Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Slimweistraat 7-8 te Waardenburg
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0304.bgbSlimweistr7en8-1205

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Welstandsnota
Sinds 1 juli 2004 kan welstandstoetsing van bouwplannen alleen nog maar plaatsvinden als de gemeente beschikt over een welstandsnota. De gemeente Neerijnen beschikt over een dergelijke nota. In de welstandsnota is vastgelegd hoe het welstandtoezicht in de gemeente is geregeld. Dit wordt vastgelegd om een aantrekkelijk gebouwde omgeving te genereren en te behouden. De focus ligt hierbij uiteraard op het aanzicht van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte. In de welstandsnota worden per kern verschillende gebiedstypen onderscheiden. Per type zijn in de nota specifieke welstandscriteria geformuleerd. De welstandsnota maakt onderscheid in niveau en is de vertaling van de algemene beleidsuitgangspunten voor welstand. In het beleid staat ondermeer of er ingezet wordt voor behoud of verandering van de ruimtelijke situatie. Daarnaast kan de welstandsnota speciale ambities bewerkstelligen.
 
Voor onderhavig plangebied geldt het reguliere welstandsniveau (niveau 2). De welstandsbeoordeling in deze gebieden richt zich op het handhaven of gericht veranderen en verbeteren van de basiskwaliteit van het gebied. Daarbij wordt zorgvuldig gekeken naar de invloed op de omgeving en de architectonische uitwerking van het bouwplan. Detaillering en materialisering worden op hoofdlijnen bekeken.
 
Bij de beoordeling ten behoeve van het welstandsadvies gelden in principe de volgende aandachtsvelden:
  • relatie met de omgeving;
  • het bouwwerk op zichzelf;
  • de detaillering (waar van essentieel belang).
Conclusie
Onderhavig bouwplan dient te worden getoetst aan de verschillende welstandscriteria zoals opgenomen in de welstandsnota. Onderhavig plan is niet in strijd met het beleid uit de welstandsnota van de gemeente Neerijnen.
3.4.2 Geldend bestemmingsplan
Ter plaatse van het plangebied geldt het bestemmingsplan Buitengebied. Onderstaande afbeelding toont een uitsnede van de geldende bestemmingsplankaart.
 
Uitsnede geldende bestemmingsplankaart
 
Volgens de geldende bestemmingsplankaart geldt voor de betrokken gronden de (mede)bestemming Agrarische bedrijfsdoeleinden. Dit betekend dat op deze gronden de uitoefening van één agrarisch bedrijf is toegestaan.
 
Conclusie
Conform het geldende bestemmingsplan zijn de woonbestemming en de niet agrarische bedrijfsbestemming in het plangebied niet toegestaan. Om onderhavig plan toch mogelijk te maken wordt voorliggend bestemmingsplan opgesteld.
3.4.3 Waterplan Neerijnen
De gemeente en het waterschap hebben gezamenlijk een waterplan opgesteld. In het waterplan zijn doelstellingen en maatregelen opgenomen die soms niet per se bij de kerntaken van beide organisaties horen. maar die toch door beide partijen wenselijk geacht worden in het kader van hel stedelijk waterbeheer. Verder geeft het waterplan invulling aan gezamenlijke opgaven die volgen uit het Nationaal Bestuursakkoord Water en uil de Kaderrichtlijn water.
 
Met het opstellen van het waterplan wordt de gezamenlijke focus aangebracht. Deze heeft een inhoudelijke dimensie - de samenhang - en een procesmatige dimensie - de samenwerking. Door zowel de samenhang als de samenwerking te versterken, kunnen ambities op het gebied van integraal waterbeheer en de kwaliteit van de leefomgeving warden vergroot. Water moet gaan leven, niet alleen bij de betrokken - verantwoordelijke - actoren, maar uiteindelijk ook bij de inwoners van Neerijnen.
 


Doelstellingen
De doelstellingen van het waterplan zijn op hoofdlijnen verwoord in de bovenstaande figuur, namelijk het opstellen van.
  1. Een watervisie specifiek voor Neerijnen. Hierin is het waterbeleid van gemeente en waterschap op elkaar afgestemd en wordt gewerkt aan samenwerking. Bij het beschrijven van beleid en ambities wordt in belangrijke mate teruggegrepen op de algemene visie opgesteld voor Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen (Arcadis 2007).
  1. Een analyse van het waterbeheer en het watersysteem_ Dit is uitgevoerd aan de hand van uitgevoerde studies naar waterkwantiteit, waterkwaliteit, ecologie en de waterketen, inventarisatie van praktijkknelpunten en gesprekken met veldmedewerkers. Het resultaat van de analyse bestaat uit overzichten van kansen en knelpunten van het watersysteem en de waterketen. De analyse is per kern uitgevoerd.
  1. Een concreet uitvoeringsprogramma, thematisch en per kern geordend, waarin concrete maatregelen voor Neerijnen zijn opgenomen, met een planning, taakverdeling en financiering, Daarnaast is aangegeven welke prioriteit de verschillende projecten hebben, vanuit wetgeving, samenwerking en ondersteuning en beheer.
Afbakening
Het waterplan is afgebakend tot de deelsystemen oppervlaktewater (waterkwantiteit en kwaliteit), stedelijk grondwater, regenwater en afvalwater en heeft betrekking op het grondgebied van de gemeente Neerijnen. Het accent ligt op het stedelijke gebied en de relatie met het landelijke gebied wordt gelegd. Het waterplan is thematisch opgezet aan de hand van invalshoeken uit het waterplan Geldermalsen, Neerijnen en lingewaal - eerste fase (2047). waarbij de invalshoek `Watersysteem op order is opgesplitst in vijf onderdelen:
  1. Watersysteem op orde - waterkwantiteit
  2. Watersysteem op orde - waterkwaliteit en ecologie
  3. Watersysteem op orde - afvalwaterketen
  4. Water en haar omgeving
  5. Beleving van water
Daarnaast staan de (watersystemen van de) kernen van de gemeente centraal in de aanpak
 
Conclusie
De planlocatie ligt niet in een gebied met kwalitatief slecht water en slechte oevers. Onderhavig plan is dan ook niet in strijd met het "Waterplan Neerijen". In paragraaf 4.7 wordt het aspect water nader besproken.