direct naar inhoud van 4.3 Luchtkwaliteit
Plan: KULTURHUS, ZORGAPPARTEMENTEN EN VERPLEEGUNITS MET BIJBEHORENDE VOORZIENINGEN
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.PB00001-vg01

4.3 Luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de nieuwe Wet luchtkwaliteit in werking getreden. Deze wet vervangt het Besluit Luchtkwaliteit 2005.

In de nieuwe wet is van bepaalde projecten getalsmatig vastgelegd dat ze "niet in betekenende mate" (NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Met de inwerkingtreding van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) op 1 augustus 2009, zijn deze grenzen zoals deze in de Wet luchtkwaliteit waren opgenomen verruimd. Een project draagt volgens het NSL "niet in betekende mate" bij zolang de toename van de concentratie fijnstof of stikstofdioxide maximaal 3% bedraagt van de grenswaarde.
Het NSL zorgt voor een flexibele koppeling tussen ruimtelijke activiteiten en milieugevolgen zodat de luchtkwaliteit verbeterd en alsmede de gewenste ontwikkelingen in ruimtelijke ordening doorgang kunnen vinden.

In de Regeling NIBM is een lijst met categorieën van projecten (inrichtingen, kantoor- en woningbouwlocaties) opgenomen die niet in betekenende mate bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze projecten kunnen zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit uitgevoerd worden. Voor woningbouwlocaties geldt dat voor maximaal 1.500 woningen (in geval van één ontsluitingsweg) of 3.000 woningen (in geval van twee ontsluitingswegen met een gelijkmatige verkeersverdeling) geen beoordeling op luchtkwaliteit meer hoeft plaats te vinden.

Omdat in de nieuwe situatie een toename van het aantal verkeersbewegingen mogelijk is en de voorgenomen plannen niet zonder meer vallen onder de projecten van de Regeling NIBM, is in het verleden al onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit. Adviesbureau Tauw heeft in het kader van de eerder doorlopen artikel 19 lid 1 procedure een onderzoek naar de luchtkwaliteit uitgevoerd. Dit onderzoek is echter nog uitgevoerd in de tijd dat het Besluit Luchtkwaliteit van kracht was. Echter met de invoering van de Wet luchtkwaliteit zijn de grenswaarden in vergelijking met het Besluit Luchtkwaliteit niet veranderd. De uitkomsten uit het reeds uitgevoerde onderzoek kunnen dan ook gewoon dienen als onderbouwing voor de voorgenomen plannen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de voorgenomen plannen leiden tot een toename van het aantal verkeersbewegingen. Uit berekeningen blijkt dat deze toename effect heeft op de luchtkwaliteit nabij de Staverdenseweg en de Nachtegaalweg. Er worden echter geen normen uit de Wet luchtkwaliteit overschreden. Op basis van deze informatie kan worden geconcludeerd dat de voorgenomen ontwikkeling vanuit het oogpunt van luchtkwaliteit inpasbaar is.