direct naar inhoud van 2.4 GEMEENTELIJK BELEID
Plan: OUDEWEG 20
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01092-vg01

2.4 GEMEENTELIJK BELEID

2.4.1 INTEGRALE RUIMTELIJKE TOEKOMSTVISIE NUNSPEET 2015

In 2003 is de Integrale Ruimtelijke Toekomstvisie 2015 (IRTV) vastgesteld. Nunspeet manifesteert zich hierin als “een vitale gemeenschap in een gevarieerde woonomgeving. Het is een groene parel aan de rand van de Veluwe.

Vanuit het organisch gegroeide en het historisch gewordende wordt gestreefd naar het zijn en blijven van een levendige en gezonde gemeenschap. In dat kader wordt gestreefd naar het verhogen van het voorzieningenniveau”.

Vanuit deze IRTV heeft de gemeente Nunspeet het verder ontwikkelen van een gevarieerd woon- en leefmilieu tot prioriteit gesteld. De ambitie is om door middel van nieuwbouw, herstructurering, transformatie bestaande bebouwing en stedelijke vernieuwing voldoende mogelijkheden te bieden voor de doelgroepen om hun specifieke woonstappen te kunnen doorlopen. De doelgroepen zijn jongeren, starters, ouderen en gezinnen (in genoemde volgorde). Verder moet uitbreiding, inbreiding, verdichting en herstructurering bijdragen aan het behoud en waar mogelijk versterking van waardevolle stedebouwkundige en landschappelijke kenmerken van de kernen. Het realiseren van woningen voor doelgroepen zoals ouderen en gezinnen zijn daarbij onderdelen van het beleid.

De realisatie van betreffende woningen op basis van functieverandering (transformatie bestaande bebouwing) in het buitengebied van de kern Hulshorst (landelijk wonen), met inachtneming en versterking van de landschappelijke kenmerken (behouden en versterken kenmerken agrarisch gebied), passen geheel binnen deze uitgangspunten.

2.4.2 WOONVISIE NUNSPEET 2020

In 2008 heeft de gemeente Nunspeet de Woonvisie Nunspeet 2003-2015 geactualiseerd. Op basis van een nieuwe woningmarktverkenning en van de actuele beleidsuitgangspunten, is de Woonvisie Nunspeet 2020 opgesteld. Deze actualisatie heeft geen radicale verandering van het woonbeleid met zich mee gebracht. Groei van de gemeente, met aandacht voor jonge huishoudens en senioren, zijn nog steeds belangrijke accenten.

De Woonvisie is erop gericht dat de gemeente Nunspeet een vitale gemeente blijft. Dit houdt onder andere in een gezonde samenleving met dynamiek op de woon- en werkmarkt. De opgave om deze visie te verwezenlijken gebeurt onder meer door in te spelen op veranderende (woon)wensen in de toekomst. De woningmarkt dient met het oog op de vergrijzing gericht te zijn op ouderen maar ook jongeren dienen een plek te krijgen in de gemeente Nunspeet.

Om de gemeentelijke ambitie van een groei naar 30.000 inwoners in 2015 kracht bij te zetten zal nieuwbouw moeten plaatsvinden. Rekening houdend met de spanning op de woningmarkt en de groei van de eigen behoefte, moet de woningvoorraad jaarlijks met circa 240 woningen aangevuld worden.

Om de kwaliteit en de leefbaarheid die de gemeente Nunspeet aanbiedt te behouden moet ingespeeld worden op de wensen van verschillende doelgroepen. De koers die de gemeente wil gaan varen richt zich op de volgende onderwerpen:

  • inspelen op de wensen van de groeiende groep mensen met een zorgvraag;
  • voldoende aanbod voor lage inkomens;
  • meer kansen op de woningmarkt voor huishoudens met een middeninkomen;
  • kansen voor verhuizers (doorstroming);
  • binden van jonge huishoudens.

Bij deze onderwerpen wil de gemeente een actieve rol gaan spelen aangezien zij zich verantwoordelijk voelt voor haar burgers. In samenwerking met partners en sturing door middel van communicatie en beleid wil de gemeente de ontwikkeling van nieuwe woningen stimuleren.

Focus op kwaliteit

Het aantrekkelijke van wonen in Nunspeet is de combinatie van ruim en rustig wonen, te midden van waardevolle natuur en de goede bereikbaarheid. Nunspeet heeft een landelijk karakter en dat willen de gemeente zo houden. Daarbinnen is variatie mogelijk: van ruim landelijk wonen in de kernen Hulshorst en Vierhouten tot centrumdorps wonen binnen de kernen Nunspeet en in Elspeet. Veranderingen in de woningvoorraad moeten de landschappelijke en cultuurhistorische karakteristieken van de kernen intact laten en waar mogelijk versterken.

De inzet van de woonvisie is het behouden en versterken van deze kwaliteiten. Dit vraagt om vernieuwing van plekken die zijn verrommeld of hun functie hebben verloren en het benutten van kansen, zoals vrijkomende agrarische bebouwing of panden binnen bebouwd gebied. Bij kwaliteitsverbetering kijkt de gemeente verder dan de woningvoorraad: ook de (groene) woonomgeving en het voorzieningenaanbod krijgen aandacht.

2.4.3 NOTITIE RUIMTELIJKE KWALITEIT

In het kader van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied van Nunspeet is er beleid opgesteld met betrekking tot functieveranderingen naar wonen. Dit beleidsstuk is opgenomen als bijlage bij het bestemmingsplan Buitengebied 2010. Kort gezegd is het beleid ingegeven door het volgende.

Nunspeet kent een bloeiende agrarische sector die net als in andere gemeenten te maken heeft met allerlei ontwikkelingen. Schaalvergroting in de landbouw gaat door, boeren moeten voldoen aan landelijke en Europese regelgeving en moeten steeds vaker concurreren op de wereldmarkt. Een andere ontwikkeling is die van de plattelandsontwikkeling, boeren spelen in op wensen van burgers met een zorg- of recreatietak op de boerderij. Daarnaast speelt ook vergrijzing een rol.

Om daarop te anticiperen, stimuleert de gemeente agrariërs die op een verantwoorde wijze willen doorgaan en zoekt de gemeente samen met stoppende boeren naar oplossingen en alternatieven. Dit betekent dat er ruimte wordt geboden voor verschillende vormen van verbreding en verdieping van de landbouw en van functieverandering.

De beleidsnotitie gaat in op functieverandering naar wonen. Daarbij wordt met name aandacht gegeven aan de landschappelijke inpassing en inrichting. De notitie geeft de uitgangspunten en randvoorwaarden aan voor het ruimtelijk ontwerp van landschap, erf en bebouwing en laat zien hoe met functieverandering de ruimtelijke kwaliteit en het landschap ter plekke versterkt kunnen worden.

Sloopvoorwaarden

Op grond van dit beleid gelden de volgende voorwaarden ten aanzien van sloop en nieuwbouw:

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01092-vg01_0013.jpg"

Vanwege de ligging buiten de EHS en de sloop van meer dan 500m2, maar minder dan 1000m2 aan voormalige agrarische bebouwing, komt men in aanmerking voor de bouw van een vrijstaande woning van 120m2 met 75m2 aan bijgebouwen. Het initiatief voldoet aan deze voorwaarden.

Ruimtelijke kwaliteit

Een plan voor functieverandering wordt beoordeeld op drie thema’s:

  • 1. Het erf
  • Samenhang op het erf
  • Gebouwen staan aan een gemeenschappelijke ruimte
  • Hiërarchie, er is een hoofdgebouw met bijgebouwen
  • Het erf heeft een hoofdentree
  • Het erf is verbonden met het landschap
  • 2. Het erf in het landschap
  • Elk landschap heeft eigen kenmerken
  • 3. Uitgangspunten voor bebouwing
  • Waar moet de nieuwe bebouwing aan voldoen?

Ten behoeve van de ruimtelijke kwaliteit is een erfadvies opgesteld door de ervenconsulent van het Oversticht. Dit erfadvies vormde de basis voor het erfinrichtingsplan. Beide documenten zijn als bijlage opgenomen bij deze toelichting. Door het opnemen van een uitvoeringsverplichting in de planregels wordt gewaarborgd dat de beoogde ruimtelijke kwaliteit wordt behaald.