direct naar inhoud van 1.3 Beleidskader
Plan: Nunspeet-Kom (Lindelaan 26/Esdoornlaan 21)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01027-vg02

1.3 Beleidskader

Drie beleidsniveaus zijn vanuit het perspectief van de ruimtelijke ordening aan toetsing onderhevig. Dit zijn:

1. Rijks ruimtelijk beleid: de Nota Ruimte.

2. Provinciaal ruimtelijk beleid: het Streekplan Gelderland 2005

3. Regionaal beleid: Regionale structuurvisie

4. Gemeentelijke ruimtelijk beleid: de IRTV, het gemeentelijk bouwbeleid

1.3.1 Rijksbeleid (Nota Ruimte)

De nota Ruimte stelt onder het motto 'decentraal wat kan, centraal wat moet', ruimte voor ontwikke-ling' centraal'. Deze nota geeft ondersteuning aan gebiedsgerichte, integrale ontwikkelingen waarin alle betrokkenen deelnemen. Het accent verschuift van 'toelatingsplanologie' naar 'ontwikkelingspla-nologie'. 'Ruimte voor ontwikkeling' betekent ook dat het Rijk voor ruimtelijke waarden van nationaal belang waarborgen creëert om die te kunnen behouden en ontwikkelen.

Door het ministerie van VROM wordt de verantwoordelijkheid voor (het verbeteren van) de ruimtelijke kwaliteit bij de betrokken partijen gelegd. Uitgangspunt hierbij is dat de lokale overheden zich opstel-len als partner van ondernemende particulieren en bedrijven / ontwikkelaars.

Voor heel Nederland wordt een beperkt aantal generieke regels gehanteerd onder de noemer 'basis-kwaliteit': dat zorgt voor een heldere ondergrens op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, milieu, verstedelijking, groen en water. Een aantal ruimtelijke structuren en netwerken dat in belangrijke mate ruimtelijk structurerend is voor Nederland als geheel, vormt samen de nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur. Opgebouwd vanuit deze twee invalshoeken, bevat deze nota de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land

Het desbetreffende plangebied behoort niet tot de nationale ruimtelijke hoofdstructuur. In samen-spraak met de provincie mogen de gemeenten hier de gewenste ruimtelijke invulling aan geven, uiteraard binnen de door de rijksoverheid gestelde (beleids)kaders.

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01027-vg02_0006.jpg"

uitsnede kaart Ruimtelijke hoofdstructuur (bron: www.vrom.nl)

1.3.2 Provinciaal beleid

Streekplan Gelderland 2005

Op 29 juni 2005 hebben de Provinciale Staten van Gelderland het Streekplan vastgesteld. Het streekplan is in nauw overleg met gemeenten, maatschappelijke organisaties, waterschappen en het Rijk opgesteld.

Met het Streekplan 'Gelderland 2005' kiest de provincie voor de versterking van de ruimtelijke kwali-teit in Gelderland. In het Streekplan 'Gelderland 2005' leggen Provinciale Staten de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen voor het provinciale grondgebied op hoofdlijnen vast.

Op provinciaal niveau richt men zich op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht. Deze kenmerken en waarden zijn: natuur en water in het 'groenblauw raamwerk', en ruimte-lijke ontwikkelingen in het 'rode raamwerk' van stedelijke functies en infrastructuur.

De rest van de provincie, het 'multifunctioneel gebied', is meer dan in het verleden het domein van de gemeenten. Zij werken daarvoor samen in regionaal verband. De bemoeienis van de provincie met dit multifunctioneel gebied is beperkt.

Het projectplan is gelegen in de kern van Nunspeet. Op de beleidskaart ruimtelijke structuur, beho-rend bij het streekplan "Gelderland 2005", wordt de kern Nunspeet aangeduid als bebouwd gebied 2000, en is gelegen tussen enerzijds multifunctioneel gebied (noord, noord-west) en anderzijds Eco-logische Hoofdstructuur (EHS) natuur (overige zijden).

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01027-vg02_0007.jpg"

uitsnede beleidskaart ruimtelijke structuur (bron: www. Gelderland.nl)

1.3.3 Regionale beleid

Regionale structuurvisie

De regio Noord Veluwe bestaat uit de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe. De regio grenst aan de noord-westzijde aan de Randmeren met de provincie Flevoland aan de overkant, aan de oostzijde grotendeels aan de IJssel, tevens de grens met de provincie Overijssel en de zuidgrens van de regio loopt over het noordelijk deel van het Veluwemassief.

De samenwerkende gemeenten in de regio Noord Veluwe hanteren in hun regionale structuurvi-sie voor de Noord-Veluwe ("Regionale structuurvisie Noord-Veluwe", januari 2004) de volgende hoofddoelstelling: "zorgdragen voor leefbare gemeenschappen in een hoogwaardige omgeving, waarbij natuur en landschap èn leefbaarheid vanuit wederzijds respect met elkaar in evenwicht zijn". Deze doelstelling komt voort uit het breed verstaan van het begrip 'rentmeesterschap'. In het verlengde van de hoofdopgave wordt veel waarde gehecht aan sociale cohesie en participatie in sociale structuren van de kernen.De regio hecht grote waarde aan een goede aansturing van de menselijke activiteiten, met respect voor de ruimtelijke kwaliteiten.

De regio heeft, middels de regionale structuurvisie, vijf sturingswensen opgesteld, die de komen-de jaren veel aandacht zullen vragen bij het bereiken van de regionale hoofddoelstelling.

1.3.4 Gemeentelijk beleid

Integrale ruimtelijke toekomstvisie

De gemeente Nunspeet heeft in 2003 de Integrale Ruimtelijke Toekomstvisie 2015 (IRTV) vast-gesteld. Nunspeet manifesteert zich hierin als "een vitale gemeenschap in een gevarieerde woonomgeving. Het is een groene parel aan de rand van de Veluwe. Vanuit het organisch ge-groeide en het historisch gewordende wordt gestreefd naar het zijn en blijven van een levendige en gezonde gemeenschap. In dat kader wordt gestreefd naar het verhogen van het voorzienin-genniveau". Vanuit deze IRTV heeft de gemeente Nunspeet het verder ontwikkelen van een ge-varieerd woon- en leefmilieu tot prioriteit gesteld.

Het realiseren van woningen voor doelgroepen zoals ouderen, voorzien van of in de directe nabij-heid van voorzieningen ten behoeve van (ondersteuning van) ouderen en / of zodanig ingericht / ingedeeld dat er in betreffende woningen zolang mogelijk op een zelfstandige manier gewoond kan worden, past geheel binnen deze uitgangspunten.

Woonvisie 2003-2015

In de Integrale Ruimtelijke Toekomstvisie (IRTV) wordt de visie op de ruimtelijke toekomst van de gemeente verwoordt.Onder het motto "wonen in Nunspeet = wonen in een vitale gemeente" heeft de gemeente de uit de IRTV voortvloeiende inspanningen met betrekking tot het beleid op het gebied van wonen verwoordt in de woonvisie 2003-2015.

De huidige woningmarkt vraagt om aandacht voor de behoeften van de groeiende groep senioren en voor verruiming van de mogelijkheden voor doorstroming van de gezinnen die in Nunspeet wonen en graag in deze gemeente een volgende stap in de wooncarrière willen zetten.

De daarvoor door de gemeente in de woonvisie uitgezette koers is gericht op het inspelen op wensen van senioren, het uitbreiden van de kansen op doorstroming van gevorderde gezinnen en het bieden van meer ruimte voor jongeren en startende gezinnen.

In de woonvisie 2003-2015 wordt door de gemeente Nunspeet gesteld dat een belangrijk deel van de opgave bestaat uit het inspelen op de woonwensen van de groeiende groep oudere huishoudens. Deze groep vraagt om aanpassingen in de eigen woning of een gelijkvloerse woning (appartement of bungalow) nabij voorzieningen en het liefst in de vertrouwde kern. Dit om zo lang mogelijk in de ver-trouwde thuissituatie te kunnen blijven wonen of verzorgd te worden.

Door de bouw van onder andere twee-onder-een kap woningen kunnen huidige bezitters van wonin-gen aan de onderzijde van de markt doorstromen naar een hoger segment waardoor aan de onder-zijde van de woningmarkt ruimte vrijkomt voor starters en/of doorstromers vanuit huurwoningen.

In de voorgestelde opzet voor nieuwbouw op de betreffende percelen wordt uitgegaan van vervan-gende nieuwbouw van de vrijstaande eengezinswoning.

Verder wordt voorgesteld om de vigerende bestemming detailhandel in haar geheel op te heffen en om te zetten naar een woonbestemming ten behoeve van de nieuwbouw van een 4-tal twee-onder-een kap woningen (doorstromers) en een 3-tal seniorenwoningen (ouderen).

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet heeft inmiddels in hun collegevergadering van 17 juni 2008 besloten dat zij in principe bereid zijn medewerking te verlenen aan een procedure tot partiele herziening van het bestemmingsplan ten behoeve van de bouw van een vrijstaande woning, 4 twee-onder-een kap woningen en een blokje van 3 (senioren)woningen.

Dit voornemen is per brief van 27 juni 2008 aan Blok en Partners, verzoeker namens Slingerland Projectontwikkeling BV, meegedeeld.

Gemeentelijke bouwbeleid

De regels van deze partiële herziening zijn afgestemd op de regels van Bestemmingsplan Nun-speet Centrum en Bestemmingsplan Nunspeet-Kom. De bouwregels worden afgestemd op de maatvoering en situering van de te realiseren woningen. Het betreft zaken als oppervlakte, in-houd, (goot)hoogte en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden. Voor het overige worden de regels die gelden voor burgerwoningen binnen de bestemming 'Wonen' aangehouden.

Welstand

Het (bouw)voornemen wordt in de bouwvergunningsprocedure getoetst aan de welstandsaspec-ten. Hierbij komen beeldkwaliteitsaspecten en kwalitatieve inpassingscriteria aan de orde. Op 3 maart 2009 heeft de Welstandcommissie het bouwplan voor de 4 twee-onder-één-kapwoningen en het blokje van 3 woningen van een positief advies voorzien. Op 26 januari 2009 heeft de Wel-standscommissie het bouwplan voor de vrijstaande woning van een positief advies voorzien.