direct naar inhoud van 4.4 Flora Fauna
Plan: KULTURHUS, ZORGAPPARTEMENTEN EN VERPLEEGUNITS MET BIJBEHORENDE VOORZIENINGEN
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.PB00001-vg01

4.4 Flora Fauna

In het kader van de Flora- en Faunawet en de Vogel- en habitatrichtlijn is onderzoek nodig naar de invloed van bouwontwikkelingen op de flora en fauna. In het kader van deze ruimtelijke onderbouwing kan worden volstaan met een quick-scan, waarin aandacht zal zijn voor eventuele beschermde planten en diersoorten ter plaatse van de nieuwe ontwikkeling.

Bureau Schenkeveld heeft voor het projectgebied een natuurtoets uitgevoerd. Op 15 augustus 2007 is het terrein bezocht om alle beschermde planten en dieren, die het projectgebied en directe omgeving bewonen en gebruiken te inventariseren. Daarnaast is in de literatuur en de diverse provinciale beleidsplannen en achtergronddocumenten gezocht naar gegevens over de verspreiding van (beschermde) natuurgebieden en bijzondere (en beschermde) planten- en diersoorten in de omgeving.

Uit dit onderzoek is gebleken dat de belangrijkste ecologische gevolgen van de geplande ontwikkeling samenhangen met het grondverzet en het bouwrijp maken, de nieuwbouw en de inrichting van de buitenruimte, de onderschepping van het hemelwater, het gebruik en de daarmee samenhangende (auto)bewegingen en uitstoot van geluid, licht, warmte e.d.
De bouw en het (recreatief) gebruik van het Kulturhus en de uitbreiding van de Oranjehof met zorgwoningen en verpleegunits hebben geen ingrijpende ecologische gevolgen. Het projectgebied herbergt alleen algemeen beschermde soorten.
Het initiatief is klein en heeft een lokaal karakter. Het heeft daarom geen negatief effect op de instandhoudingsdoelstellingen van het 300 m verderop gelegen Natura 2000-gebied de Veluwe. Er hoeft geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet of vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet worden aangevraagd.

Wel gelden er enkele randvoorwaarden voor bovenstaande conclusie. Deze zijn:

  • De eiken op de noordelijke perceelgrens blijven staan;
  • Andere eventueel te verwijderen struiken en bomen worden buiten het broedseizoen (15 maart- 15 juli) gerooid;
  • De buitenverlichting is beperkt in tijd (tot 24.00 uur). In het projectgebied komt verlichting met dimmers.
  • Het Kulturhus wordt ten opzichte van de voorgevel van de tandartsenpraktijk iets minder dicht (tenminste 3,15 m uit rooilijn) op de Staverdenseweg gebouwd.

Verder worden de volgende natuurvriendelijke aanbevelingen gedaan:

  • Bij de aanplant van nieuwe bomen en struiken in het openbaar groen worden inheemse soorten van de betreffende standplaats (droog, voedselrijk) gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Wintereik, Zomereik, Beuk, Winterlinde, Haagbeuk, Gewone esdoorn, Zoete kers, Gewone es, Hazelaar, Eenstijlige meidoorn, Wilde kardinaalsmuts, Hondsroos, Rode kornoelje, Vogelkers, Sleedoorn, Spaanse aak. Deze worden bij voorkeur betrokken van een kweker, die werkt met autochtoon materiaal;

In het kader van het bestemmingsplan Elspeet Noord-West heeft de gemeente Nunspeet een nader onderzoek gedaan naar mogelijke aanwezigheid van beschermde soorten in het projectgebied. Uit dit nadere onderzoek blijkt dat voor de locatie waar het Kulturhus, de zorgwoningen en de verpleegunits gepland zijn, geen nieuwe gegevens bekend zijn over aanwezigheid van beschermde soorten.

Geconcludeerd kan worden dat de geplande ontwikkeling geen directe gevolgen heeft voor de natuurwaarde ter plaatse of in de directe omgeving van het projectgebied, mits aan de genoemde randvoorwaarden wordt voldaan.