De gemeente en het waterschap hebben gezamenlijk een waterplan opgesteld. In het waterplan zijn doelstellingen en maatregelen opgenomen die soms niet per se bij de kerntaken van beide organisaties horen. maar die toch door beide partijen wenselijk geacht worden in het kader van hel stedelijk waterbeheer. Verder geeft het waterplan invulling aan gezamenlijke opgaven die volgen uit het Nationaal Bestuursakkoord Water en uil de Kaderrichtlijn water.
Met het opstellen van het waterplan wordt de gezamenlijke focus aangebracht. Deze heeft een inhoudelijke dimensie - de samenhang - en een procesmatige dimensie - de samenwerking. Door zowel de samenhang als de samenwerking te versterken, kunnen ambities op het gebied van integraal waterbeheer en de kwaliteit van de leefomgeving warden vergroot. Water moet gaan leven, niet alleen bij de betrokken - verantwoordelijke - actoren, maar uiteindelijk ook bij de inwoners van Neerijnen.
De doelstellingen van het waterplan zijn op hoofdlijnen verwoord in de bovenstaande figuur, namelijk het opstellen van.
- Een watervisie specifiek voor Neerijnen. Hierin is het waterbeleid van gemeente en waterschap op elkaar afgestemd en wordt gewerkt aan samenwerking. Bij het beschrijven van beleid en ambities wordt in belangrijke mate teruggegrepen op de algemene visie opgesteld voor Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen (Arcadis 2007).
- Een analyse van het waterbeheer en het watersysteem_ Dit is uitgevoerd aan de hand van uitgevoerde studies naar waterkwantiteit, waterkwaliteit, ecologie en de waterketen, inventarisatie van praktijkknelpunten en gesprekken met veldmedewerkers. Het resultaat van de analyse bestaat uit overzichten van kansen en knelpunten van het watersysteem en de waterketen. De analyse is per kern uitgevoerd.
- Een concreet uitvoeringsprogramma, thematisch en per kern geordend, waarin concrete maatregelen voor Neerijnen zijn opgenomen, met een planning, taakverdeling en financiering, Daarnaast is aangegeven welke prioriteit de verschillende projecten hebben, vanuit wetgeving, samenwerking en ondersteuning en beheer.
Het waterplan is afgebakend tot de deelsystemen oppervlaktewater (waterkwantiteit en kwaliteit), stedelijk grondwater, regenwater en afvalwater en heeft betrekking op het grondgebied van de gemeente Neerijnen. Het accent ligt op het stedelijke gebied en de relatie met het landelijke gebied wordt gelegd. Het waterplan is thematisch opgezet aan de hand van invalshoeken uit het waterplan Geldermalsen, Neerijnen en lingewaal - eerste fase (2047). waarbij de invalshoek `Watersysteem op order is opgesplitst in vijf onderdelen:
- Watersysteem op orde - waterkwantiteit
- Watersysteem op orde - waterkwaliteit en ecologie
- Watersysteem op orde - afvalwaterketen
- Water en haar omgeving
- Beleving van water
Daarnaast staan de (watersystemen van de) kernen van de gemeente centraal in de aanpak
Conclusie
De planlocatie ligt niet in een gebied met kwalitatief slecht water en slechte oevers. Onderhavig plan is dan ook niet in strijd met het "Waterplan Neerijen". In paragraaf 4.7 wordt het aspect water nader besproken.