Plan: | Woonwagencentrum Birkt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00069-0301 |
Om tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten te komen wordt het begrip milieuzonering gehanteerd. Milieuzonering zorgt voor een voldoende afstand tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en milieugevoelige functies (zoals woningen en woonwagens) in ruimtelijke plannen, zodat de milieubelasting naar verwachting tot een aanvaardbaar niveau kan worden beperkt.
Onderstaand wordt eerst de milieubelasting van de zittende bedrijven beschouwd. Die milieubelasting is maatgevend voor de ruimtelijke inpassing van de woonwagens. De ruimtelijke inpassing van de woonwagens heeft vervolgens invloed op de regeling voor milieuzonering zoals die zal gaan gelden voor het industrieterrein. Die invloed wordt daarna beschouwd.Tenslotte wordt ingegaan op de mogelijkheid van de vestiging van (lichte) bedrijven in het plangebied zelf.
Woonwagencentrum Birkt is in 1979 door middel van een vrijstelling ex artikel 19 WRO ruimtelijk ingepast (met de bedoeling deze bestemming slechts tijdelijk toe te staan). In het bestemmingsplan Isselt II uit 1981 zijn "voorlopige bestemmingen" opgenomen voor een maximale duur van 5 jaar ten behoeve van het tijdelijke woonwagencentrum. Door middel van dit bestemmingsplan wordt aan het woonwagencentrum een definitieve bestemming gegeven vooruitlopend op het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen.
De toetsingsgrondslag voor de definitieve inpassing van de woonwagencentrum is de goede ruimtelijke ordening in de zin van de Wro (Wet ruimtelijke ordening).
Gelet hierop moet er sprake zijn van een acceptabel woon- en leefklimaat. Het moge duidelijk zijn dat bij de ligging direct aan de rand van een groot, grotendeels geluidgezoneerd industrieterrein er sprake is van een minder goed woon- en leefklimaat dan bij de ligging in woongebieden.
Het aspect geluid is maatgevend voor de milieubelasting. Daarnaast zijn de aspecten externe veiligheid, geur en stof van belang. Onderstaand wordt nader ingegaan op de milieubelasting door de bedrijven.
In de directe nabijheid van woonwagencentrum Birkt liggen de volgende bedrijven:
- Autoschadebedrijf Rijnders;
- Koller Transport en logistiek;
- Een autodemontagebedrijf;
- Glans Car Cleaning;
- Van Daatselaar Beheer BV;
- Motorsaloon BV.
Industrielawaai- geluidgezoneerde industrieterrein
Rond industrieterrein Isselt is bij Koninklijk Besluit van 3 juni 1993 een geluidszone vastgesteld. Het doel van de zonering is enerzijds het vastleggen van een ruimtelijke reservering voor het geluid dat door de bedrijven op Isselt geproduceerd mag worden en anderzijds het bieden van een bescherming voor geluidsgevoelige functies in en buiten de zone. In principe mogen binnen de geluidszone geen nieuwe woningen of andere geluidsgevoelige bestemmingen worden gerealiseerd.
De geluidbelastingen vanwege het industrieterrein Isselt zijn aangeleverd door DGMR (memo I.2011.1380.02.N001, d.d.30 maart 2012). Zie bijlage 1 van de toelichting.
De geluidbelasting is bepaald op de terreingrens van de woonwagencentrum. Daarnaast is de geluidbelasting op enkele zonebewakingspunten berekend. De geluidbelasting is berekend op een waarneemhoogte van 5 meter en verwerkt in het akoestisch onderzoek van DHV B.V. (memo MD-AF20120468\mk, d.d. 27 maart 2012). Zie bijlage 4 van de toelichting.
Uit de berekening blijkt dat de geluidbelasting vanwege industrieterrein Isselt maximaal 49 dB(A) op de grens van de woonwagencentrum Birkt bedraagt. Op het nabijgelegen zonebewakingspunt bedraagt de geluidbelasting eveneens 49 dB(A).
Hiermee voldoet het plan aan de voorkeursgrenswaarde 50 dB(A) uit de Wet geluidhinder.
Industrielawaai- omliggende bedrijven buiten geluidgezoneerde
industrieterrein
Gezien de ligging van deze bedrijven ten opzichte van de woonwagencentrum is geen ontoelaatbare geluidhinder te verwachten. Er zijn ons ook geen klachten bekend vanwege deze bedrijven.
In de actuele situatie is er derhalve sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor het thema industrielawaai.
Toekomstige geluidruimte voor de bedrijven
De geluidruimte voor de zittende en eventuele nieuwe bedrijven wordt primair getoetst en begrensd door de geluidzonering op grond van de Wet geluidhinder. Ten opzichte van de zonegrens van 50 dB(A) en de grenswaarde van 50 dB(A) voor de woonwagenstandplaatsen is er nog beperkte uitbreidingsruimte van vergelijkbare grootte (circa 1 dB).
Het geluid vanwege de omliggende bedrijven, die niet zijn gelegen op het geluidgezoneerde industrieterrein, wordt per bedrijf getoetst aan de standaardgrenswaarden van het Activiteitenbesluit van 55 dB(A) etmaalwaarde. Deze norm biedt in beginsel ruim voldoende geluidruimte voor de omliggende bedrijven. Hetzelfde geldt voor de norm voor de maximale geluidniveaus (piekgeluiden) van 70 dB(A) etmaalwaarde.
Externe veiligheid
Externe veiligheid vanwege risicovolle bedrijven is niet relevant voor het plangebied. Zie hiervoor het gestelde in de paragraaf over externe veiligheid.
Geur
Geur vanwege bedrijven met geuremissie is niet relevant voor het plangebied.
Bij autoschadebedrijf Rijnders worden spuitwerkzaamheden uitgevoerd. Dit bedrijf ligt op meer dan 100 m van het plangebied. Ingevolge de VNG-handreiking bedrijven en milieuzonering bedraagt de richtafstand voor autospuitinrichtingen voor het aspect geur 50 m.
De RWZI ligt op meer dan 600 meter van het plangebied. Gezien deze ruimte afstand is geuroverlast niet te verwachten.
Stof
Bedrijven waarvan enige mate van stofproductie verwacht mag worden liggen op ruime afstand van het plangebied (ca. 1 kilometer). Dit betreft bijvoorbeeld de betonbedrijven aan de Havenweg.
Conclusie
Dit plan beoogt de ruimtelijke inpassing van woonwagens te regelen, zodanig dat met inachtneming van de vergunde milieurechten van de zittende bedrijven er sprake is van een acceptabel woon- en leefklimaat.
Op de kavelgrens van de woonwagenstandplaats wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) voor de geluidbelasting vanwege industrieterrein Isselt. Voor de zittende bedrijven is voldoende geluidruimte aanwezig.
Ten aanzien van de aspecten externe veiligheid, geur en stof geldt dat de zittende bedrijven op voldoende afstand van het plangebied zijn gevestigd. Ter plaatse van woonwagens in het plangebied is sprake van een goed/aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Het aspect bedrijven en milieuzonering staat de uitvoering van het plan niet in de weg.
Niettemin zal bij de uitbreiding van de zittende bedrijven en de vestiging van nieuwe bedrijven, net als nu, rekening gehouden moeten worden met de aanwezigheid van de woonwagens.
De belangrijkste bouwstenen voor milieuzonering zijn de richtafstanden uit de VNG-handreiking Bedrijven en milieuzonering (2009).
De richtafstanden zijn afgestemd op de omgevingskwaliteit zoals die wordt nagestreefd in een rustige woonwijk of een vergelijkbaar omgevingstype. Indien de aard van de omgeving dit rechtvaardigt kunnen gemotiveerd kleinere richtafstanden worden aangehouden. Ingevolge de VNG-handreiking kunnen de richtafstanden, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat, met één afstandstap worden verlaagd indien sprake is van omgevingstype gemengd gebied.
Omgevingstype gemengd gebied
Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen andere functies voor, zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Ook lintbebouwing in het buitengebied met overwegend agrarische en andere bedrijvigheid kan als gemengd gebied worden beschouwd.
Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied. Hier kan de verhoogde milieubelasting door geluid de toepassing van kleinere richtafstanden rechtvaardigen. Geluid is voor de te hanteren afstand van milieubelastende activiteiten veelal bepalend.
Het is de vraag of in dit geval sprake is van de in de VNG-handreiking genoemde menging van functies, lintbebouwing of langs de hoofdinfrastructuur gelegen bebouwing.
Het woonwagencentrum wordt aan drie zijden omsloten door bedrijven tot en met milieucategorie 3.2 (autosloperij) die op korte afstand van het woonwagencentrum zijn gelegen. Een deel van het industrieterrein Isselt is geluidgezoneerd. Het woonwagencentrum ligt in de geluidzone daarvan. Het woonwagencentrum is in ieder geval geen rustige woonwijk.
Voor de milieuzonering ten opzichte van het woonwagencentrum wordt uitgegaan van richtafstanden die één afstandstap kleiner zijn dan de richtafstanden ten opzichte van een rustige woonwijk. De redenen hiervoor zijn:
a. het woonwagencentrum is niet een duidelijk voorbeeld van een "gemengd
gebied" in de zin van de VNG-handreiking Bedrijven en milieuzonering;
b. door de ligging van het woonwagencentrum waar ook de hogere
milieucategorieën zijn toegelaten is het evenwel duidelijk dat het woonwagencentrum geen rustige woonwijk is in de zin van genoemde VNG-handreiking;
c. de gecumuleerde geluidbelasting van de omliggende bedrijven bedraagt meer dan 50 dB(A) bij een rustige woonwijk is dat doorgaans een waarde tussen de 45 en de 50 dB(A).
d. bij een nieuwe situatie met toepassing van milieuzonering ten opzichte van een rustige woonwijk zou het woonwagencentrum, mede gelet op de reeds aanwezige bedrijven, nimmer op de huidige locatie ingepast kunnen worden;
e. uit dit alles volgt dat een lager milieubeschermingsniveau dan bij een rustige woonwijk gerechtvaardigd is. Voor het onderdeel geluid kan voor individuele bedrijven getoetst worden aan een grenswaarde van 50 dB(A) of hoger, terwijl bij een rustige woonwijk een grenswaarde van 45 dB(A) gebruikelijk is;
f. dit lagere beschermingsniveau komt, naar analogie met de systematiek bij gemengd gebied, tot uitdrukking door de toepassing van de reductie van de
richtafstanden met één afstandstap.
Vanwege bovenstaande redenen is het woonwagencentrum te beschouwen als gemengd gebied in de zin van de VNG-handreiking bedrijven en milieuzonering.
In de vigerende bestemmingsplannen is geen regeling over milieuzonering opgenomen. Het is daarom op grond van de bestemmingsplannen toegestaan dat bedrijven uit een hoge milieucategorie zich vestigen in de directe nabijheid van de woonwagenstandplaats.
Toch zijn in de praktijk de vestigingsmogelijkheden van zware bedrijven op het industrieterrein beperkt, vanwege de grenzen die de Wet milieubeheer stelt. Bij vergunningverlening op grond van de Wet milieubeheer moet onder meer rekening gehouden worden met gevoelige bestemmingen in de omgeving van de inrichting (bijvoorbeeld de woningen in de omliggende woonwijken en woonwagencentrum Birkt). Daarbij komt op grond van vaste jurisprudentie ook aan de (bedrijfs)woningen en scholen op het industrieterrein en woonboten een zekere bescherming toe.
Uiteraard dienen de vestigingsmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt goed aan te sluiten bij wat praktisch en bij toetsing aan de Wet milieubeheer mogelijk is. Dit is één van de redenen waarom ook de geldende bestemmingsplannen van het industrieterrein Isselt zullen worden herzien. Ook zonder het geven van een definitieve bestemming aan woonwagencentrum Birkt door middel van dit plan is die noodzaak aanwezig, vanwege de ligging van diverse gevoelige bestemmingen rond en op het industrieterrein.
In de herziening van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen zal een regeling over milieuzonering worden opgenomen. Bij die milieuzonering zal rekening gehouden worden met de aanwezigheid van het woonwagencentrum, waarbij in de directe nabijheid van het woonwagencentrum nieuwvestiging van bedrijven uit de hogere milieucategorieën niet zal worden toegestaan.
In de herziening van het bestemmingsplan voor de bedrijventerreinen zal daarom worden uitgegaan van richtafstanden ten opzichte van gemengd gebied.
Samengevat houdt de voorgenomen regeling het volgende in:
- Tot een afstand van 50 meter van de terreingrens van het
woonwagencentrum zijn bedrijven tot maximaal milieucategorie 3.1 direct toegelaten
- Buiten 50 meter van de terreingrens van het woonwagencentrum zijn bedrijven tot maximaal milieucategorie 3.2 direct toegelaten.
- Bedrijven uit milieucategorie 4.1 zijn vanaf een afstand van 100 meter van de terreingrens van de woonwagencentrum direct toegelaten, en bedrijven uit milieucategorie 5.1 vanaf een afstand van 300 meter.
- Bestaande bedrijven die niet voldoen aan de voorgenomen milieuzonering krijgen een maatbestemming.
Bedrijven en milieuzonering - bedrijvenregeling binnen plangebied
In de huidige situatie bevinden zich aan de zuidzijde van het plangebied enkele kleine bedrijven. Een deel van het plangebied is daarom bestemd als bedrijventerrein voor bedrijven tot maximaal milieucategorie 2. Het bedrijventerreindeel heeft een eigen ontsluiting op de Birkt. Gelet hierop en gelet op de samenhang tussen de bedrijven en de bewoners, wordt van deze bedrijven geen hinder verwacht, ook al is de afstand tussen het bedrijventerreindeel en het woondeel minder dan 10 meter (de richtafstand voor milieucategorie 2 tot gemengd gebied).
Het komt in de praktijk ook voor dat een bedrijf minder hinder veroorzaakt dan is verondersteld. Bijvoorbeeld als gevolg van de geringe omvang van de milieubelastende activiteiten, een milieuvriendelijke werkwijze of bijzondere voorzieningen. Daarom dient in planregels volgens vaste jurisprudentie altijd een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid te worden opgenomen op basis waarvan burgemeester en wethouders kunnen besluiten de vestiging van een bedrijf dat volgens de planregels niet past binnen de maximale milieucategorie (eventueel onder voorwaarden) alsnog toe te staan, in dit geval tot maximaal categorie 3.1.
Als bijlage bij de regels is een Staat van bedrijfsactiviteiten opgenomen. Als een bedrijf zich in het plangebied wil vestigen, wordt getoetst of het type bedrijf is opgenomen in de Lijst van toegelaten bedrijfstypen en wordt getoetst of het bedrijf in de toegestane milieucategorie valt. Zo niet, dan wordt getoetst of het bedrijf toelaatbaar is door middel van de hiervoor beschreven afwijkingsmogelijkheid.
Conclusie
Met bovenstaande voorgenomen milieuzonering zal worden voorzien in een passend planologisch kader. In de fase tot aan het vaststellen van bestemmingsplan Isselt zal de uitsluiting van bedrijven uit de hogere milieucategorieën, net als nu, geschieden langs het spoor van de milieuvergunningverlening en toetsing aan het Activiteitenbesluit.