdoor mengt schoonregenwater zich met vuil afvalwater. Het Hoogheemraadschap adviseert nader onderzoek te doen naar infiltratie van hemelwater. Daarnaast wordt geadviseerd te kijken of het 'vasthouden' van water mogelijk is middels toepassing van groene daken.  Als laatste wordt de suggestie de hand gedaan om een wadi of greppel te realiseren waarin hemelwater opgevangen kan worden.
 
Conclusie
Vanuit provinciaal belang zijn er geen bezwaren tegen het bouwplan (zie paragraaf 3.2.3 en 3.2.4). Daarnaast zijn de suggesties van het Hoogheemraadschap bekeken. Het bouwplan wordt uitgevoerd met een gedeeltelijk groen dak en de mogelijkheden tot infiltratie worden verder onderzocht. Dit heeft tot doel hemelwater te laten infiltreren in de bodem. De technische uitvoering is nog niet exact bekend.