direct naar inhoud van 3.4 Regionaal beleid
Plan: Landgoed Nieuw Bellinkhof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20133-VS00

3.4 Regionaal beleid

Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030

In deze Regionale Structuurvisie heeft de regio Stedendriehoek, waar de gemeente Voorst deel van uitmaakt, ruimtelijk beleid ontwikkeld voor de lange termijn tot 2030. In deze visie worden doelen en beleidsprincipes voorgesteld op basis van een gedeelde visie op de toekomst. De Regionale Structuurvisie heeft de formele status van een Intergemeentelijk Structuurplan. Dit betekent dat de structuurvisie richtinggevend is voor de ruimtelijke ontwikkeling.

De regio Stedendriehoek streeft naar versterking van oeverwallen aan weerszijden van de IJssel tot een robuuste landschapsstructuur door aanleg van kleinschalige natuur- en boselementen. Woningbouw kan als instrument voor actieve landschapsontwikkeling worden ingezet. Voor de ontwikkeling van de landgoederenzone op de oeverwallen van de IJssel kunnen kleinschalige, extensieve vormen van landelijk wonen, gecombineerd met verplichte landschapsbouw, bijdragen aan het versterken van de kwaliteit van het rivierenlandschap. Met de oprichting van het nieuwe landgoed Nieuw Bellinkhof kan een deel van deze doelstelling worden gerealiseerd.

Landschapsontwikkelingsplan "Van Veluwe tot IJssel"

De gemeenten Voorst, Heerde en Epe hebben gezamenlijk een landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld. Doel van het LOP is het sturen op behoud en ontwikkeling van landschappelijke samenhang bij de autonome ontwikkeling van het landschap. Daarbij wordt ontstening gestimuleerd en is de wens de karakteristieke kenmerken van het landschap te ontwikkelen. Met het LOP wordt het landschapsbelang ingebracht in alle ruimtelijke veranderingsprojecten in het gebied. Om een zo goed mogelijk landschap te maken, is gekozen het op regionaal niveau op te pakken. Het LOP richt zich op instrumenten, partijen en een aanpak voor de uitvoering van het landschapsbeleid. Het ontwikkelingsplan en toetsingskader dat het LOP vormt, is door de gemeente Voorst vastgesteld als structuurvisie.

In het LOP staat: “nieuwe landgoederen worden bij voorkeur nieuwe interpretaties van de kwaliteiten van deze plekken, zodat er geen historische verwarring ontstaat. Als gemeenten streven we naar toevoeging van nieuwe cultuurhistorie, waardoor het totale gebied nog aantrekkelijker wordt. Hoofdkenmerk van het nieuwe landgoed moet zijn dat de dijk wordt geïntegreerd in de landgoedinrichting (beplantingen, uitzichten etc.)”. Uit de Visie Landgoed Nieuw Bellinkhof blijkt dat voldaan is aan deze opgave in het LOP.