Plan: | Partiële herziening Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen - Calveen woningen e... |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00219-0301 |
Op 25 juni 2013 heeft de gemeenteraad van Amersfoort het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' vastgesteld. Dit plan vormt het planologisch-juridisch kader voor de bedrijventerreinen en snelwegen in Amersfoort.
Eén van de bedrijventerreinen die binnen het plangebied van dat bestemmingsplan ligt, is het bedrijventerrein Calveen.
In het noordelijke deel van Calveen bevindt zich een combinatie van bedrijfsruimten en bedrijfswoningen. In het gebied is het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' van toepassing. Op deze locaties rust de bestemming 'Bedrijventerrein - 2' met een aanduiding t/m milieucategorie 3.2 voor het gebied tussen Ruimtesonde, Apollo en Ariane 20-26 en milieucategorie t/m 4.1 voor Ariane 12-18 en 't Haartje 14-24.
De afgelopen jaren heeft de gemeente met enige regelmaat verzoeken ontvangen om de bestaande bedrijfswoningen te transformeren naar reguliere woningen. Van de 36 kavels in het gebied blijken 11 kavels kadastraal gesplitst en 4 kavels in eigendom gesplitst. Omdat er in het gebied al bedrijfswoningen als reguliere woningen in gebruik zijn genomen en hiervoor lopende aanvragen zijn ingediend, is het noodzakelijk om tot een maatregel te komen.
In oktober 2016 is bij eigenaren in het gebied aangegeven dat niet handhavend opgetreden wordt tegen de verkoop van bedrijfswoningen los van de bedrijfshal, vanwege het voornemen om het geldende bestemmingsplan te herzien.
Hiervoor is het voorliggende bestemmingsplan 'Partiële herziening Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen - Calveen woningen en milieucategorie' opgesteld.
Het karakter van een partiële herziening is dat het bestemmingsplan dat wordt herzien in stand blijft, maar dat er geringe wijzigingen plaatsvinden in de regels en/of verbeelding. Het gaat dus niet om een nieuw bestemmingsplan, maar om een herziening van bestemmingen op onderdelen. Het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' blijft ook na het van kracht worden van de partiële herziening gelden.
Gezien de beperkte wijzigingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen', wordt volstaan met een beperkte toelichting op het plan.
Met de partiële herziening worden enkel de verbeelding en onderdelen van de regels aangepast voor het gebied Calveen-noord. Op onderstaande afbeelding is het plangebied van de partiële herziening weergegeven.
Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de A1, aan de oostzijde door de tuinen en bebouwing aan de Saljoet en door de Astronaut, aan de zuidzijde door de woningen en tuinen aan 't Haartje en aan de westzijde door het openbaar groen/water langs de Oude Zevenhuizerstraat.
Ter plaatse van het plangebied geldt het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' dat op 25 juni 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Bedrijventerrein - 2'. Bovendien gelden er verschillende aanduidingen. Voor een deel van het plangebied is een aanduiding voor de toegestane bedrijven 'milieucategorie 3.2' opgenomen, het andere deel heeft een aanduiding voor de toegestane bedrijven 'milieucategorie 4.1'. Verder kent het plangebied op veel plaatsen de aanduiding 'bedrijfswoning'.
De gronden zijn dus bestemd voor bedrijven in de categorie 1 tot en met 3.2 respectivelijk 4.1, zoals aangeduid in de bij de regels behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten. En bij de bedrijven zijn bedrijfswoningen toegestaan.
De bebouwing moet binnen de bouwvlakken gebouwd worden, waarbij een maximale bouwhoogte van 8 meter geldt.
Dit bestemmingsplan bestaat uit drie delen:
De verbeelding vormt samen met de planregels het bindende deel van het bestemmingsplan.
Op dit moment bevinden zich in het plangebied bedrijfsgebouwen en bedrijfswoningen, wegen en parkeervoorzieningen van de bedrijven.
Stedenbouwkundig gezien geeft deze partiële herziening geen wijzigingen. Er komen geen andere bouwmogelijkheden dan in het geldende bestemmingsplan. De enige wijziging is dat de huidige bedrijfswoningen ook als reguliere woningen gebruikt mogen worden. Om hiervoor vanuit milieukundig oogpunt voldoende ruimte te bieden, wordt de maximale milieucategorie naar beneden bijgesteld naar maximaal categorie 2 uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten.
Uit onderzoek van de Regionale UitvoeringsDienst (RUD) Utrecht (zie bijlage 1 en 2) blijkt dat alle bestaande bedrijven binnen deze milieucategorie vallen en dus niet in hun huidige bedrijfsvoering worden beperkt.
Voor bedrijven die in de toekomst mogelijk willen uitbreiden naar een hogere milieucategorie, is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen, die dat onder voorwaarden (voldoen aan de normen uit het Activiteitenbesluit) mogelijk maakt.
Bij de beschrijving van de uitvoerbaarheid van het plan gaat het zowel over het overleg dat bij de voorbereiding van het plan gevoerd is en de procedure, als over de economische uitvoerbaarheid van het plan. Bij de uitvoerbaarheid speelt ook de handhaving een rol.
Volgens het stelsel van de Wro moet de gemeenteraad een exploitatieplan vaststellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen, tenzij deze kosten anderszins verzekerd zijn.
Het voorliggende bestemmingsplan maakt geen aangewezen bouwplan mogelijk. Daarom is het niet nodig een exploitatieplan vast te stellen.
Voor het opstellen van bestemmingsplannen is geld gereserveerd op de gemeentelijke begroting. Behalve de plan- en apparaatskosten zijn er aan de uitvoering van dit bestemmingsplan geen kosten verbonden voor de gemeente.
De procedure voor vaststelling van een bestemmingsplan is door de wetgever geregeld. Aangegeven is dat tussen gemeente en verschillende instanties waar nodig overleg over het plan moet worden gevoerd voordat een ontwerpplan ter inzage gelegd kan worden. Bovendien moeten belanghebbenden de gelegenheid hebben om hun visie over het plan te kunnen geven. Pas daarna kan de wettelijke procedure voor de vaststelling van het bestemmingsplan van start gaan.
Inspraak vindt in Amersfoort plaats volgens de in de notitie "Rol van de Raad in RO-procedures" opgenomen gevallen. In deze notitie wordt een driedeling gemaakt in soorten bestemmingsplannen; model 1, 2 en 3 plannen. Model 1 volgt in feite de wettelijk voorgeschreven behandeling met een zo kort mogelijke procedure, model 2 voegt hieraan een extra moment van kaderstelling door de raad toe en model 3 voorziet in de meest uitgebreide behandeling.
Voor bestemmingsplan 'Partiële herziening Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' wordt de procedure behorende bij model 1 gevolgd. Hiermee heeft het presidium ingestemd op 4 oktober 2022. Model 1 wordt toegepast bij bestemmingsplannen voor ontwikkelingen met een beperkt karakter die zich in het algemeen afspelen op perceelsniveau. Er is geen strijd met andere beleidsterreinen. En er is een actueel bestemmingsplan. Dit betekent dat er geen inspraak wordt gehouden over het concept-ontwerpbestemmingsplan en zal het ontwerpbestemmingsplan direct in ontwerp ter inzage worden gelegd.
Wel is er na de modelkeuze en voorafgaand aan het ontwerpbestemmingsplan de mogelijkheid geboden aan betrokkenen om vragen te stellen en opmerkingen te maken.
Het Besluit ruimtelijke ordening geeft in artikel 3.1.1 aan dat burgemeester en wethouders bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg plegen met de besturen van betrokken instanties, gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.
Aangezien voorliggende partiële herziening slechts een zeer minimale wijziging betreft van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen', zijn er geen belangen van andere overheidsorganisaties in het geding en is het vooroverleg achterwege gelaten.
Het bestemmingsplan heeft van donderdag 16 maart t/m woensdag 26 april 2023 in ontwerp ter inzage gelegen waarbij iedereen de mogelijkheid had een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan in te dienen bij de gemeenteraad. In deze periode zijn 2 zienswijzen naar voren gebracht. De zienswijzen hebben niet geleid tot het aanbrengen van wijzigingen.
Wel is er een ambtshalve wijziging doorgevoerd: op verzoek van de eigenaar is het perceel Atlas 16/Ariane 24, 24A en 24B uit de partiële herziening geschrapt.
Het bestemmingsplan is daarom gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad op dinsdag 4 juli met besluitnummer 1774574.
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en deze toelichting. Op de verbeelding is enkel de aanduiding 'geluidzone - industrie' opgenomen voor het gebied Kop van Isselt. De overige bestemmingen en regels uit het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' blijven van toepassing op het plangebied van deze partiële herziening. Om de aanduiding 'geluidzone - industrie' op de verbeelding wel direct te kunnen koppelen aan de bijbehorende regel, is er voor gekozen om de regel voor de aanduiding 'geluidzone - industrie' op te nemen in deze partiële herziening. Dit is feitelijk niet nodig omdat de inhoud van de regel niet wijzigt. Maar het opnemen van de regel over de aanduiding is wel van belang voor de leesbaarheid en duidelijkheid van deze partiële herziening omdat deze regel nu met een klik op de verbeelding zichtbaar wordt.
De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van dit plan. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar heeft als doel te onderbouwen waarom deze partiële herziening in procedure is gebracht.