direct naar inhoud van Regels
Plan: Thematische herziening Standplaatsen Terrassen Evenementen en Parkeren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0301.bp2000parapluSTEP-vs01

Regels

Deel 1 Inleiding

Hoofdstuk 1 Inleiding parapluplan

Het parapluplan is onderverdeeld in een aantal verschillende thema's, die betrekking hebben op een bepaald aspect van onze leefomgeving. De thema's zijn:

Deel   Thema   Onderwerpen  
Deel 2   Parkeernormen   Parkeernormen  
Deel 3   Openbare ruimte   Terrassen, standplaatsen en evenementen  

Let op: U vindt de regels per thema, maar alle thema's bij elkaar bepalen wat er wel en niet mag.

Dit plan herziet alle digitale bestemmingsplannen van de gemeente Zutphen op de wijze zoals aangegeven in de Delen 2 en 3.

Meer informatie over de achtergronden van het parapluplan zijn opgenomen in de Toelichting van het parapluplan.

Deel 2 Parkeernormen

Hoofdstuk 1 Inleiding parkeernormen

Bij het verlenen van een omgevingsvergunning wordt getoetst of er voldoende parkeerplaatsen zijn / worden aangelegd. Daarom zijn er parkeernormen opgenomen. Deze normen verschillen per gebied. Meer achtergronden bij deze regeling treft u in de toelichting over dit onderwerp: Parkeernormen.

Hoofdstuk 2 Parkeernormen

Artikel 1 Algemene regels parkeernormen
1.1 Anti-dubbeltelregeling

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

1.2 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a. een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met maximaal 10%.
  • c. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
1.3 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van gronden en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 2 Inleidende bepalingen parkeernormen
2.1 Begrippen parkeernormen
2.1.1 plan

het bestemmingsplan Thematische herziening Standplaatsen Terrassen Evenementen en Parkeren met identificatienummer NL.IMRO.0301.bp2000parapluSTEP-vs01 van de gemeente Zutphen.

2.1.2 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij horende bijlagen.

2.1.3 CROW richtlijnen

richtlijnen opgesteld door het Nationale Kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte.

2.2 Wijze van meten parkeernormen
2.2.1 Berekeningsaantal

Bij het voldoen aan de parkeernorm dient bij de navolgende parkeervoorzieningen uitgegaan te worden van het berekende aantal parkeerplaatsen conform onderstaande tabel:

Parkeervoorziening   Theoretisch aantal   Berekeningsaantal   Opmerking  
Enkele oprit zonder garage   1   0,8   Oprit min. 5,0 meter diep  
Lange oprit zonder garage of carport   2   1    
Dubbele oprit zonder garage   2   1,7   Oprit min. 4,5 meter breed  
Garage zonder oprit (bij woning)   1   0,4    
Garagebox (niet bij woning)   1   0,5    
Garage met enkele oprit   2   1   Oprit min. 5,0 meter diep  
Garage met lange oprit   3   1,3    
Garage met dubbele oprit   3   1,8   Oprit min. 4,5 meter breed  

2.2.2 Afronden

Bij het bepalen van de parkeernorm wordt op één decimaal nauwkeurig gerekend waarna de uitkomst wordt afgerond op hele getallen en waarbij vanaf 0,5 en hoger naar boven wordt afgerond.

2.2.3 Woningtype

Bij het bepalen van woningentype gelden de volgende oppervlaktematen voor het gebruiksvloeroppervlak (NEN2580):

  Grondgebonden   Appartement  
Goedkoop   < 110 m2   < 100 m2  
Midden   110 m2 - 155 m2   100 m2 - 125 m2  
Duur   > 155 m2   > 125 m2  

2.2.4 Maatvoering

De maatvoering van de parkeerplaatsen en de bijbehorende omliggende ruimte dient aan de CROW-richtlijnen te voldoen.

2.3 Relatie met andere plannen

De 'Bestemmingsregels' van de geldende bestemmingsplannen binnen de gemeente Zutphen blijven van toepassing waarbij in die gevallen waarin het geldende bestemmingsplan:

  • a. geen bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan aanvullend de hierna volgende bepalingen gelden;
  • b. wel bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan de hierna volgende bepalingen daarvoor in de plaats treden.
Artikel 3 Parkeernormen buitengebied
3.1 Parkeernormen
  • 1. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen en / of een omgevingsvergunning voor een wijziging van het gebruiken van gronden of bouwwerken in het gebied ter plaatse van de aanduiding 'buitengebied' in strijd met een bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit of een daarmee gelijk te stellen plan, dient verzekerd te worden dat op eigen terrein wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid voor motorvoertuigen. Hierbij gelden de normen als opgenomen in de tabel in artikel 3.5;
  • 2. de onder 1. bedoelde parkeerplaatsen voor motorvoertuigen, en aansluitende benodigde ruimte, dienen de maatvoering te hebben conform het bepaalde in artikel 2.2.4;
  • 3. het is niet toegestaan om het gebruik van de gronden zodanig te wijzigen dat niet langer voldaan wordt aan de hiervoor gestelde bepalingen.
3.2 Laden en lossen
  • 1. Indien de bestemming van een bouwwerk of een terrein daar aanleiding toe geeft dient, bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen en/of een omgevingsvergunning voor een wijziging van het gebruik, verzekerd te zijn dat op eigen terrein wordt voorzien in voldoende ruimte voor het laden en lossen met bijbehorende voorzieningen;
  • 2. de onder 1 bedoelde laad- en losvoorzieningen, en aansluitende benodigde ruimte, hebben de maatvoering, conform de normen in de CROW;
  • 3. het is niet toegestaan om het gebruik van de gronden zodanig te wijzigen dat niet langer voldaan wordt aan de normen van het CROW.
3.3 Afwijken

Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 2.2.4 en artikel 3.1 en artikel 3.2 en zo tot lagere parkeernormen komen en / of niet (alle) parkeerplaatsen op het eigen terrein (laten) realiseren en / of een andere maatvoering (laten) realiseren en / of tot geen en / of andere laad- en losvoorzieningen te komen danwel een andere maatvoering onder de voorwaar dat:

  • a. het voldoen aan die bepalingen gezien het gebruik en/of het bouwplan van het betreffende plangebied, mede gezien de omgeving, niet noodzakelijk is en/of op overwegende bezwaren stuit, en;
  • b. dit besluit wordt voorzien van een motivering waaruit blijkt dat de ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd blijft.
3.4 Nadere eis

Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aanvullend aan het bepaalde in artikel 3.1 en 3.2 ten behoeve van het verhogen van de parkeernormen en / of het aanleggen van voorzieningen voor het laden en lossen indien dat nodig is gelet op het gebruik en / of het bouwplan waarbij het (functioneren van) de omgeving mede betrokken wordt. Het besluit tot het stellen van de nadere eis moet worden voorzien van een motivering waaruit in ieder blijkt dat de eis noodzakelijk is om de ruimtelijke kwaliteit te borgen.

Een nadere eis kan tevens gesteld worden bij die (bouw)plannen waarvan de functie niet genoemd wordt in de tabel in artikel 3.5.

3.5 Tabel

De norm voor voorzien in voldoende parkeergelegenheid voor motorvoertuigen op het eigen terrein is voor de volgende functies:

FUNCTIE   Per   Buitengebied  
Wonen  
Koop, vrijstaand   woning   2  
Koop, twee-onder-een-kap   woning   1,8  
Koop, tussen/hoek   woning   1,6  
Koop, etage, duur   woning   1,7  
Koop, etage, midden   woning   1,5  
Koop, etage, goedkoop   woning   1,2  
Huurhuis, vrije sector   woning   1,6  
Huurhuis, sociale huur   woning   1,2  
Huur, etage, duur   woning   1,5  
Huur, etage, midden/goedkoop   woning   1  
Kamerverhuur, zelfstandig (niet-studenten)   kamer   0,6  
Kamerverhuur, studenten, niet-zelfstandig   kamer   0,2  
Aanleunwoning en serviceflat   kamer   1  
Werken  
Kantoor (zonder baliefunctie)   100 m² bvo   2,3  
Commerciële dienstverlening (kantoor met baliefunctie)   100 m² bvo   3,3  
Bedrijf arbeidsintensief/ bezoekersextensief (industrie, laboratorium, werkplaats)   100 m² bvo   2,1  
Bedrijf arbeidsextensief/ bezoekersextensief (loods, opslag, transportbedrijf)   100 m² bvo   0,8  
Bedrijfsverzamelgebouw   100 m² bvo   1,7  
Winkelen en boodschappen  
Buurtsupermarkt   100 m² bvo   2,5  
Discountsupermarkt   100 m² bvo   5,5  
Fullservice supermarkt (laag en middellaag prijsniveau)   100 m² bvo   4,4  
Fullservice supermarkt (middelhoog en hoog prijsniveau)   100 m² bvo   3,9  
Grote supermarkt   100 m² bvo   6,7  
Groothandel in levensmiddelen   100 m² bvo   5,4  
Binnenstad of hoofdwinkel(stads)centrum 30.000-50.000 inwoners   100 m² bvo   3  
Buurt- en dorpscentrum   100 m² bvo   2,7  
Wijkcentrum (klein)   100 m² bvo   3,5  
Wijkcentrum (gemiddeld)   100 m² bvo   4,1  
Wijkcentrum (groot)   100 m² bvo   4,7  
Stadsdeelcentrum   100 m² bvo   5,3  
Weekmarkt (bij klein wijk-, buurt- en dorpscentrum)   m¹ kraam   0,15  
Kringloopwinkel   100 m² bvo   2  
Bruin- en witgoedzaken   100 m² bvo   8,5  
Woonwarenhuis/ woonwinkel   100 m² bvo   1,7  
Woonwarenhuis (zeer groot)   100 m² bvo   4,4  
Meubelboulevard/Woonboulevard   100 m² bvo   2,1  
Winkelboulevard   100 m² bvo   3,9  
Outletcentrum   100 m² bvo   9,4  
Bouwmarkt   100 m² bvo   2,2  
Tuincentrum   100 m² bvo   2,6  
Groencentrum   100 m² bvo   2,6  
Sport, cultuur en ontspanning  
Bibliotheek   100 m² bvo   1,1  
Museum   100 m² bvo   1  
Bioscoop   100 m² bvo   12,7  
Filmtheater/filmhuis   100 m² bvo   8,9  
Theater/schouwburg   100 m² bvo   10,5  
Musicaltheater   100 m² bvo   4,6  
Casino   100 m² bvo   7,5  
Bowlingcentrum   Bowling-baan   2,3  
Biljart/snookercentrum   tafel   1,5  
Dansstudio   100 m² bvo   6,9  
Fitnessstudio/Sportschool   100 m² bvo   6  
Fitnesscentrum   100 m² bvo   6,9  
Wellnesscentrum (thermen, kuurcentrum, beautycentrum)   100 m² bvo   9,8  
Sauna, hammam   100 m² bvo   6,8  
Sporthal   100 m² bvo   3,2  
Sportzaal   100 m² bvo   3,3  
Tennishal   100 m² bvo   0,4  
Squashhal   100 m² bvo   3,1  
Zwembad overdekt   100 m² bassin   12,3  
Zwembad openlucht   100 m² bassin   14,8  
Sportveld   Hectare netto terrein   13  
Stadion   Zitplaats   0,04  
Kunstijsbaan (kleiner dan 400 meter)   100 m² bvo   1,8  
Kunstijsbaan (400 meter)   100 m² bvo   2,5  
Jachthaven   Ligplaats   0,5  
Golfoefencentrum   Centrum   54,2  
Golfbaan (18 holes)   18 holes, 60ha   108,3  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), gemiddeld en kleiner   100 m² bvo   2,6  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), groot   100 m² bvo   3,6  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), zeer groot   100 m² bvo   4,9  
Manege (paardenhouderij)   Box   0,3  
Dierenpark   Ha. Netto terrein   4  
Attractie- en pretpark   Ha. Netto terrein   4  
Volkstuin   10 tuinen   1,3  
Horeca en (verblijfs)recreatie  
Camping (kampeerterrein)   Standplaats   1,1  
Bungalowpark (huisjescomplex)   Bungalow   2  
1* hotel   10 kamers   4,4  
2* hotel   10 kamers   6  
3* hotel   10 kamers   6,3  
4* hotel   10 kamers   8,5  
5* hotel   10 kamers   11,8  
Café/bar/cafetaria   100 m² bvo   5  
Restaurant   100 m² bvo   12  
Discotheek   100 m² bvo   18,8  
Evenementenhal/beursgebouw/congresgebouw   100 m² bvo   6  
Gezondheidszorg en (sociale) voorzieningen  
Huisartsenpraktijk (-centrum)   Behandelkamer   3  
Apotheek   Apotheek   2,9  
Fysiotherapiepraktijk (-centrum)   Behandelkamer   1,7  
Consultatiebureau   Behandelkamer   1,9  
Consultatiebureau voor ouderen   Behandelkamer   2,1  
Tandartsenpraktijk (-centrum)   Behandelkamer   2,4  
Gezondheidscentrum   Behandelkamer   2,2  
Ziekenhuis   100 m² bvo   1,9  
Crematorium   (deels) gelijktijdige plechtigheid   25,1  
Begraafplaats   (deels) gelijktijdige plechtigheid   26,6  
Penitentiaire inrichting   10 cellen   3,4  
Religiegebouw   Zitplaats   0,1  
Verpleeg- en verzorgingstehuis   Wooneenheid   0,5  
Onderwijs  
Kinderdagverblijf (crèche) (x: zie bijlage 1)   100 m² bvo   1,4 + x  
Basisonderwijs (x: zie bijlage 1)   Leslokaal   0,5 + x  
Middelbare school   100 leerlingen   3,9  
ROC   100 leerlingen   4,9  
Hogeschool   100 studenten   8,9  
Universiteit   100 studenten   14,8  
Avondonderwijs   10 studenten   9,5  
3.6 Wijzigingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders kunnen het plan wijzigen in de vorm van het veranderen van de:

  • a. gebiedsbegrenzing 'buitengebied' naar 'centrum' en / of 'rest bebouwde kom';
  • b. functies en / of normen in de tabel in het vorige lid;

waarbij het wijzigingsplan voorzien wordt van een goede ruimtelijke motivering waaruit de noodzaak en gevolgen voor de wijziging worden toegelicht.

Artikel 4 Parkeernormen centrum
4.1 Parkeernormen
  • 1. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen en / of een omgevingsvergunning voor een wijziging van het gebruiken van gronden of bouwwerken in het gebied ter plaatse van de aanduiding 'centrum' in strijd met een bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit of een daarmee gelijk te stellen plan, dient verzekerd te worden dat op eigen terrein wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid voor motorvoertuigen. Hierbij gelden de normen als opgenomen in de tabel in artikel 4.5 ;
  • 2. de onder 1. bedoelde parkeerplaatsen voor motorvoertuigen, en aansluitende benodigde ruimte, dienen de maatvoering te hebben conform het bepaalde in artikel 2.2.4;
  • 3. het is niet toegestaan om het gebruik van de gronden zodanig te wijzigen dat niet langer voldaan wordt aan de hiervoor gestelde bepalingen.
4.2 Laden en lossen
  • 1. Indien de bestemming van een bouwwerk of een terrein daar aanleiding toe geeft dient, bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen en/of een omgevingsvergunning voor een wijziging van het gebruik, verzekerd te zijn dat op eigen terrein wordt voorzien in voldoende ruimte voor het laden en lossen met bijbehorende voorzieningen;
  • 2. de onder 1 bedoelde laad- en losvoorzieningen, en aansluitende benodigde ruimte, hebben de maatvoering, conform de normen in de CROW;
  • 3. het is niet toegestaan om het gebruik van de gronden zodanig te wijzigen dat niet langer voldaan wordt aan de normen van het CROW.
4.3 Afwijken

Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 2.2.4 en artikel 4.1 en artikel 4.2 en zo tot lagere parkeernormen komen en / of niet (alle) parkeerplaatsen op het eigen terrein (laten) realiseren en / of een andere maatvoering (laten) realiseren en / of tot geen en / of andere laad- en losvoorzieningen te komen danwel een andere maatvoering onder de voorwaar dat:

  • a. het voldoen aan die bepalingen gezien het gebruik en/of het bouwplan van het betreffende plangebied, mede gezien de omgeving, niet noodzakelijk is en/of op overwegende bezwaren stuit, en;
  • b. dit besluit wordt voorzien van een motivering waaruit blijkt dat de ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd blijft.
4.4 Nadere eis

Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aanvullend aan het bepaalde in artikel 4.1 en 4.2 ten behoeve van het verhogen van de parkeernormen en / of het aanleggen van voorzieningen voor het laden en lossen indien dat nodig is gelet op het gebruik en / of het bouwplan waarbij het (functioneren van) de omgeving mede betrokken wordt. Het besluit tot het stellen van de nadere eis moet worden voorzien van een motivering waaruit in ieder blijkt dat de eis noodzakelijk is om de ruimtelijke kwaliteit te borgen.

Een nadere eis kan tevens gesteld worden bij die (bouw)plannen waarvan de functie niet genoemd wordt in de tabel in artikel 4.5.

4.5 Tabel

De norm voor voorzien in voldoende parkeergelegenheid voor motorvoertuigen op het eigen terrein is voor de volgende functies:

FUNCTIE   Per   Centrum  
Wonen  
Koop, vrijstaand   woning   1,4  
Koop, twee-onder-een-kap   woning   1,3  
Koop, tussen/hoek   woning   1,1  
Koop, etage, duur   woning   1,2  
Koop, etage, midden   woning   1  
Koop, etage, goedkoop   woning   0,9  
Huurhuis, vrije sector   woning   1,1  
Huurhuis, sociale huur   woning   0,9  
Huur, etage, duur   woning   1  
Huur, etage, midden/goedkoop   woning   0,7  
Kamerverhuur, zelfstandig (niet-studenten)   kamer   0,5  
Kamerverhuur, studenten, niet-zelfstandig   kamer   0,2  
Aanleunwoning en serviceflat   kamer   0,8  
Werken  
Kantoor (zonder baliefunctie)   100 m² bvo   1,3  
Commerciële dienstverlening (kantoor met baliefunctie)   100 m² bvo   1,8  
Bedrijf arbeidsintensief/ bezoekersextensief (industrie, laboratorium, werkplaats)   100 m² bvo   1,3  
Bedrijf arbeidsextensief/ bezoekersextensief (loods, opslag, transportbedrijf)   100 m² bvo   0,4  
Bedrijfsverzamelgebouw   100 m² bvo   1  
Winkelen en boodschappen  
Buurtsupermarkt   100 m² bvo   0,9  
Discountsupermarkt   100 m² bvo   2,3  
Fullservice supermarkt (laag en middellaag prijsniveau)   100 m² bvo   2,1  
Fullservice supermarkt (middelhoog en hoog prijsniveau)   100 m² bvo   2,6  
Grote supermarkt   100 m² bvo   5  
Groothandel in levensmiddelen   100 m² bvo   5,4  
Binnenstad of hoofdwinkel(stads)centrum 30.000-50.000 inwoners   100 m² bvo   3  
Buurt- en dorpscentrum   100 m² bvo   2,7  
Wijkcentrum (klein)   100 m² bvo   3,5  
Wijkcentrum (gemiddeld)   100 m² bvo   4,1  
Wijkcentrum (groot)   100 m² bvo   4,7  
Stadsdeelcentrum   100 m² bvo   5,3  
Weekmarkt (bij klein wijk-, buurt- en dorpscentrum)   m¹ kraam   0,15  
Kringloopwinkel   100 m² bvo   1,6  
Bruin- en witgoedzaken   100 m² bvo   3,2  
Woonwarenhuis/ woonwinkel   100 m² bvo   1  
Woonwarenhuis (zeer groot)   100 m² bvo   4,3  
Meubelboulevard/Woonboulevard   100 m² bvo   2,1  
Winkelboulevard   100 m² bvo   3,9  
Outletcentrum   100 m² bvo   9,1  
Bouwmarkt   100 m² bvo   2,1  
Tuincentrum   100 m² bvo   2,3  
Groencentrum   100 m² bvo   2,3  
Sport, cultuur en ontspanning  
Bibliotheek   100 m² bvo   0,2  
Museum   100 m² bvo   0,5  
Bioscoop   100 m² bvo   2,2  
Filmtheater/filmhuis   100 m² bvo   1,6  
Theater/schouwburg   100 m² bvo   5,9  
Musicaltheater   100 m² bvo   2,4  
Casino   100 m² bvo   5,2  
Bowlingcentrum   Bowling-baan   1,1  
Biljart/snookercentrum   tafel   0,6  
Dansstudio   100 m² bvo   1,1  
Fitnessstudio/Sportschool   100 m² bvo   0,9  
Fitnesscentrum   100 m² bvo   1,2  
Wellnesscentrum (thermen, kuurcentrum, beautycentrum)   100 m² bvo   8,8  
Sauna, hammam   100 m² bvo   2  
Sporthal   100 m² bvo   1,3  
Sportzaal   100 m² bvo   0,9  
Tennishal   100 m² bvo   0,2  
Squashhal   100 m² bvo   1,5  
Zwembad overdekt   100 m² bassin   10,5  
Zwembad openlucht   100 m² bassin   11,9  
Sportveld   Hectare netto terrein   13  
Stadion   Zitplaats   0,04  
Kunstijsbaan (kleiner dan 400 meter)   100 m² bvo   1  
Kunstijsbaan (400 meter)   100 m² bvo   2,3  
Jachthaven   Ligplaats   0,5  
Golfoefencentrum   Centrum   54,2  
Golfbaan (18 holes)   18 holes, 60ha   86  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), gemiddeld en kleiner   100 m² bvo   0,6  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), groot   100 m² bvo   1,2  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), zeer groot   100 m² bvo   2,4  
Manege (paardenhouderij)   Box   0,3  
Dierenpark   Ha. Netto terrein   4  
Attractie- en pretpark   Ha. Netto terrein   4  
Volkstuin   10 tuinen   1,2  
Horeca en (verblijfs)recreatie  
Camping (kampeerterrein)   Standplaats   1,1  
Bungalowpark (huisjescomplex)   Bungalow   1,6  
1* hotel   10 kamers   0,3  
2* hotel   10 kamers   1,1  
3* hotel   10 kamers   1,6  
4* hotel   10 kamers   2,9  
5* hotel   10 kamers   4,5  
Café/bar/cafetaria   100 m² bvo   4  
Restaurant   100 m² bvo   8  
Discotheek   100 m² bvo   4,9  
Evenementenhal/beursgebouw/congresgebouw   100 m² bvo   4  
Gezondheidszorg en (sociale) voorzieningen  
Huisartsenpraktijk (-centrum)   Behandelkamer   1,8  
Apotheek   Apotheek   2  
Fysiotherapiepraktijk (-centrum)   Behandelkamer   1  
Consultatiebureau   Behandelkamer   1,1  
Consultatiebureau voor ouderen   Behandelkamer   1,2  
Tandartsenpraktijk (-centrum)   Behandelkamer   1,3  
Gezondheidscentrum   Behandelkamer   1,3  
Ziekenhuis   100 m² bvo   1,3  
Crematorium   (deels) gelijktijdige plechtigheid   25,1  
Begraafplaats   (deels) gelijktijdige plechtigheid   26,6  
Penitentiaire inrichting   10 cellen   1,4  
Religiegebouw   Zitplaats   0,1  
Verpleeg- en verzorgingstehuis   Wooneenheid   0,5  
Onderwijs  
Kinderdagverblijf (crèche) (x: zie bijlage 1)   100 m² bvo   0,9 + x  
Basisonderwijs (x: zie bijlage 1)   Leslokaal   0,5 + x  
Middelbare school   100 leerlingen   2,7  
ROC   100 leerlingen   3,7  
Hogeschool   100 studenten   7,3  
Universiteit   100 studenten   11,2  
Avondonderwijs   10 studenten   3,5  

4.6 Wijzigingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders kunnen het plan wijzigen in de vorm van het veranderen van de:

  • a. gebiedsbegrenzing 'centrum' naar 'rest bebouwde kom' en / of 'buitengebied';
  • b. functies en / of normen in de tabel in het vorige lid;

waarbij het wijzigingsplan voorzien wordt van een goede ruimtelijke motivering waaruit de noodzaak en gevolgen voor de wijziging worden toegelicht.

Artikel 5 Parkeernormen Noorderhaven

De inrichting van de gronden moet zodanig plaatsvinden dat wordt voldaan aan de regeling zoals weergegeven in de bijlage 'Parkeernormering' die als bijlage 3 bij deze regels is gevoegd.

Artikel 6 Parkeernormen Revelhorst - De Stoven

De inrichting van de gronden moet zodanig plaatsvinden dat wordt voldaan aan de regeling zoals weergegeven in de bijlage 'Parkeernormering' die als bijlage 4 bij deze regels is gevoegd.

Artikel 7 Parkeernormen rest bebouwde kom
7.1 Parkeernormen
  • 1. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen en / of een omgevingsvergunning voor een wijziging van het gebruiken van gronden of bouwwerken in het gebied ter plaatse van de aanduiding 'rest bebouwde kom' in strijd met een bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit of een daarmee gelijk te stellen plan, dient verzekerd te worden dat op eigen terrein wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid voor motorvoertuigen. Hierbij gelden de normen als opgenomen in de tabel in artikel 7.5;
  • 2. de onder 1. bedoelde parkeerplaatsen voor motorvoertuigen, en aansluitende benodigde ruimte, dienen de maatvoering te hebben conform het bepaalde in artikel 2.2.4;
  • 3. het is niet toegestaan om het gebruik van de gronden zodanig te wijzigen dat niet langer voldaan wordt aan de hiervoor gestelde bepalingen.
7.2 Laden en lossen
  • 1. Indien de bestemming van een bouwwerk of een terrein daar aanleiding toe geeft dient, bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen en/of een omgevingsvergunning voor een wijziging van het gebruik, verzekerd te zijn dat op eigen terrein wordt voorzien in voldoende ruimte voor het laden en lossen met bijbehorende voorzieningen;
  • 2. de onder 1 bedoelde laad- en losvoorzieningen, en aansluitende benodigde ruimte, hebben de maatvoering, conform de normen in de CROW;
  • 3. het is niet toegestaan om het gebruik van de gronden zodanig te wijzigen dat niet langer voldaan wordt aan de normen van het CROW.
7.3 Afwijken

Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in artikel 2.2.4 en artikel 7.1 en artikel 7.2 en zo tot lagere parkeernormen komen en / of niet (alle) parkeerplaatsen op het eigen terrein (laten) realiseren en / of een andere maatvoering (laten) realiseren en / of tot geen en / of andere laad- en losvoorzieningen te komen danwel een andere maatvoering onder de voorwaar dat:

  • a. het voldoen aan die bepalingen gezien het gebruik en/of het bouwplan van het betreffende plangebied, mede gezien de omgeving, niet noodzakelijk is en/of op overwegende bezwaren stuit, en;
  • b. dit besluit wordt voorzien van een motivering waaruit blijkt dat de ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd blijft.
7.4 Nadere eis

Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aanvullend aan het bepaalde in artikel 7.1 en 7.2 ten behoeve van het verhogen van de parkeernormen en / of het aanleggen van voorzieningen voor het laden en lossen indien dat nodig is gelet op het gebruik en / of het bouwplan waarbij het (functioneren van) de omgeving mede betrokken wordt. Het besluit tot het stellen van de nadere eis moet worden voorzien van een motivering waaruit in ieder blijkt dat de eis noodzakelijk is om de ruimtelijke kwaliteit te borgen.

Een nadere eis kan tevens gesteld worden bij die (bouw)plannen waarvan de functie niet genoemd wordt in de tabel in artikel 7.5.

7.5 Tabel

De norm voor voorzien in voldoende parkeergelegenheid voor motorvoertuigen op het eigen terrein is voor de volgende functies:

FUNCTIE   Per   Rest bebouwde kom  
Wonen  
Koop, vrijstaand   woning   1,8  
Koop, twee-onder-een-kap   woning   1,7  
Koop, tussen/hoek   woning   1,5  
Koop, etage, duur   woning   1,6  
Koop, etage, midden   woning   1,4  
Koop, etage, goedkoop   woning   1,2  
Huurhuis, vrije sector   woning   1,5  
Huurhuis, sociale huur   woning   1,2  
Huur, etage, duur   woning   1,4  
Huur, etage, midden/goedkoop   woning   1  
Kamerverhuur, zelfstandig (niet-studenten)   kamer   0,6  
Kamerverhuur, studenten, niet-zelfstandig   kamer   0,2  
Aanleunwoning en serviceflat   kamer   0,9  
Werken  
Kantoor (zonder baliefunctie)   100 m² bvo   1,8  
Commerciële dienstverlening (kantoor met baliefunctie)   100 m² bvo   2,6  
Bedrijf arbeidsintensief/ bezoekersextensief (industrie, laboratorium, werkplaats)   100 m² bvo   2,1  
Bedrijf arbeidsextensief/ bezoekersextensief (loods, opslag, transportbedrijf)   100 m² bvo   0,8  
Bedrijfsverzamelgebouw   100 m² bvo   1,6  
Winkelen en boodschappen  
Buurtsupermarkt   100 m² bvo   2,5  
Discountsupermarkt   100 m² bvo   5,5  
Fullservice supermarkt (laag en middellaag prijsniveau)   100 m² bvo   4,4  
Fullservice supermarkt (middelhoog en hoog prijsniveau)   100 m² bvo   3,9  
Grote supermarkt   100 m² bvo   6,7  
Groothandel in levensmiddelen   100 m² bvo   5,4  
Binnenstad of hoofdwinkel(stads)centrum 30.000-50.000 inwoners   100 m² bvo   3  
Buurt- en dorpscentrum   100 m² bvo   2,7  
Wijkcentrum (klein)   100 m² bvo   3,5  
Wijkcentrum (gemiddeld)   100 m² bvo   4,1  
Wijkcentrum (groot)   100 m² bvo   4,7  
Stadsdeelcentrum   100 m² bvo   5,3  
Weekmarkt (bij klein wijk-, buurt- en dorpscentrum)   m¹ kraam   0,15  
Kringloopwinkel   100 m² bvo   1,6  
Bruin- en witgoedzaken   100 m² bvo   7,1  
Woonwarenhuis/ woonwinkel   100 m² bvo   1,6  
Woonwarenhuis (zeer groot)   100 m² bvo   4,3  
Meubelboulevard/Woonboulevard   100 m² bvo   2,1  
Winkelboulevard   100 m² bvo   3,9  
Outletcentrum   100 m² bvo   9,1  
Bouwmarkt   100 m² bvo   2,1  
Tuincentrum   100 m² bvo   2,3  
Groencentrum   100 m² bvo   2,3  
Sport, cultuur en ontspanning  
Bibliotheek   100 m² bvo   0,9  
Museum   100 m² bvo   1  
Bioscoop   100 m² bvo   10,2  
Filmtheater/filmhuis   100 m² bvo   6,9  
Theater/schouwburg   100 m² bvo   8,3  
Musicaltheater   100 m² bvo   3,5  
Casino   100 m² bvo   6  
Bowlingcentrum   Bowling-baan   2,3  
Biljart/snookercentrum   tafel   1,1  
Dansstudio   100 m² bvo   5  
Fitnessstudio/Sportschool   100 m² bvo   4,3  
Fitnesscentrum   100 m² bvo   5,8  
Wellnesscentrum (thermen, kuurcentrum, beautycentrum)   100 m² bvo   8,8  
Sauna, hammam   100 m² bvo   6,2  
Sporthal   100 m² bvo   2,6  
Sportzaal   100 m² bvo   2,5  
Tennishal   100 m² bvo   0,4  
Squashhal   100 m² bvo   2,6  
Zwembad overdekt   100 m² bassin   10,5  
Zwembad openlucht   100 m² bassin   11,9  
Sportveld   Hectare netto terrein   13  
Stadion   Zitplaats   0,04  
Kunstijsbaan (kleiner dan 400 meter)   100 m² bvo   1,6  
Kunstijsbaan (400 meter)   100 m² bvo   2,3  
Jachthaven   Ligplaats   0,5  
Golfoefencentrum   Centrum   54,2  
Golfbaan (18 holes)   18 holes, 60ha   86  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), gemiddeld en kleiner   100 m² bvo   2,2  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), groot   100 m² bvo   3,1  
Indoorspeeltuin (kinderspeelhal), zeer groot   100 m² bvo   4,3  
Manege (paardenhouderij)   Box   0,3  
Dierenpark   Ha. Netto terrein   4  
Attractie- en pretpark   Ha. Netto terrein   4  
Volkstuin   10 tuinen   1,2  
Horeca en (verblijfs)recreatie  
Camping (kampeerterrein)   Standplaats   1,1  
Bungalowpark (huisjescomplex)   Bungalow   1,6  
1* hotel   10 kamers   2,3  
2* hotel   10 kamers   3,8  
3* hotel   10 kamers   4,5  
4* hotel   10 kamers   6,7  
5* hotel   10 kamers   9,8  
Café/bar/cafetaria   100 m² bvo   5  
Restaurant   100 m² bvo   12  
Discotheek   100 m² bvo   18,8  
Evenementenhal/beursgebouw/congresgebouw   100 m² bvo   6  
Gezondheidszorg en (sociale) voorzieningen  
Huisartsenpraktijk (-centrum)   Behandelkamer   2,7  
Apotheek   Apotheek   2,9  
Fysiotherapiepraktijk (-centrum)   Behandelkamer   1,5  
Consultatiebureau   Behandelkamer   1,6  
Consultatiebureau voor ouderen   Behandelkamer   1,8  
Tandartsenpraktijk (-centrum)   Behandelkamer   2,1  
Gezondheidscentrum   Behandelkamer   1,9  
Ziekenhuis   100 m² bvo   1,6  
Crematorium   (deels) gelijktijdige plechtigheid   25,1  
Begraafplaats   (deels) gelijktijdige plechtigheid   26,6  
Penitentiaire inrichting   10 cellen   3  
Religiegebouw   Zitplaats   0,1  
Verpleeg- en verzorgingstehuis   Wooneenheid   0,5  
Onderwijs  
Kinderdagverblijf (crèche) (x: zie bijlage 1)   100 m² bvo   1,3 + x  
Basisonderwijs (x: zie bijlage 1)   Leslokaal   0,5 + x  
Middelbare school   100 leerlingen   3,9  
ROC   100 leerlingen   4,8  
Hogeschool   100 studenten   8,7  
Universiteit   100 studenten   14,5  
Avondonderwijs   10 studenten   5,8  
7.6 Wijzigingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders kunnen het plan wijzigen in de vorm van het veranderen van de:

  • a. gebiedsbegrenzing 'rest bebouwde kom' naar 'centrum' en / of 'buitengebied';
  • b. functies en / of normen in de tabel in het vorige lid;

waarbij het wijzigingsplan voorzien wordt van een goede ruimtelijke motivering waaruit de noodzaak en gevolgen voor de wijziging worden toegelicht.

Deel 3 Openbare ruimte

Hoofdstuk 1 Inleiding openbare ruimte

Met betrekking tot de openbare ruimte zijn verschillende regelingen van belang:

  • Regels met betrekking tot terrassen;
  • Regels met betrekking tot standplaatsen;
  • Regels met betrekking tot evenementen.

Als u meer wilt weten over de achtergronden van de regelingen, zie de toelichting op het deel Openbare ruimte.

Hoofdstuk 2 Terrassen

Artikel 1 Inleidende bepalingen terrassen
1.1 Begrippen terrassen
1.1.1 terras

een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting* liggend deel daarvan waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.

*: openbare inrichting: de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden verstrekt of bereid. Onder een openbare inrichting wordt in ieder geval verstaan: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis. Onder openbare inrichting wordt tevens verstaan een bij deze inrichting behorend terras en andere aanhorigheden.

1.1.2 bouwen:

het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk.

1.1.3 bouwwerk:

een bouwkundige constructie van enige omvang die direct en duurzaam met de aarde is verbonden.

1.1.4 gebouw:

elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.

1.2 Wijze van meten terrassen
1.2.1 de bouwhoogte van een bouwwerk:

vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een overig bouwwerk met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes, en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.

1.3 Relatie met andere plannen

De 'Bestemmingsregels' van de geldende bestemmingsplannen binnen de gemeente Zutphen blijven van toepassing waarbij in die gevallen waarin het geldende bestemmingsplan:

  • a. geen bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan aanvullend de hierna volgende bepalingen gelden;
  • b. wel bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan de hierna volgende bepalingen daarvoor in de plaats treden.
Artikel 2 Terrassen in het centrum
2.1 Algemeen

Terrassen zijn toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - terrasen in het centrum'.

2.2 Bouwregels

Uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde, zoals terrasschotten, meubilair, parasols en overige terrasvoorzieningen zijn toegestaan met dien verstande dat:

  • a. terrasschotten zijn toegestaan tot een bouwhoogte van 1,8 meter;
  • b. overkappingen niet zijn toegestaan.
2.3 Afwijken
2.3.1 Overkappingen en terrasschotten

Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 2.2 voor het toestaan van terrasschotten met een bouwhoogte van meer dan 1,8 meter, overkappingen en overige gebouwde voorzieningen.

Artikel 3 Terrassen buiten het centrum
3.1 Algemeen

Terrassen zijn niet toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - terrassen buiten het centrum' behoudens de terrassen welke zijn benoemd in bijlage 2.

3.2 Afwijken
3.2.1 Terrassen buiten aangewezen gebieden

Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 3.1 voor het toestaan van terrassen mits daarbij een motivering wordt gegeven waarin in elk geval wordt ingegaan op de ruimtelijke kwaliteit als ook het woon- en leefklimaat van omwonenden waarbij in elk geval wordt ingegaan op het aspect akoestiek. Bij deze afwijking kan, al dan niet onder voorwaarden, ook vergunning verleend worden voor terrasschotten, overkappingen en / of overige gebouwde voorzieningen.

Artikel 4 Algemene regels terrassen
4.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a. een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met maximaal 10%.
  • c. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
4.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van gronden en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Hoofdstuk 3 Standplaatsen

Artikel 1 Inleidende bepalingen standplaatsen
1.1 Begrippen standplaatsen
1.1.1 standplaats

Het vanaf een vaste plaats op een openbare en in de openlucht gelegen plaats te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen dan wel diensten, gebruikmakend van fysieke middelen, zoals een kraam, een wagen of een tafel. Onder een standsplaats wordt niet verstaan: een vaste plaats op een jaarmarkt of markt of een vaste plaats op een evenement. 

1.2 Wijze van meten standplaatsen

Niet van toepassing.

1.3 Relatie met andere plannen

De 'Bestemmingsregels' van de geldende bestemmingsplannen binnen de gemeente Zutphen blijven van toepassing waarbij in die gevallen waarin het geldende bestemmingsplan:

  • a. geen bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan aanvullend de hierna volgende bepalingen gelden;
  • b. wel bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan de hierna volgende bepalingen daarvoor in de plaats treden.
Artikel 2 Standplaatsen

Ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - standplaatsen' zijn standplaatsen toegestaan.

Artikel 3 Algemene regels standplaatsen
3.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a. een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met maximaal 10%.
  • c. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
3.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van gronden en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Hoofdstuk 4 Evenementen

Artikel 1 Inleidende bepalingen evenementen
1.1 Begrippen evenementen
1.1.1 evenement

Een evenement zoals omschreven in de Beleidsregels Evenementen Gemeente Zutphen 2014 (zie bijlage 5).

1.2 Wijze van meten evenementen

N.v.t.

1.3 Relatie met andere plannen

De 'Bestemmingsregels' van de geldende bestemmingsplannen binnen de gemeente Zutphen blijven van toepassing waarbij in die gevallen waarin het geldende bestemmingsplan:

  • a. geen bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan aanvullend de hierna volgende bepalingen gelden;
  • b. wel bepalingen kent over het onderwerp uit voorliggend plan de hierna volgende bepalingen daarvoor in de plaats treden.
Artikel 2 Evenementen

Ter plaatse van de aanduiding:

  • a. 'overige zone - evenementen' zijn evenementen toegestaan als omschreven in de Beleidsregels Evenementen Gemeente Zutphen 2014 (zie bijlage 5);
  • a. 'overige zone - evenementen Natura 2000 gebied' zijn evenementen toegestaan met onversterkte muziek als ook met versterkte muziek met een beperkt geluidniveau zoals omschreven in Beleidsregels Evenementen Gemeente Zutphen 2014 (zie bijlage 5).
Artikel 3 Algemene regels evenementen
3.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a. een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met maximaal 10%.
  • c. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
3.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van gronden en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Deel 4 Thema Overig

Hoofdstuk 1 Slotbepalingen

Artikel 1 Inleidende bepalingen Slotbepalingen
1.1 Begrippen Slotbepalingen
1.1.1 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij horende bijlagen;

1.1.2 plan

het bestemmingsplan Thematische herziening Standplaatsen Terrassen Evenementen en Parkeren met identificatienummer NL.IMRO.0301.bp2000parapluSTEP-vs01 van de gemeente Zutphen.