direct naar inhoud van 5.3 Luchtkwaliteit
Plan: Park Randenbroek e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00024-0301

5.3 Luchtkwaliteit

5.3.1 Wet Milieubeheer Luchtkwaliteitseisen

Op 15 november 2007 is de nieuwe Wet luchtkwaliteit in werking getreden. Deze wet, die is ondergebracht onder hoofdstuk 5.2 in de Wet milieubeheer, noemt 'gevoelige bestemmingen' en maakt een onderscheid tussen projecten die 'in betekenende mate' en 'niet in betekenende mate (NIBM)' leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit. Projecten die 'niet in betekenende mate' leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit hoeven volgens deze wet niet langer afzonderlijk te worden getoetst op de grenswaarde, tenzij een dreigende overschrijding van één of meerdere grenswaarden te verwachten is. Daarnaast zal uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening afgewogen moeten worden of het aanvaardbaar is om een bepaald project op een bepaalde plaats te realiseren. Hierbij speelt de mate van blootstelling aan luchtverontreiniging een rol.

Van belang voor deze ontwikkeling zijn het Besluit niet in betekenende mate (Besluit nibm), de onderliggende Regeling niet in betekenende mate en de Regeling beoordeling luchtkwaliteit. Het Besluit nibm bepaalt dat een ontwikkeling niet in betekenende mate bijdraagt aan de concentratie luchtvervuiling als deze minder dan 3% van de grenswaarde, ofwel 1,2 microgram per m3, bijdraagt aan de concentraties luchtvervuiling. Een hulpmiddel voor de toepassing hiervan is de Regeling niet in betekenende mate. In deze regeling is de bovengenoemde 3%-grens uitgewerkt in concrete getallen. Zo ligt voor woningbouwplannen de grens van 3% bij 1500 woningen in het geval van één ontsluitingsweg.

5.3.2 Luchtkwaliteit in relatie tot het plangebied

In dit bestemmingsplan wordt slechts een beperkt aantal nieuwe woningen mogelijk gemaakt, zodat dit project aangemerkt kan worden als zijnde 'niet in betekenende mate'. Dit betekent dat er geen nader onderzoek en toetsing aan de in de Wet Luchtkwaliteit gestelde grenswaarden hoeft plaats te vinden. Met andere woorden, de beoogde ontwikkeling op de locatie Heiligenbergerweg 171 en de woningbouw (appartementen) op de zwembadlocatie voldoen aan het wettelijke kader, zoals vastgelegd in hoofdstuk 5.2 van de Wet milieubeheer.

Daarnaast is het mogelijk om op elk gewenst moment de luchtkwaliteit kwantitatief via berekeningen voor 11 opeenvolgende jaren in beeld te brengen. De praktijk in Amersfoort laat voor het plangebied binnen de invloedssfeer van de binnenstedelijke wegen, die belast worden met extra verkeer als gevolg van woningbouwplannen, zien dat zelfs bij overschrijding van de toelaatbare aantallen van 1500 woningen er nog voldoende ruimte is voordat grenswaarden worden overschreden.