direct naar inhoud van 2.2 PROVINCIAAL BELEID
Plan: Uddelerweg 69a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01093-vg02

2.2 PROVINCIAAL BELEID

2.2.1 STREEKPLAN GELDERLAND 2005


Het ruimtelijk beleid van de provincie Gelderland tot 2015 is vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening.

Ruimtelijke structuur

Het streekplan verdeelt Gelderland ruwweg in drie soorten gebieden, het rode raamwerk (stedelijke netwerken), het groen-blauwe raamwerk (waardevolle open gebieden, de ecologische hoofdstructuur en gebieden waar water een belangrijke rol speelt) en multifunctionele gebied.
In het streekplan Gelderland 2005 is het plangebied opgenomen als multifunctioneel platteland in het multifunctionele gebied. In het provinciaal planologisch beleid wordt op deze gebieden geen expliciete provinciale sturing verricht. De vitaliteit van multifunctionele platteland wordt bevorderd door planologische beleidsvrijheid te geven aan gemeenten onder andere wat betreft de regionale behoefte aan 'dorps' wonen te accommoderen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01093-vg02_0010.jpg"

Figuur 9: Uitsnede Beleidskaart Ruimtelijke Structuur (Bron: streekplan.gelderland.nl)

Streekplanuitwerking zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke versterking

Op 12 december 2006 hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland de Streekplanuitwerking "zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke versterking" vastgesteld. Zoekzones geven de gebieden aan die worden gereserveerd voor stedelijke functies: wonen (huizen), werken (bedrijventerreinen) en voorzieningen (scholen, kerken, sportvelden e.d.). Daarnaast bevat de streekplanuitwerking zoekzones voor "landschappelijke versterking". Dat zijn gebieden waar het landschap moet worden versterkt en waar slechts incidenteel en op beperkte schaal woningen mogen worden gebouwd. Voor deze gebieden moet nog een gebiedsplan worden gemaakt.

Op basis van de streekplanuitwerking valt het plangebied binnen een “zoekzone wonen”. De realisatie van een winkelgebouw voor een supermarkt en dagwinkels betreft een vorm van stedelijke ontwikkeling. Stedelijke ontwikkeling is mogelijk binnen een “zoekzone wonen”.

Toets plan

Het plan betreft de verhuizing van een bestaande supermarkt. De verplaatsing van de supermarkt is nodig omdat de supermarkt in de huidige grootte niet levensvatbaar is omdat ze geen volledig assortiment kan voeren. De verplaatsing van de supermarkt draagt bij aan de vitaliteit van de kern Elspeet. De supermarkt wordt gerealiseerd in een “zoekzone wonen”. Binnen deze zone is stedelijke ontwikkeling mogelijk.

2.2.2 Provinciale ruimtelijke verordening

Met het inwerking treden van de nieuwe Wro is een nieuw stelsel van verantwoordelijkheidsverdeling tussen Rijk, provincies en gemeenten ontstaan. Belangrijke uit-gangspunten van de Wro zijn het duidelijke onderscheid tussen beleid, normstelling en uitvoering en het beginsel dat normstelling plaatsvindt door het meest geschikte overheidsorgaan. Normstelling op een hoger niveau vindt plaats indien een beleidsonderdeel niet op doelmatige of doeltreffende wijze door een lager overheidsorgaan kan worden behartigd, gezien de aard van de betrokken taak of de schaal waarop een aangelegenheid moet worden geregeld.

Voor het provinciaal niveau heeft de invoering van de nieuwe wet onder andere voornoemde statuswijziging van het streekplan naar een provinciale structuurvisie tot gevolg. Daarnaast kunnen, indien provinciale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, bij of krachtens Provinciale Verordening regels worden gesteld omtrent de inhoud en toelichting van bestemmingsplannen. Op 25 november 2008 is door Gedeputeerde Staten besloten voor een aantal onderwerpen, conform de Wro-agenda, de voorbereiding van de Ruimtelijke Verordening ter hand te nemen.

In deze verordening zijn regelingen opgenomen waarvan Provinciale Staten van mening zijn dat de provincie verantwoordelijk is voor de doorwerking daarvan. De Ruimtelijke Verordening is op 15 december 2010 vastgesteld. De verordening bevat instructies ten aanzien van de inhoud van gemeentelijke bestemmingsplannen en de toelichting daarbij. Deze instructies zijn gericht aan het gemeentebestuur en vormen een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat de verordening geen beleidswijzigingen bevat die van invloed kunnen zijn op dit bestemmingsplan.

Ten aanzien van onderhavig plangebied zijn de regels ten aanzien van detailhandel relevant. Het provinciale beleid voor detailhandel is onderdeel van het verstedelijkings-, locatie- en knooppuntenbeleid, zoals aangegeven in de structuurvisie. Het doel van het beleid is het behoud van een duurzame en fijnmazige detailhandelsstructuur in Gelderland. De positie van de bestaande winkelgebieden heeft prioriteit. Nieuwe locaties voor detailhandel dienen niet ten koste te gaan van de bestaande detailhandelsstructuur. Hieronder verstaat de provincie zowel de leefbaarheid en de economische vitaliteit van stadscentra en wijken als de beschikbaarheid van een voldoende voorzieningenniveau op voor bewoners van een bepaald gebied aanvaardbare afstand.

Concreet zijn in de provinciale verordening de volgende bepalingen opgenomen (artikel 4):

4.1

In een bestemmingsplan gaan nieuwe locaties voor detailhandel niet ten koste van de bestaande detailhandelsstructuur.

4.2

In de toelichting bij het bestemmingsplan wordt aangegeven hoe een nieuwe detailhandelsontwikkeling zich verhoudt tot het bepaalde in 4.1 en een eventuele intergemeentelijke samenwerking ter zake van detailhandel.

Toets plan

Het plan betreft de verhuizing van een bestaande supermarkt. De verplaatsing van de supermarkt is nodig omdat de supermarkt in de huidige grootte niet levensvatbaar is omdat ze geen volledig assortiment kan voeren. Het kleinschalige centrum biedt daarvoor geen ruimte. Door het verplaatsen en vergroten van de supermarkt en het toevoegen van dagwinkels wordt de detailhandelsstructuur van Elspeet juist versterkt. Voor een nadere onderbouwing wordt verwezen naar paragraaf 3.12 en het distributieplanologisch (DPO) dat als bijlage bij deze toelichting is opgenomen.

Normaliter verdient het de voorkeur om de zoekzone in te vullen aansluitend op het bestaand bebouwd gebied. In dit geval is de locatiekeuze een logische omdat op het perceel reeds vrijkomende bedrijfsbebouwing aanwezig is. De intentie is om de zoekzone verder in te vullen. De plannen hiervoor zijn nu nog in de onderzoeksfase en er ligt nog geen stedenbouwkundig ontwerp. In de stedenbouwkundige opzet zal uiteraard rekening worden gehouden met de bestaande en op dat moment in ontwikkeling zijnde bebouwing en functies.