direct naar inhoud van 2.3 GEMEENTELIJK BELEID
Plan: Uddelerweg 69a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01093-vg02

2.3 GEMEENTELIJK BELEID

2.3.1 INTEGRALE RUIMTELIJKE TOEKOMSTVISIE NUNSPEET 2015

De IRTV schetst de gewenste ruimtelijke inrichting van de gemeente Nunspeet op hoofdlijnen voor de lange termijn. Met betrekking tot detailhandel in de Kern Elspeet wordt aangegeven dat Elspeet beschikt over een ruim aanbod van detailhandel.

Algemeen uitgangspunt bij nieuwe ontwikkeling in het streefbeeld van de toekomstvisie is om in de dorpen het huidige voorzieningenniveau te behouden en te versterken

met behoud van de ruimtelijke kwaliteit, groene elementen en cultuurhistorische waardevolle bebouwing. Bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing wordt op inbreidingslocatie ingezet op een transformatie naar de woonfunctie. Uitzondering vormt het centrumgebied van Elspeet, waar clustering en ontwikkeling van typische centrumfuncties zoals sociaal maatschappelijke voorzieningen, detailhandel en lichte horeca een even belangrijk onderdeel uitmaken van de ruimtelijke structuur als de woonfunctie.

Toets plan 

Het plan voorziet in een verplaatsing van de huidige supermarkt. Deze verplaatsing is noodzakelijk omdat de huidige locatie onvoldoende uitbreidingsruimte biedt. Om concurrerend te zijn met andere supermarkt is een uitbreiding essentieel. Om die reden is er voor gekozen de supermarkt net buiten het centrum te plaatsen, bijkomend voordeel is de betere bereikbaarheid en parkeergelegenheid. Met de vergroting van de supermarkt blijft deze concurrerend met andere supermarkten en blijft het huidige voorzieningenniveau op peil, daarnaast worden winkels toegevoegd en daarmee de detailhandelsstructuur versterkt. Voor een nadere onderbouwing wordt verwezen naar paragraaf 3.12 en het distributieplanologisch (DPO).

2.3.2 WELSTANDSNOTA GEMEENTE NUNSPEET

Welstandstoetsing is gericht op architectuur in relatie tot de ruimtelijke context. De ruimtelijke context zelf wordt vastgelegd in bestemmingsplannen, stedenbouwkundige plannen en structuurplannen. Het bestemmingsplan vormt het kader waarbinnen wel-standsadvisering zich kan bewegen. Thema's die te maken hebben met de context van een bouwwerk, zoals plaatsing op het erf, kunnen zowel in het bestemmingsplan als in de welstandsnota gereguleerd zijn. Bestemmingsplanregels prevaleren echter boven welstandscriteria. Bouwmogelijkheden die op grond van het bestemmingsplan mogelijk zijn kunnen niet door welstandscriteria teniet worden gedaan. Welstandscriteria kunnen een aanvullende werking hebben op het in het bestemmingsplan geregelde (of de bouwverordening of het bouwbesluit). De architectonische vormgeving van bouwwerken valt buiten de reikwijdte van het bestemmingsplan en wordt exclusief door de welstandsnota geregeld.

De gemeente Nunspeet heeft een welstandsnota vastgesteld waarin aan elk woon- of werkgebied binnen de gemeente een bepaald welstandsniveau is toegekend. Ook kan een welstandsniveau gelden voor een bepaalde groep van bouwwerken of een ruimtelijke structuur. In de gemeente Nunspeet worden vier welstandsniveaus onderscheiden:

  • welstandsniveau 1: zware toetsing
  • welstandsniveau 2: reguliere toetsing
  • welstandsniveau 3: soepele toetsing
  • welstandsniveau 4: welstandsvrij.

Voor de bebouwing aan de Uddelerweg in het buitengebied waar het plangebied onder valt, geldt het welstandsniveau 1: zware toetsing.

Bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning ten behoeve van het bouwen zal het bouwplan worden getoetst aan dit niveau.